Advertisement

J. Cole om depresjon og dagens unge rappere

30. apr 2018 kl. 00:00
GETTIN' JIGGY WIT UT

GETTIN’ JIGGY WIT UT (DREAMVILLE/INSTAMGRAM)


Det er noen år siden J. Cole gjorde et ordentlig intervju. Han trenger ikke promo. Den nå styrtrike Dreamville/Roc Nation-rapstjernen (som tjener ekstra mye fordi han produserer nesten all musikken sin selv) setter streaming-rekorder og selger ut Madison Square Garden og Oslo Spektrum uansett. Men småbarnsfaren snakker med Vulture om livet og platen KOD
.; absurd nok hans femte førsteplass på Billboard 200.
En av de få rapperne som er like store som Cole er Kendrick Lamar, hvis pågående 
DAMN.-turné er en stor inspirasjon.


– Kendricks show ga meg gåsehud fordi jeg fikk se hvordan det var å ha et hitalbum fremført, og det startet et begjær.


Uten sammenligning; 17 år gamle
Lil Pump har også gjort det bra… Så, disser han Pump (noe Pump mener) og kanskje hans kompis Smokepurpp på «1985»? Cole vil ikke svare konkret, men sier absolutt ikke nei.– Det er en «hvis skoen passer»-situasjon. Flere folk kan ha på seg den skoen… Hvorfor skriker du (om meg) på konsertene dine? Du må føle deg angrepet på en aller annen måte, og hvis du føler deg støtt, betyr det at noe er sant, noe traff en nerve. Det er greit for meg… Det er det eneste jeg ville gjøre.

Lil Pump er ikke den eneste av Coles nye kolleger som han kanskje ikke setter pris på.


– Hvis du ekskluderer topp 3 øverste rapperne i bransjen, så er de mest poppin’ rapperne overdrevne versjoner av svarte stereotyper. Ekstremt tatoverte… Fargerikt hår… Ekstravagante… Merkeklær… Karikaturene (av sjangeren), fortsatt den dominerende representasjonen for svarte folk, i det mest populære underholdningsformatet for svarte folk.


Jermaine er likevel mye mer åpen for nye rappere nå enn før.


– I dag har jeg det sånn at jeg kan høre folk (rappe) og bli gira; «denne kidden er jævlig dope!» Jeg følte det ikke slik før… Alle var søppel.

North Carolina-artisten har dop som en rød tråd på albumet, og overdosen til Lil Peep gikk hardt inn på ham.


– Albumet (til Peep) er allerede en advarsel, og denne gutten dør mens jeg sitter i studio og mikser (
KOD alias blant annet Kids On Drugs). Vet du hvor ekkelt det var? Det var tungt… 

Selv har Cole hatt flere mørke år.


– Jeg likte ikke det jeg følte om livet mitt. Jeg hadde vært deprimert i tre år, og jeg skjønte at jeg la for mye vekt på hva andre mennesker tenkte om meg. I tillegg, at moren min gikk gjennom sine greier (alkoholisme) var traumatisk, og jeg fikk aldri en sjanse til å bearbeide det.J. Cole, som vet at mange kaller ham «dyktig, men kjedelig», forteller at det hjalp å starte sin egen label.– Da jeg tok kontroll over mine egne greier, sluttet jeg å gi makt til folk når det kommer til min lykke og suksess. Det ble «oh word, jeg skal vise dere hvor kjedelig jeg er»!


33-åringen mener det er svakt og kortsiktig å lindre vonde følelser via dop, som han føler stadig blir mer glamorisert, fra alle kanter.

– Vi lever i et samfunn hvor all narkobruk har blitt normalisert. Det er (liksom) okay, man blir faen meg oppmuntret til (å ta dop), det blir faen meg promotert. Du skrur på TV-en… «føler du deg trist?» Selvfølgelig føler jeg meg trist, jeg er jo et menneske for faen! «Prøv dette…» Uansett hva («medisinen») er… Nei, hva med å heller faktisk være trist og heller finne ut hvorfor du føler deg trist, slik at du kan jobbe med å fikse det? 
 
Se også: J. Cole i Oslo: – Fuck Donald Trump!