Hopp til hovedinnhold
NICOLE KIDMAN OG HUGH JACKMAN I AUSTRALIA (FOX)

Baz Luhrmann flopper med Australia: – Innbilsk, selvhøytidelig, uten humor

Baz Luhrmann tar en dyr L med storfilmen Australia.

Noen elsker den nok, men australske Nicole Kidman og Hugh Jackmans historiske julefilm om sitt hjemland, har for det meste fått gjennomgå av de amerikanske anmelderne.

Den 900 millioner kroner dyre Australia, som ifølge produsentenes promogjeng er både storslått og romantisk, finner sted under 2. verdenskrig.

En britisk aristokrat (Nicole Kidman) drar til Australia for å redde sin arv, og ender opp på en stor reise med en lokal tøffing (Hugh Jackman).

«Et eventyr like episk som landet hvor historien utfolder seg», heter det i Australia-pressemeldingen til Baz Luhrmann.

Regissør Baz Luhrmann og personene som har puttet penger i prosjektet, blir neppe glad for denne omtalen:

«En blanding av dårlig skuespill, beleilig plott og politisk korrekt sentimentalitet, filmen avsluttes flere ganger enn tredje Lord Of The Rings og varer i nesten tre timer. Det føles lenger.» (San Francisco Chronicle)

«Baz Luhrmann er som et spedbarn som slåss med en kingsize-madrass. Det er en skam at (filmselskapet) Fox overlot dette prosjektet til Luhrmann, for publikum var sannsynligvis klar for en kraftig, realistisk, storslått film.» (New Yorker)

«Innbilsk, selvhøytidelig, uten humor og altfor lang.» (Premiere)

«Lenge før den andre timen av Australia (som føles som den femte), er det klart at Luhrmann ikke har funnet en tilfredstillende måte å lage en så vågal – og sammenhengende – film som han ønsker at sin skapelse skal være.» (Entertainment Weekly)

«Nicole Kidman sa ja til filmen uten å ha lest manuskriptet. Hun må ha satt hjernen sin på vent da hun leste det. (Det ferdige manuskriptet er kreditert til Baz Luhrmann, Stuart Beattie, Ronald Harwood og Richard Flanagan.) Hun har aldri sett så lite attraktiv ut som hun gjør i den første timen. (…) (Luhrmann) har gjort Australia en spis-så-mye-du-vil-buffet av fargerik kitsch.» (Baltimore Sun)

Regissørens forrige film er Moulin Rogue med Nicole Kidman fra 2001. Hans neste blir angivelig nesten like episk som Australia; Filmatiseringen av F. Scott Fitzgeralds romanklassiker The Great Gatsby.

I Norge har kritikken vært lystigere.

NICOLE KIDMAN, BAZ LUHRMANN OG HUGH JACKMAN I AUSTRALIA (JAMES FISHER/FOX)

NICOLE KIDMAN, BAZ LUHRMANN OG HUGH JACKMAN I AUSTRALIA (JAMES FISHER/FOX)

Dog for det meste midt på treet og nedover.

«Australia blir aldri blir kjedelig. Men den er lang og slutter så mange ganger at når rulleteksten kommer, føles det nesten som en befrielse.» (Dagbladet)

«Kombinasjonen av Moulin Rouge-animerte trekk og episke sveip over australsk natur og Jackman og Kidman som overdrevent spiller de store fakter blir bare pussig. (…) Det hele blir vakkert å bivåne, tidvis ganske så deilig å se på, men helt uten emosjonell betydning.» (Side2)

«Å reprodusere slike supersaker i 2008 er krevende, og det fineste man kan si om Australia er at Baz Luhrmann – som vanlig – tar sjangeren på kornet. Innimellom merker man også en ironisk undertone i personinstruksjonen. Nicole Kidman er en pappfigur av en myndig og prippen overklassekvinne den første halvtimen, mens Hugh Jackmann i rollen som hardhaus er utstyrt med overtydelig sex-appeal.» (Aftenposten)

Mer fra 730.no her!

Nyeste saker fra 730.no

Les mer