Instagram og Snapchat fjerner Giphy etter rasisme

11. mar 2018 kl. 00:00
Instagram Stories ble brått mye bedre da de nylig introduserte GIF-klistremerker fra Giphy. Til tross for at utvalget var en smule begrenset, og at GIF-ene drepte fotokvaliteten. (Fordi bilder ble gjort om til video når man la til GIFs.)

Men like fort som tjenesten kom har den nå blitt fjernet fra både Instagram og Snapchat. Ikke fordi GIFs var upopulært, men fordi en bruker fant et svært upassende bevegelig bilde. 

GIFs lages og lastes opp av vanlige folk, inkludert rasister. Da Lyauna Augmon søkte opp «Crime» på Instagram fant hun en GIF med n-ordet og en «dødsteller». Augmon delte funnet videre på Twitter, og krevde at Instagram beklaget og fjernet det umiddelbart. 

Instagram har ikke uttalt seg om saken, men Giphy-funksjonen er nå fjernet fra Stories. 

Bildet ble også funnet på Snapchat, som raskt beklaget og tok bort Giphy fra sin tjeneste. 

– Vi fjernet GIF-en straks vi ble gjort oppmerksom på dette og har tatt bort Giphy-funksjonen til vi kan være sikre på at dette ikke skjer igjen. I mellomtiden venter vi på at Giphy-teamet jobber med saken, sier Snapchat til Tech Crunch

Giphy skylder på en bug i filteret som skal fjerne upassende GIFs, men sier at de nå rydder opp. 

– Vi har fikset feilen og går nå manuelt gjennom alle klistremerkene i vårt GIF-bibliotek. (…) Vi tar fullt ansvar for disse hendelsene og ber oppriktig om unnskyldning til alle som ble fornærmet, sier Giphy. 

I skrivende stund har verken Instagram eller Snapchat tatt tilbake Giphy, men vi blir ikke veldig overrasket om samarbeidet fortsetter etter oppryddingen. 

Se også: Avlyste konsert i USA på grunn av norsk Spellemann-nominert gruppe