Hopp til hovedinnhold
(Instagram/IsabelSRaad)

Isabel Raad: – Vår historie er en av de verste i historien

Isabel Raad tømmer hjertet etter rettssaken.

Mandag møtte en av landets største influencere Randaberg kommune og barnevernstjenesten i retten sammen med storesøsteren Shehed Jasmine Raad.

Søstrene fra Rogaland har gått til sak mot kommunen etter å ha oppdaget det de beskriver som dokumentert svikt fra barnevernet i forbindelse med utgivelse av Isabels bok Shirog – Jenta jeg en gang var.

I boken utgitt i 2018 forteller Isabel Raad om en oppvekst preget av mishandling.

– Jeg var åtte år da jeg ble mishandlet for første gang, står det i selvbiografien ifølge TV 2.

– Da jeg var elleve år hadde jeg fått så nok at jeg satt meg på trappen til barnevernet og ba om et nytt sted å bo. Da tok de meg på alvor, og jeg ble plassert i et beredskapshjem samme dag, skriver hun videre.

Shirog er fornavnet hun hadde før hun som ung voksen byttet til Isabel.

Isabel Raad forteller historien sin til medforfatter Kjersti Kvam i bokdebuten Shirog – Jenta jeg en gang var (Isabel Raad)

Saken skulle egentlig opp for retten både mandag og tirsdag, men allerede mandag inngikk partene forlik.

Etter å ha takket nei til 100 000 kroner i erstatning fra kommunen endte Isabel og Shehed Jasmine Raad til slutt på 350 000 kroner hver.

Søstrene fikk også en unnskylding – for første gang siden det hele saken startet, sier Isabel.

På Instagram Story sier 27-åringen at hun ikke liker at nyheten om forliket umiddelbart ble spredt i media.

– Jeg synes det er dumt at dere får lese det over hele media og ikke får høre det fra meg. Jeg fikk ikke tid til å dele det med venner og alle i familien min før det var over hele media, sier hun.

Rettssaken gikk for lukkede dører.

Isabel Raad snakket til følgerne sine etter rettssaken (Instagram/IsabelSRaad)

På Instagram Story forteller Isabel Raad at saken aldri ville kommet opp for retten hadde hun ikke trengt innsyn fra kommunen til boken.

Det har vært en tre år lang prosess, og naturlig nok en stor belastning for henne og søsteren.

Isabel sier at hun har vært involvert i barnevernet siden hun var nyfødt til hun var nesten 20. Hun mener at de overhode ikke har gjort jobben sin ordentlig gjennom alle disse årene.

Isa sier også at det hun deler om oppveksten i selvbiografen Shirog – Jenta jeg en gang var er en «mild» versjon av historien.

Søstrene fikk nemlig ikke innsyn i alt som foregikk før i sluttfasen av manusskrivingen, som hovedsaklig dekker det Isabel selv husker fra tiden.

Derfor vurderer hun å skrive en bok nummer to hvor mye mer kommer frem.

Det hun leste i dokumentene om sin egen oppvekst fikk henne nesten til å kaste opp, sier hun videre.

Ifølge Isabel skal det blant annet ha vært bekymringsmeldinger og vitner som har både sett og hørt ting som burde blitt tatt på alvor.

En sakkyndig skal også ha vært involvert i 1998 (da Isabel var 4 år) og skal ha sagt at barna burde blitt tatt fra hjemmet de var i.

– Da jeg leste i disse rapportene at de ikke gjorde noe fordi de selv var redd for sin egen sikkerhet… Da mistet jeg det totalt, sier Isabel.

Videre forteller hun at det de opplevde var så ille at folk ikke kan forestille seg det. Hun sier også at mye nok aldri vil bli kjent offentlig.

Det gjør vondt å føle seg sviktet i så mange år, innrømmer hun.

Isabel Raad (Instagram/isabelsraad)
Isabel Raad (Instagram/isabelsraad)

Nå er hun glad for at rettssaken er ferdig, men hun vil på ingen måte avslutte engasjementet.

