Hopp til hovedinnhold
MATTHEW MCCONAUGHEY OG BARNA (SF NORGE/SYNCOPY/PARAMOUNT)

Interstellar: Syv meninger om Christopher Nolans storfilm

MATTHEW MCCONAUGHEY OG BARNA (SF NORGE/SYNCOPY/PARAMOUNT)


Filmverden har ventet lenge på Interstellar; Christopher Nolans nesten tre timers hardcore, filosofiske sci-fi med Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway og Michael Caine.

Førstnevnte spiller en pensjonert
NASA-ansatt som blir sendt ut i verdensrommet for å finne et alternativ
til den døende jordkloden.
Vil han klare det? Vil han noensinne få se igjen sine to barn? Det lyder svett, men Nolan har angivelig igjen laget noe unikt.

Vi startet å skrive om filmen i fjor, og nå er den endelig her. Blir forventningene innfridd? Meningen til én person hjelper ofte lite. Nedenfor ser du hva syv filmjournalister føler om Interstellar. (Vi fant ikke noen anmeldelse hos Norges største avis VG.)

Adresseavisen gir terningkast 6.

– Der Gravity var uuttalt, stram og økonomisk i regien, er Interstellar maksimalistisk og tydelig. For tydelig vil sikkert mange innvende. Det er likevel vanskelig å bebreide Nolan for å skape noe enda mer storslått, selv om det innebærer bruk av enda flere virkemidler. Det blir kanskje ingen Oscar for beste regi, ment forvent ikke høye odds på at Interstellar blir nominert til Oscar for beste film.

Anmelderen til FilmMagasinet synes den til tider er litt tung.

– En svakhet ved filmen, er at det er vanskelig å holde styr på filosofiske aspekter, troverdig vitenskap, en jordnær og publikumstekkende kjernehistorie med episk bredde og karakterutviking samtidig.

Det blir likevel toppkarakter.

– Filmen er hele veien underholdende, engasjerende, spennende og ytterst fascinerende…
Kanskje ikke Christoper Nolans best sammenskrudde film… (men) den aller, aller beste.

Fortsetter nedenfor.

Det blir også terningkast 6 fra Stavanger Aftenblad.

– Forventningene er følgelig høye til en ny Nolan-film. Og han innfrir til fulle, akkompagnert av den drevne filmkomponisten Hans Zimmer hvis musikk er noe av det flotteste jeg har hørt på film på veldig lenge…. De eneste seere som kan bli skuffet, er de som er ute etter action absolutt hele tida. Nolan både snakker og grubler seg inn i problemstillingene. Men enhver som åpner seg for det filosofisk-eksistensielle vil få sin store belønning.

Side3 går for samme toppkarakter, med tittelen «et mesterverk du må se».

– En storslått film som nok kan oppfattes som tung. Du bør med andre ord være opplagt og klar for mer enn hjernedød action når du ser filmen. Men er du klar for filmen, vil du kunne få et av ditt livs filmopplevelser. Det er ikke ofte man får det, men til gjengjeld er det så herlig når det skjer.

BT styrer sin begeistring ett hakk ned.

– Ujevnhetene til tross greier Nolan å kombinere det majestetiske og emosjonelle med intens spenning, understreket av et lydbilde der tordnende maskineri veksler effektfullt med den absolutte stillhet. Hans Zimmers mektige musikk legger til en alen, Hoyte Van Hoytemas kameraverk en alen til. Interstellar er en stor og vakker fortelling, men den feier ikke alle av banen slik for eksempel 2001 – en romodyssé gjorde i sin tid, og slik man fornemmer at Nolan kanskje tror han gjør.

Aftenposten og Dagbladet er enige med hverandre om at Christopher Nolan denne gangen fortjener terningkast 4.

Interstellar er en stor og vakker fortelling, men den feier ikke alle av banen slik for eksempel 2001 – en romodyssé gjorde i sin tid, og slik man fornemmer at Nolan kanskje tror han gjør, skriver førstnevnte.

Dagbladet er litt krassere, selv om konklusjonen er blid.

– I sine svakeste stunder er Interstellar en serie selvhøytidelige forkynnelser av forvirrende og tåkete påstander, og en sentimental hyllest av et forhold mellom far og datter som er mye mer banalt enn hva Hans Zimmers kvelende soundtrack vil ha deg til å tro… Interstellar er også en gispende romballett, som tegner utsøkte visuelle linjer over sitt enorme lerret.

Filmen har norgespremiere i kveld. Se den nyeste traileren nedenfor.


 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer