– Jeg er uansett kjempefornøyd

9. mai 2009 kl. 00:00
BLODBYEN 4 LIFE (NMG/G-HUSET)

Det såkalte vanskelige andrealbumet (her solomessig) virker nå ikke så vrient for Lars Vaular.

Bergenserens D’e glede, som kom i salg denne uken, dundret opp på tredjeplass på iTunes, og har stort sett fått god kritikk.

Spesielt i Bergen, hvor de to største avisene hyller sin lokale helt.

– Nja, så klart den eneste 6-ern kommer fra BA, men 5-erne kom jo både her og der, men vi snitter som vanlig bedre her borte ja, sier Lars til 730.no

Hør singelen «Skyld på Lars Vaular», produsert av Poppa Lars:


Østlandets musikkjournalister har også gitt kjærlighet til 24-åringen fra Bergen nord (alias Bergen mord, nærmere bestemt Åsane), fra nesten toppkarakter til midt på treet.

– Jeg er uansett kjempefornøyd med å få forsiden på Aftenposten og at så mange har anmeldt skiven og har lyst til å mene noe om den.

– Den gode anmeldelsen i Dagens Næringsliv forrige lørdag gav kanskje mange redaksjoner blod på tann, så det var veldig gøy.

Les også: Endelig en rapper som betaler sine telefonregninger.

Musikk med bergenske tekster er fortsatt eksotisk for endel utenfor Bergen, til tross for Blodbyens musikalske oppsving, men Lars har – ikke overraskende – ingen planer om å lage en versjon av D’e glede på «oslosk», a la trønderen Prepple og hans DumDum Boys.

– Publikum tenker ikke så mye på at det er bergensk jeg snakker på. Noen sier at det er litt som «svensk». Jeg føler at dialekten min er en fordel og ikke en ulempe og det blir nok feil for meg å rappe med en annen dialekt, sier han på telefonen, antakelig med et lurt smil.

Noen av anmeldelsene:

BA: – D’e glede er det beste norske hip hop-albumet på mange, mange år.

BT: – Rap, svette, pop og asfalt. Et helstøpt album.

Aftenposten: – Lars er nok en grunn til å misunne Bergen.

VG: – En real tja-ha-opplevelse.

Dagsavisen: – Norsk språk er på opptur både i rap og rock, og Lars Vaular leder an.

DN: – Bred og kommersiell, men ekte og smektende. Lars Vaular letter med hip-hop på norsk.

(Saken forsetter nedenfor.)


– Jeg fant raskt ut at på samme måte som Dr. Dre sampler George Clinton og P-Funk, så har jeg lyst å ta gamle ting og sette det i ny sammenheng, svarer Lars Vaular da Faro Journalen spør han om det gamle bergensbandet Radiofantomene som han tørker støv av via «Solbriller på».

Vaular er også glad i dagens musikkscene i Bergen, en lokal boost som musikkmessig står et stykke unna hverandre.

– John Olav Nilsen og Fjorden Baby og meg er som en gjeng. Jeg har kjent dem i ti år, og de fleste av dem har kjent hverandre siden de var ti år. Vi liker hverandres musikk og vi vil hjelpe hverandre.

Bransjepraten med Lars på Karl Johans gate kan leses her.