Hopp til hovedinnhold
DEEYAH HOLDER IKKE KJEFT OG HJELPER ANDRE JENTER I SAMME BÅT (BEGGE FOTO: BRAINWASH) 

– Jeg har alltid vært pakkis

DEEYAH HOLDER IKKE KJEFT OG HJELPER ANDRE JENTER I SAMME BÅT (BEGGE FOTO: BRAINWASH) 
Norske Deeyah Thathaal ble ikke mindre kontroversiell innenfor noen muslimske miljøer etter den lettkledde videoen til singelen
«What Will It Be?», som viser unge kvinner som har blitt ofre for æresdrap.

Med Deeyahs nakne rygg som lerret.
 
Sangeren, som er født og oppvokst i Oslo med pakistanske foreldre, og som 18-åring ble kalt Norges første popstjerne med innvandrerbakgrunn, bor nå i Atlanta, har fått et ni siders oppslag i juliutgaven av Henne.

Hun forteller bladet at hun laget musikklippet fordi hun var sint og ville si ifra. – Personlig går jeg verken i bikini eller burka. Men jeg valgte å bruke de to kvinneplaggene i videoen fordi de er skarpe kontraster til hverandre og blir oppfattet som symbol på kvinneundertrykkelse og kvinnelig seksualitet.

I 1992 slapp hun debutalbumet I Alt Slags Lys, som ble fulgt opp av Deepika fire år senere,
men i 2001 sluttet hun å bruke artistnavnet til fordel for sitt ordentlige fornavn. Samtidig kjøpte hun en enveisbillett til London, etter en lang periode med trakassering fra folk som var motsatt av fans, blant annet fra det norsk-pakistanske miljøet.

Når Henne spør hvordan det var å vokse opp i Norge, smiler hun ironisk.
 
– Vel… Jeg har alltid vært «pakkis». Men det har ikke gått inn på meg. På mange måter har det vært godt å vokse opp i Norge. Det var nordmenn som trodde på mitt talent og løftet meg fram.

I dag forsøker Deeyah selv å hjelpe andre artister. 30-åringen er aktuell med utgivelsen Sisterhood, hvor hun har samlet unge muslimske, kvinnelige rappere, sangere og lyrikere fra USA og England. Alle er jenter hun har troen på, samtidig som hun håper å kunne hjelpe dem å bygge en bedre plattform. Mer informasjon.


Deeyah er storesøsteren til dansestjernen Adil.
 
I fjor slapp hun albumet Ataraxis, hvor hun har med bidrag fra
blant andre Andy Summers fra The
Police, Nils Petter Molvær og jazzpianisten Bob James.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer