Instagram-forbildene vi trenger flere av

Annonse
26. nov 2019 kl. 15:49

Instagram kan brukes til så mangt – også de viktige tingene (privat)

Annonsørinnhold

Har influencere et ufortjent dårlig rykte?

Vel, vi skal ikke gå altfor dypt inn på akkurat dét temaet.

Men det hersker ingen tvil om at det finnes mange godhjertede mennesker verden over – også i sosiale medier.

De siste par årene har 730 lagt merke til at antall «grønne» påvirkere er i stor vekst.

Noen blogger om klimavennlige hverdagstips, andre tar i et tak og viser resultatene i SoMe.

Ole Martin Helgesen fra Skudeneshavn på Karmøy er én av dem. 

25-åringen rydder kysten der han selv kommer fra, og deler opplevelsene videre på Instagram-kontoen @OlePlukkerOpp

– Jeg begynte med søppelplukking med noen venner gjennom en aktivitet som heter geocaching i 2018 og 2019. Der samles vi av og til å rydder søppel. Da jeg så hvor stort problemet er, så ble det til at jeg begynte å rydde på egenhånd også, forteller han til 730.no.

Innsatsen til Ole Martin har ikke gått upåaktet hen.

Miljøorganisasjonen Hold Norge Rent kåret vestlendingen til «Høstens havhelt»: 

View this post on Instagram

Noe så utrolig kjekt å bli en av høstens ryddehelter! Tusen takk, @holdnorgerent 🥰 . . . . #holdhøstenren #norge #holdnorgerent #søppelplukking #miljø #dyreliv #saveourplanet #mademyday #🌱

A post shared by Ole Martin Helgesen (@oleplukkeropp) on

Telenor støtter Hold Norge Rent. 

Via abonnementet Telenor Yng Goodies kan du velge et månedlig bidrag til Hold Norge Rent som en av dine «Goodies» – og Telenor står for regningen. Les mer om dette nederst i saken!

Ole Martins 3 råd til deg som er helt grønn på søppelplukking: 

1. Start for eksempel med «5 for hvalen», alt hjelper!
2. Gjør det til noe gøy, ta med en venn.
3. Kjenn på den gode følelsen det gir å bidra.

Lise Gulbransen, daglig leder i Hold Norge Rent, er enig med Ole Martins forslag, og slenger på tre ekstra: 

1. Forsøk å unngå engangsartikler. Ha for eksempel alltid med egen drikkeflaske.
2. Ikke bruk toalettet som avfallsbøtte.
3. Ta alltid med avfallet ditt når du er på tur uansett materiale, og kvitt deg med det på en forsvarlig måte.

Fortsetter nedenfor

View this post on Instagram

Bilen er full av BIGBAGS! Klar for nye ryddedager!😃 Lyst å være med ? Gi meg beskjed!🙏 . . . . #behappy #dreams #northsea #gaylife #sunset #norway #geocaching #getinspired #itsgettingbetter #meditation #meditationplace #healing #instagood #sun #holdnorgerent #plastic #5forhvalen #birdsarecomingback #soonsummer #nrkrogaland #ourplanetourhome #1forhanne #oleplukkeropp

A post shared by Ole Martin Helgesen (@oleplukkeropp) on

Selv gjør nok Ole Martin litt mer enn folk flest. 

– Jeg liker godt å ta båten fatt å rydde i skjærgården i Skudeneshavn, der ingen andre rydder. Er jeg ute og rydder kan det fort gå med to-tre timer.

– Vi finner masse rart, alt fra q-tips, bleier, sko og masse fiskeutstyr. Det mest oppsiktsvekkende jeg finner er vel de tingene som kommer fra Kina og Russland, forteller han.

Karmøyværingen er en av stadig flere som deler glimt av ryddingen via Instagram. 

– Jeg deler på Instagram fordi det er en fin plattform for å nå ut til mange folk samtidig. For å få flere til å bli med på den store ryddejobben som konstant bør gjøres, forklarer han.

– Da jeg begynte å rydde tenkte jeg at ja, hva hjelper nå dette om jeg plukker en sekk her og en sekk der? Men tenker det hadde i hvert fall ikke vært til nytte om jeg ikke hadde plukket det.

Hold Norge Rent-sjefen er takknemlig for at noen velger å bruke Instagram til å gjøre en forskjell. 

– Dette er profiler som er til stede på arenaer som når unge mennesker, og det er derfor viktige stemmer som åpenbart kan gjøre en forskjell, sier hun til 730.

Fortsetter nedenfor

View this post on Instagram

Another day in the big, big plastic ocean. One bit at a time! . . . . #behappy #dreams #northsea #gaylife #sunset #norway #geocaching #getinspired #itsgettingbetter #meditation #meditationplace #healing #instagood #sun #holdnorgerent #ournorway #helenorgerydder #ourplanetourhome #nrk #helerogalandrydder #5forhvalen #1forhanne #oleplukkeropp

A post shared by Ole Martin Helgesen (@oleplukkeropp) on

Å være synlig i sosiale medier har bare vært positivt for Ole Martin. 

– Jeg har fått kontakt med flere aktivister gjennom Instagram, noe jeg er veldig glad for. Å se at «ja, det er faktisk andre enn meg som gjør dette også». Ellers kan det bli demotiverende når du ser alt som flyter der ute, og tenker at det ikke er så mange som bryr seg.

Og det gir resultater.

– Vi ryddet 1500 kilo søppel i sommer, og nå i ettertid ser jeg helt konkret at det faktisk hjelper. Bestanden av mikroplast har gått ned, og det er jo helt fantastisk!, avslutter han.

Som daglig leder i organisasjonen ønsker Lise Gulbransen selvsagt at enda flere Telenor Yng-kunder velger en støtte til Hold Norge Rent som «goodie». 

– Dette er et viktig bidrag til vårt arbeid. Disse midlene gir oss mer kraft og styrker våre muligheter til å bekjempe forsøpling og skape større engasjement mot dette miljøproblemet, avslutter hun.

Telenor Yng er et abonnement for oss mellom 18-28. Som kunde kan du velge et årlig bidrag på 300 kroner til Hold Norge Rent – helt kostnadsfritt. Les mer om samarbeidet hos våre venner i Telenor!