Advertisement

♫ Hardt, sint og tungt fra Ålesund: Isak Shorty brekker ned debuten

1. sep 2019 kl. 20:34

Det begynner å bli, tjommi (Viktor Mauren)

Ålesund-flammer!

Isak Kvamme aka Isak Shorty slapp sin første låt i 2017.

Knappe to år senere har 19-åringen rukket å bli tildelt Musikkprisen 2018, i tillegg til prestisjefylte spillejobber på festivaler som Øya, Trondheim Calling og Jugendfest.

Ikke bare det, nå er vestlendingen klar med sin aller første EP, 4IRE, hvor han for alvor kan sette Ålesund på hip-hop-kartet.

Vi tok en prat med sunnmøringen i forbindelse med slippet. Isak brekker også ned EP-en for oss – låt for låt. Hyggelig!

Hei, Isak! Gratulerer med debut-EP! Hvordan føles det å slippe den?

– Hei dere! Først og fremst utrolig deilig å slippe noe jeg har holdt på så lenge med. Gleder meg  til responsen!

Hva har vært det viktigste for deg i arbeidet med 4IRE?

– Det viktigste er jo at jeg elsker det jeg driver med. Det finnes ikke noe større drivkraft for meg enn å faktisk bare ha lyst til å jobbe med prosjektet. Jeg tror det er mye på grunn av at jeg selv synest det har vert utrolig fett å holde på med det. Jeg har hatt en klar visjon og en del av det var at det skulle låte hardt, sint og tungt. Og det føler jeg virkelig at jeg har fått til, sammen med Dyrisk og Henning.  

Vetle Olsen og Henning Svoren er kreditert på alle sporene, hvordan har det vært å jobbe med nettopp disse produsentene?

– Det har vært veldig spennende! Jeg synes det som oftest har gått veldig rett fram med oss. De forsto min visjon fra begynnelsen av og hjalp meg å dyrke den. Vi er et godt lag! 

4IRE er noe jeg vet at både Dyrisk og Henning har lagt sjelen sin i, de har tatt mye plass på hver sin måte, og jeg er utrolig takknemlig for alle timene og arbeidet de har lagt inn i dette. 

Fortsetter nedenfor

Badegutt (Viktor Mauren)

Hva var det gøyeste du opplevde i sommer?

– Jeg har hatt en veldig fin sommer!! Men kanskje at Trine Skei Grande blokka meg på Instagram? Vanskelig spørsmål…

Deeet er noe vi vil høre mer om ved en senere anledning. Du skal blant annet spille på Vill Vill Vest i Bergen denne måneden, men hva mer kan vi vente oss fremover?

– Nå i det siste har hodet mitt bare surret rundt EP-en og jeg tenker mye på slippet.

– Fremover blir det sikkert ny fet musikk, kanskje jeg skifter retning? Jeg har ikke helt bestemt meg for hvilken type prosjekt jeg vil starte med nå. Jeg har akkurat flyttet til Oslo og studerer musikk her, jeg vet ikke! Men lyd fra meg blir det uansett 😝

– Ellers så har jeg og Dyrisk noen ekstremt dumme sanger som jeg satser på å få ut. De som har sett meg live vet hva jeg snakker om hahah – disse kommer vi til å spille på Vill Vill Vest! Også btw kommer det vel noe spennende feature-opplegg snart.

Gøy, det blir spennende å følge med! Takk for praten <3 

– Takk for oppmerksomheten, dette var hyggelig! STREAM 4IRE – merch og annet gøy kommer snart!!!!

Hør på EP-en mens du leser Isak Shortys egne ord om hver låt nedenfor. Og følg hans tips:

– Hør alt i sin helhet, uten stopp, hør på trommene, tenk på vannet, tolk teksten, føl det og kos deg.

«BEGYNN Å BLI»

– I denne låten koker jeg ned hva som har skjedd i det siste, og forteller hvordan ting er nå. Tittelen er også refrenget i låten og er en klar beskrivelse for hva låten handler om. Det er rett og slett at «e begynne å finne skinne» og at det begynner å bli. Låten er nok den som står sterkest hos meg personlig. Jeg har alltid vært lav og fikk mye dritt for det når jeg var yngre, her følte jeg at jeg endelig fikk si litt om det. 

«ELEMENT 4»

– Det fjerde element. Dette sporet fungerer jo litt som en interlude til selve prosjektet, men jeg var heller keen på å ha den mellom de to første sangene, mye fordi de handler litt om det samme og at den kobler de godt sammen. Denne her er veldig fin å høre på i bilen, pass på at du ikke soner ut bare. 

«444»

– 444… Noe jeg har maset om på Instagram i sikkert over ett år nå. Helt ærlig så har tallet 4 vært med meg hele tiden, og jeg føler en tilknytning til det. Jeg tatoverte også tallet 4 på meg for en stund tilbake. Betydningene er mange, og jeg vil at lytteren skal få all frihet til å tenke seg selv til hva jeg mener her, men jeg vil si at denne låten kunne også het «BEGYNN Å BLI» , egentlig. Hør på teksten. 

«PENGA»

– Låten jeg ga ut i mai, omtalt i p3 som «intet mindre enn en hardtslående banger» Jeg synes de beskrev den ganske fint 😉 På denne låten har Dyrisk lagt noen ikoniske adlibs og synger også bridgen. Låten framstår kanskje ikke som låten med det dypeste budskapet, men likevel er det alltid noe under der som jeg vil du skal få med deg. 

– Det er deg mot alle andre, men mest av alt deg mot deg. For meg handler den også om folk som ikke klarer stå på egne føtter og bare følger etter andre, alltid tar snarveien og mister seg selv.  

«PARANOID»

– På denne beaten ville jeg ville eksperimentere, og om jeg ikke husker feil så var det vel Dyrisk som pushet meg til å prøve å synge litt, jeg hadde lenge prøvd meg på å synge på andre låter men bare aldri følt det helt. Jeg liker det egentlig veldig godt og jeg tror jeg vil gjøre mer av dette fremover.

– «Paranoid» handler om menneskets lyst til å utforske det skremmende og ukjente. Jeg skrev låten fordi at jeg selv liker å leke med den tanken at du er liten i universet, du betyr ingenting og ingen hadde savnet oss om vi ble borte i et sort hull. Låten er veldig åpen for tolkning og jeg håper lytterne mine gjør det også.

– Ikke ta alt jeg sier bokstavelig, men føl på det.

Se også: Karpe kjøper rettighetene til sin egen musikk etter lang konflikt