Hopp til hovedinnhold
(Filip Radwanski/SOPA Images/LightRocket/Getty)
Instagram (Filip Radwanski/SOPA Images/LightRocket/Getty)

Instagram fjernet kronologiske feed i 2016 – nå gjør de forandringer

Instagram snur på hælen.

Vel. Nesten.

Natt til torsdag norsk tid ble Instagram-sjefen Adam Mosseri grillet av både demokrater og republikanere i en høring i Senatet, ifølge The New York Times.

Noe som Instagram stadig får kritikk for er at de ikke gjør nok for å hindre at plattformen beskytter unge brukeres mentale helse. Blant annet via måten de styrer sine nøye konstruerte og kontinuerlig justerte algoritmer, for å tilpasse det brukerne får se.

For eksempel ved å fjerne den kronologiske, naturlige rekkefølgen i feeden din til innleggene til folk du følger. Til fordel for Instagrams vage prioritering- og sorteringssystem.

Forandringen skjedde i 2016.

Instagram-CEO Adam Mosseri vitner i Sentatet i Washington, D.C. 8. desember 2021 (Drew Angerer/Getty Images)

Instagram-CEO Adam Mosseri vitner i Sentatet i Washington, D.C. 8. desember 2021 (Drew Angerer/Getty)

Et av spørsmålene til Adam Mosseri er om Insta synes det er rimelig at deres brukere skal få bruke tjenesten «uten å bli manipulert av algoritmer».

IG-sjefen svarer at Instagram skal gå tilbake til en «versjon» av den originale kronologiske feeden som de avsluttet for fem år siden.

– Vi tror på mer åpenhet og ansvarlighet, og vi tror på mer kontroll. Det er derfor vi for tiden jobber med en versjon av en kronologisk feed som vi håper å lansere neste år, sier Adam Mosseri.

– Jeg skulle ønske jeg hadde en bestemt måned å fortelle dere om akkurat nå, men akkurat nå sikter vi oss inn på første kvartal neste år.

Han legger til at de også tester en mellomting hvor folk får velge sine favorittbrukere hvis innhold vil bli vist først i feeden.

Samtidig tok Instagram til Instagram Twitter.

«Vi vil at folk skal ha meningsfull kontroll over opplevelsen sin», twitrer Insta.

«Vi har eksperimentert med Favoritter; en måte for deg å bestemme hvem sine innlegg du vil se høyere opp. Vi jobber med et annet alternativ for å se innlegg fra folk du følger i kronologisk rekkefølge», skriver de videre.

Instagram forteller at brukere skal få velge om de ønsker kronologisk rekkefølge. Eller om de vil at IG skal sortere for dem.

«Vi ønsker å være tydelige på at vi skaper nye alternativer. Gir folk flere valg slik at de kan bestemme hva som fungerer best for dem. Ikke bytter alle tilbake til en kronologisk feed. Du kan forvente mer om dette tidlig neste år!»

Argumentet til Instagram og eieren Facebook i 2016 var at fjerningen av den kronologiske feeden vil redusere sjansene for at brukerne går glipp av de mest populære og aktuelle innleggene.

Adam Mosseri kunne ikke bekrefte at Mark Zuckerberg har skrinlagt planene om å starte «Instagram for barn».

Meta blir det nye navnet som Mark Zuckerberg gir Facebook (Win McNamee/Getty)

Mark Zuckerberg (Win McNamee/Getty)

Mange hevder at IG ikke viser nok omsorg for sine unge brukere, til fordel for profitt. Dette blusset på nytt opp i høst via varsleren Frances Haugen; tidligere produktsjef hos Facebook.

37-åringen forteller at Insta har en toksisk effekt på mange tenåringer. Hun mener at Instagram og Facebook vet det – uten å gjøre nok for å endre situasjonen.

Fløyteblåseren hevder også av Mark Zuckerberg og hans Facebook konsekvent prioriterer profitt fremfor trygghet for sine brukere. Hun legger til at de bevisst lyver til offentligheten når det kommer til sine grep for å redusere feilinformasjon og oppfordring til hat og vold.

Mark Zuckerberg sier at dette ikke er sant.

Kort tid gjorde Mark om navnet på Facebook til Meta.

Her forklarer han hvorfor

Les mer