– Jeg er ikke taushetsbelagt på noe som helst. Jeg kommer ikke til å holde tilbake på noe informasjon, og jeg kommer ikke til å slutte å snakke om dette, sier hun på Instagram.

Selv om saken teknisk sett er avsluttet tar hun det naturlig nok med seg videre i livet.

– Jeg kommer for alltid til å kritisere Randaberg kommune og barnevernstjenesten for jobben som de «gjorde» med oss.

Nå oppfordrer hun andre som kjenner seg igjen til å be om innsyn i dokumenter som gjelder dem.

– Jeg tror dessverre at barnevernet har gjort grove feil mot mange. De gjør også mye bra, ikke misforstå meg, men etter dette her… Nei.

(Instagram/IsabelSRaad)

Tirsdag ettermiddag deler hun et bilde fra retten sammen med storesøsteren Shehed Jasmine Raad og advokat Alexander Nyheim Jenssen på Instagram.

Influenceren takker for all kjærlighet fra følgerne, og tar forliket og erstatningskravet som en seier.

Vi klarte det!!! 👏🏽 Etter tre år med pågående sak vant vi rettssaken mot Randaberg Kommune – Barnevernstjenesten, skriver hun.

– Den grove uaktsomheten de utsatte oss for i vår barndom er noe som ingen uskyldige barn fortjener.

– Vår historie er en av de verste i historien – både hvordan vår barndom så ut, men også hvor ekstremt mye barnevernstjenesten sviktet oss når de visste ALT i flere, flere år – men likevel aldri grep inn. De satt på sidelinjen og så på mishandlingen og alt som vi ble utsatt for hjemme, fortsetter hun.

– De dokumentene som de selv har skrevet side opp og side ned fra da jeg var baby til dagen jeg var 10 år og selv rømte hjemmefra og satte meg utenfor kontoret deres og skrek om hjelp, er såpass grove at hvem som helst hadde fått sjokk.

– At et organ som en barnevernstjeneste kan vite alt dette i over ti år, dokumentere alle hendelser, alle bekymringsmeldinger, sakkyndig rapport, våres uttalelser, vitner, men likevel ikke handle og dessuten unnskylde det med at «de var redde for egen sikkerhet» er noe jeg kjenner et så enormt stort sinne mot.

– Her skriver de altså, ord for ord, at de setter seg selv først, fremfor barna. I en jobb hvor din oppgave er å beskytte og hjelpe barn ut av vanskelige og forferdelige livssituasjoner, fortsetter hun.

– At vi tok denne kampen, og aldri ga oss før vi fikk rettferdighet og stilte Randaberg Kommune til ansvar i retten, kommer alltid til å være det stolteste og sterkeste øyeblikket i livet mitt.

– @shehedjr vi klarte det! ❤️ lille Shirog og lille Shehed hadde vært de kryeste små jentene i hele verden!! 👯‍♀️

– Tusen takk for all kjærlighet etter i går. Jeg har aldri kjent på en så sterk kjærlighet i hele mitt liv. Det er så mektig. Dere betyr så mye mer enn dere aner! TAKK! ❤️

Isabel Raad, advokat Alexander Nyheim Jenssen og storesøster Shehed Jasmine Raad (Instagram/IsabelSRaad)

Avslutningsvis deler hun noen oppløftende ord til andre barn, unge og voksne i vanskelige situasjoner.

– Og til alle løvetannbarn der ute: DET FINNES HÅP! Aldri gi opp. Jeg tror på deg og jeg kjemper for deg. ❤️

Jeg vil også vie en stor takk til vår fantastisk dyktige advokat. Alexander – uten deg hadde vi aldri klart det. Du er så viktig og du er så bra!!! ❤️, avslutter hun.

For ordens skyld: Barnevernet og Randaberg kommune kan ikke uttale seg om enkeltssaker eller kommentere påstander fra Isabel Raad eller andre.

Se også: – Historiene kan redde livet til noen du er glad i. Eller deg selv

Nyeste saker fra 730.no

Les mer