Hopp til hovedinnhold
Jakob Oftebro som Charles Braude i Den største forbrytelsen (Fantefilm/Nordisk filmdistribusjon)
Jakob Oftebro som Charles Braude i Den største forbrytelsen (Fantefilm/Nordisk filmdistribusjon)

Den største forbrytelsen: Se første fulle trailer for årets største norske film

Den største forbrytelsen med Jakob Oftebro fikk i dag sin første offisielle trailer.

Storfilmen, som har premiere i desember, handler om Charles Braude; norgesmesteren i boksing som ble holdt fanget på Berg leir utenfor Tønsberg grunnet sitt jødiske opphav.

Dette er bakteppet for Den største forbrytelsen, som tar et tilbakeblikk på Norge fra 1930-tallet frem til fredsdagene i 1945.

Filmen, som altså er basert på virkelige hendelser, viser hvordan hvordan 773 norske jøder ble deportert til Auschwitz under 2. verdenskrig. Hvorpå kun 38 overlevde.

Den nye snutten er mektig kost.

Se den nye traileren til Den største forbrytelsen her:

– Holocaust er et tema som har vært skildret i mange internasjonale filmer. I norsk film derimot, har denne delen av krigshistorien stort sett vært fraværende, sier forteller manusforfatter Harald Rosenløw Eeg via e-post fra Fantefilm.

Den største forbrytelsen er basert på sanne historier om ekte mennesker som ble en del av et av de mest dramatiske og voldsomme kapitler i norsk historie. Vi ønsker med denne filmen å minne nordmenn på at denne delen av historien ikke bare skjedde i andre land. Holocaust skjedde også i Norge.

Harald Rosenløw Eeg, som er faren til Sval, har også skrevet Kongens nei.

Regissør Eirik Svensson understreker at det er vanskelig å begripe at 6 millioner jøder ble myrdet under krigen, ettersom tallet er umulig å relatere seg til.

– Med denne filmen har vi forsøkt å komme tettere på noen av enkeltskjebnene og hendelsene som fant sted her i Norge. Vi har tatt utgangspunkt i familien Braude som var en vanlig arbeiderklassefamilie som bodde på Grünerløkka i Oslo, forteller regissøren.

(Fantefilm/Nordisk filmdistribusjon)

(Fantefilm/Nordisk filmdistribusjon)

– Vi har forsøkt med filmen å komme tett på disse menneskene, å gi dem et ansikt, et nærvær og ikke minst en gjenkjennelighet, med alt de hadde av drømmer og håp for framtiden, før alt brutalt ble revet fra dem bare fordi de var jøder.

Utgangspunktet for fortellingen er boken Den største forbrytelsen – Ofre og gjerningsmenn i det norske holocaust. Forfatteren Marte Michelet vant Brageprisen i 2014 for boken.

Jakob Oftebro mener at filmen kan hjelpe oss å huske grusomhetene.

– Charles Braude bodde på Grünerløkka med familien sin. De var en helt vanlig familie, med drømmer og ønsker for fremtiden, sier skuespilleren.

– Holocaust er en viktig del av verdenshistorien – og av norgeshistorien.

Jakob Oftebro i ny norsk storfilm

(Fantefilm/Nordisk filmdistribusjon)

Les også: Leonardo DiCaprio og Timothee Chalamet teamer opp med Meryl Streep i Netflix-film (!)

I år er det 75 år siden frigjøringen, men filmens tema fortsatt like aktuelt. Fremmedgjøring og rasisme sliter vi fortsatt med å forstå omfanget av – også i Norge.

– Det skjedde her. Det må vi aldri glemme. Jeg er glad for å kunne være med på å fortelle denne historien videre til nye generasjoner, sier Jakob Oftebro.

I andre roller Kristine Kujath Thorp, Eilif Hartwig, Carl Martin Eggesbø, Michalis Koutsogiannakis, Pia Halvorsen, Silje Storstein, Nicolai Cleve Broch og Axel Bøyum.

Filmen ble ferdig innspilt i sommer. Her er et bilde fra innspillingen i på Grünerløkka i Oslo:

(Fantefilm/Nordisk filmdistribusjon)

(Fantefilm/Nordisk filmdistribusjon)

Les også: Norske kinoer sliter fortsatt som følge av COVID-19

Jakob Oftebro, som hadde sitt gjennombrudd i blant annet Kon-Tiki og den danske krimserien Broen, har i de siste årene spilt i flere norske storfilmer.

34-åringen var også med i den norsk-svensk-danske komedien Kraftidioten, og er aktuell som hovedrolleinnehaver i den svenske Jan Guillou-serien Hamilton med Nina Zanjani og Krister Henriksson og Katia Winter.

Les også: Både Coming 2 America med Eddie Murphy og den nye Pixar-filmen går rett på streaming

Nyeste saker fra 730.no

Les mer