Hopp til hovedinnhold
Sturla Brandth Grovlen Nordisk Film Prisen 2022 de uskyldige the innocents 2021 norge norsk film eskil vogt
Sturla Brandth Grøvlen på jobb (Kulturmegleren)

Sturla Brandth Grøvlen vinner Nordisk Filmprisen for sin kinematografi

Sturla Brandth Grøvlen hedres 🎥

Den norske filmfotografen Sturla Brandth Grøvlen blir i dag tildelt Nordisk Filmprisen. Formål til prisen er å fremheve et talent som har gjort en ekstraordinær innsats for å løfte norsk film bak kameraet, og dermed bidratt til å styrke norsk film.

Utenom æren inkluderer prisen 100 000 kroner.

Sturla Brandth Grøvlen har foto på den Oscar-nominerte, danske internasjonale suksessen Et glass til. Trondheim-mannen vinner for kinematografien til De uskyldige fra regissør og manusforfatter Eskild Vogt.

– Juryen er glad for at han i fjor kom tilbake til hjemlandet for å fotografere Eskil Vogts visuelt slående film De uskyldige, sier juryen til 730.no via e-post.

– Filmen tar oss med inn i barnas verden på en varm, men likevel skremmende måte. Vi mener Sturla med sitt talent er med på å løfte norsk film og tilføre bransjen noe spesielt, og håper han vil fortsette med det i årene som kommer, forteller Sveinung Golimo; juryleder og sjefsprodusent hos Nordisk Film.

Nedenfor er traileren til De uskyldige alias The Innocents.

Sturla Brandth Grøvlen synes det er stor stas å få Nordisk Filmprisen.

– Jeg er voldsomt beæret og stolt av å motta Nordisk Filmprisen. Det er en stor inspirasjon for meg at arbeidet mitt blir anerkjent. De uskyldige er min første norske spillefilm, og jeg føler meg heldig som ble invitert hjem av en av norsk films mest spennende og originale filmskapere; Eskil Vogt.

– Foruten Eskil vil jeg også takke alle mine fantastiske samarbeidspartnere på filmen som har hjulpet meg i alle faser av produksjonen, avslutter trønderen.

Eskil, som nå er Oscar-nominert med Verdens verste menneske, mener at blikket til Sturla tilfører De uskyldige noe helt spesielt.

– Når min karriere blir oppsummert så er sjansene store for at mitt største bidrag til norsk filmhistorie vil være at jeg lokket Sturla Brandt Grøvlen til landet og fikk Norges beste filmfotograf til endelig å begynne å lage norsk film.

– Sturla er et helt unikt talent: han er både følsom, spontan og til stede i øyeblikket, som en dokumentarfotograf på sitt beste. Men samtidig også en visjonær som evner å planlegge og skape ikoniske bilder som vil stå seg i filmhistorien. Jeg håper jeg får sjansen til å jobbe med ham igjen.

Til tross for all rosen, kårer 730.no De uskyldige til den mest undervurderte norske filmen i 2021: Les mer

Nedenfor er traileren til Druk alias Et glass til alias Another Round. Den mørke Thomas Vinterberg-dramedien med blant andre Mads Mikkelsen – og filmet av Sturla Brandth Grøvlen – ble Oscar-nominert.


Sturla vokste opp på Kattem og Lundåsen i Trondheim. Han studerte film ved Den Danske Filmskole i København.

Under Filmfestivalen i Berlin i 2015 vant han Sølvbjørnen for filmfoto på tyske Victoria alias En natt i Berlin.

En annen norsk filmfotograf som markerer seg utenfor Norge: Variety har nordmann i topp 10 på Hollywood-liste

Nyeste saker fra 730.no

Les mer