Hopp til hovedinnhold

Instagram tar grep mot mobbing med nye funksjoner

Instagram lanserer to nye funksjoner!

Sosiale medier kan være et helvete for alle som opplever mobbing.

Nå forteller Instagrams nye sjef at de tar flere grep for å begrense uthenging og hatkommentarer.

TIME melder at så mange som nesten 80 % av ungdommer kan være på Instagram, og at nær halvparten av dem har opplevd mobbing på plattformen.

Ifølge Mashable skal en undersøkelse fra 2017 vise at mobbing skjer lettere på Instagram enn på Facebook, blant annet fordi man ikke er pliktig til å bruke et ekte navn. Mon tro hva en Jodel-undersøkelse vil avdekke.

I fjor forlot Instagram-grunnleggerne Kevin Systrom og Mike Krieger sitt eget selskap, og den 36 år gamle Facebook-medarbeideren (tidligere News Feed-sjef) Adam Mosseri tok over som leder for Instagram. 

Ifølge TIME skal Adams viktigste prioritet i sin nye stilling være å forbedre brukernes trivsel.

Det innebærer blant annet tiltak som kan redusere mobbing på Instagram.

I et nytt blogginnlegg skriver Adam Mosseri at de i flere år har brukt kunstig intelligens for å fange opp mobbing og skadelig innhold i kommentarer,  bilder og videoer. 

Nå tar de videre grep mot mobbing i kommentarfeltet.

– De siste par dagene har vi startet utrullingen av en ny funksjon drevet av kunstig intelligens som varsler folk når kommentarene deres kan oppfattes som støtende før de postes, skriver han.

– Dette gir folk sjansen til å reflektere og angre kommentaren, og det hindrer mottakeren i å få varsel om den.

– Tidlig testing av denne funksjonen viser at det oppfordrer noen til å angre på kommentaren og å dele noe mindre sårende når de først har fått en mulighet til å reflektere over det, skriver den nye Instagram-sjefen.

Slik vil den nye angre-funksjonen se ut (dersom du poster noe Instagrams roboter oppfatter som støtende): 

Men det er ikke alt. 

Instagram lanserer i tillegg et alternativ til blokkering.

Blokkerer du noen er det som regel åpenlyst for vedkommende, og det kan gi videre konsekvenser dersom den som blokkerer er utsatt for mobbing.

Instagrams nye funksjon «Restrict» gjør at du kan begrense interaksjon med visse kontoer, og det er mye vanskeligere for den andre parten å fange det opp. 

– Vi har hørt fra unge mennesker i samfunnet vårt at de er motvilje til å blokkere, avfølge eller rapportere mobbere fordi det kan gjøre situasjonen verre. Spesielt hvis de har kontakt med mobberen sin i den virkelige verden, skriver Instagram-sjefen.

Adam forteller at de ikke har begynt å teste «Restrict» på ekte brukere, men at de vil gjøre det snart.

Akkurat som «Nære venner» gir «Restrict»-funksjonen deg muligheten til å samhandle på en spesiell måte med kontoer du velger selv. 

* Hvis en person som er på «Restrict»-listen kommenterer innlegget ditt, er det bare dere to som ser kommentaren, helt til du eventuelt velger å gjøre den synlig for alle.

* Brukere på «Restrict»-listen kan ikke se at du er innlogget (hvis du har skrudd den funksjonen på for andre).

* De får heller ikke «sett»-varsel i chatten hvis du har åpnet og lest en DM fra vedkommende.

Sånn vil/kan det se ut: 

– Det er vårt ansvar å skape et trygt miljø på Instagram, avslutter Adam Mosseri, og sier at han snart vil dele enda flere oppdateringer.

Instagram tester også en mulighet til å fjerne visning av likes. Hva synes norske influencere om dette? Se hva våre eksperter svarte!

Se også: Det kan bli store forandringer hos Netflix fremover

Les mer