Hopp til hovedinnhold
JORUN STIANSEN (UNIVERSAL)

– Jeg har faen meg vært så forvirret

Egentlig var planen å møte Jorun Stiansen på en stilig Grünerløkka-café i Oslo, og kanskje kjøpe en is i parken etterpå.

Det gikk i vasken. 25-åringen har flyttet tilbake til hjemstedet Vennesla i Vest-Agder. (Med kjæresten. Hysj.)

Men Joruns geografistatus er ikke den eneste grunnen til at man sjeldent ser henne på den røde løperen på kjendisfester i hovedstaden. Vinneren av Idol 2005 (hun slo Tone), har holdt seg utenfor mediaradaren i nesten et år og fått orden på både det personlige og kreative.

Den pene piken var gira på telefonen.

Hvorfor flyttet du fra Oslo?

– Etter å ha pendlet mellom Oslo og Vennesla i omtrent fire år, ble jeg pisslei, og dessuten er det her jeg har alle kompisene mine og familien. De gir meg energi, så jeg fikk meg en leilighet her. Det blir jo litt pendling utover, men jeg får jobbet med musikk i Vennesla. Gitaristen min har et studio, og så komponerer jeg og lager utkast til låter på egenhånd og tar en uke eller to i Oslo

Det er en stund siden vi har hørt fra deg, men ordet på gatene er at du kommer med ny musikk senere i år?

– Jeg har faen meg vært så forvirret over både det ene og det andre, men jeg har laget endel sanger jeg er veldig fornøyd med og spilt inn noen grove skisser. Så jeg føler jeg er godt i gang med den nye platen, og det føles deilig, spesielt ettersom jeg har hatt skrivesperre dødslenge. Den har løsnet…

Når fikk du skriveproblemene?
– Jeg vet ikke helt hvor lenge jeg har hatt skrivesperren, men nå føler jeg at jeg takler og mestrer å skrive alene og lage mine egne melodier, noe jeg egentlig ikke har følt på et år.

Skriver du sangene selv?

– På det første albumet var jeg helt fersk og skrev ikke selv, men var med i prosessen. På singelen «Sticky Hands» bidro jeg med noen linjer og ideer, men det er først nå jeg lager hele shitten selv, som er dritgøy. Det betyr ikke at jeg er nødt til å gjøre alt selv, jeg er åpen for alt. Hvis en låt er dødsbra så driter jeg i om det er bestemoren min som har laget den. Men det er viktig for meg å ikke få låter presset opp i trynet, det må være ting jeg digger, noe jeg synes er fett, og dessuten gir det jo meg noe å lage musikken selv. Det er gøy å mestre å skrive melodier og låter.

Når du sier at du lenge var forvirret, er det fordi du slet med å skrive eller er det også i forbindelse med bytte av musikkselskaper og personlige årsaker?

– Jeg har vært forvirret på grunn av skrivesperren, businessdelen slipper jeg å tenke på, jeg styrer med musikken. Det er også mange personlige ting som har skjedd… Jeg har vært som en apekatt i jungelen. Men nå er det digg! Tiger’n er tilbake.

Kan du fortelle om disse personlige episodene?

– La meg si det slik; Jeg er nå på et veldig bra stadie for meg selv i livet mitt og ønsker å videreutvikle dette, dra mest mulig nytte av det og ikke minst lære mest mulig av det. For å klare det er jeg avhengig av god energi rundt meg og 100% fokus på meg selv. Deilig, hehe.

Så hvordan lyder den nye Jorun Stiansen?

– Den nye musikken kan ikke sammenlignes med min forrige. Jeg er fire år eldre nå, og det er ikke noe kjærlighetssorg og alt det der. Det er jeg ferdig med. Nå er det hundre prosent vekt på det musikalske og tekster om alt fra samfunnsrelaterte spørsmål til måten jeg ser på meg selv som halvveis schizofren.

Du føler at du er delvis schizofren?

– Haha, jeg har iallefall sansen for det som er litt annerledes og jeg anser iallefall meg selv som en veldig kompleks person, og forsøker å skrive om dette. Jeg må bare passe på at det kommer ut på riktig måte. Den ene låten heter faktisk «Schizophrenic & I».

Innebærer dette at du er veldig værsyk?

– Jeg er latino, så jeg har himla humørsvingninger. Hva var det pappa sa? Jeg er et lite maleskrin. Veldig opp og ned. Veldig ekstrem eller veldig mild. Jeg er en berg-og-dalbane-person. Det er jo litt gøy med en som ikke er helt A4. Jeg er født i Colombia og kom til Vennesla da jeg var 5 måneder, men når busta fyker får jeg høre av kjæresten min at jeg er en fullblods latina, haha.

Er kjæresten din fra Vennesla?

– Nei, jeg tok ham med fra Oslo, men han er opprinnelig en bygdegutt og trives godt her. Sier han iallefall da, haha. Men dette trenger dere vel ikke å skrive om?

Eh, okay da. Men føler du en tilknytning til Colombia?

– Jeg har personlig info om min bakgrunn, og det er en bakgrunn jeg er jævlig stolt av. Det er jo egentlig ganske fett, og det er noe jeg forsøker å dra positivt energi ut av.

Hva slags musikk hører du på?

– I det siste har jeg hørt veldig mye på Lily Allens album, men i går hørte jeg bare på The Beatles, og dagen før sang jeg Elvis-låter. Jeg hører på alt. Jeg digger 50 Cent, og jeg gleder meg som en hund til Quarten fordi Ozzy Osbourne kommer. Så fett, hæ? Og så hører jeg rykter om at DJ Tiësto kommer. Jeg er stort fan av han. Det hadde vært kult å oppleve ham i Amsterdam. Åh dæven!

Du har blitt en blogger?

– Jeg har vært borte en stund og flaksa litt rundt, så det er viktig for meg å ha en form for kontakt med de som er så greie at de gidder å besøke nettsiden min. Dessuten elsker jeg jo mote og klær. Hvis det ikke er musikk, går det ofte i tøysnakk.

Har du lyst til å designe dine egne klær?

– Ja, er du stein? Jeg har bra planer. Jeg har til og med et navn på klesmerket, men jeg får ikke lov å si noe om dette. La oss si at det er pissfett, det er ikke kødd engang. Dette prosjektet er en av mine drømmer. Men den første drømmen er å få gitt ut albumet jeg nå lager. Dette er et album som er slik jeg har sett det for meg, slik jeg har ønsket. Det som er fint med denne pausen er at jeg har fått nye impulser, nye ideer og nye måter å se ting på, og jeg har hatt tid og ro til å utvikle meg. Åh, jeg kjenner nå at at jeg blir skikkelig gira når jeg snakker om dette! Jeg begynner å glise.

Joruns nye plate skal ut senere i år. Hennes blogg er her, mens videoen til «Sticky Hands» (2007) er nedenfor.


Tone Damli Aaberge: – Jeg har kred.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer