Hopp til hovedinnhold
Rhaenyra er rasende
Hvis blikk kunne drepe (HBO Max)

House of the Dragon episode 10 recap: Et skjebnesvangert jafs

I forrige episode ble det kronet en ny konge, men i siste episode av House of the Dragon sesong 1 krones det en dronning.

Etter en blanding av både treg og rask historiefortelling har vi nådd den store avslutningen. Men det er knapt en avslutning og mer en begynnelse. House of the Dragon har vært gode med å ta oss tilbake til den blodige verdenen til Game of Thrones.

Serien mistet gnisten noen ganger da de begynte med lange tidshopp og litt mindre utvikling av bi-karakterer. Noe som har gjort at sympatien blir svakere.

Det er dog også forståelig når historien ikke følger like mange karakterer som GoT, men heller ett gedigent hus. Da blir det også dessverre færre roadtrips gjennom Westeros. Til tross for et større budsjett.

Denne gangen er fokuset på team Rhaenyra og deres reaksjon på hendelsene i forrige episode.

Det er nesten som serien endelig forteller oss at det er mye mer i vente i Westeros når kameraet sklir over the Painted Table. (Kartet over Westeros som vi tidligere har sett i GoT). I tillegg får vi en dronning satt på prøve midt mellom hundrevis av menn.

Dårlige nyheter

Daemon og Rhaenyra
Daemon og Rhaenyra mottar dårlige nyheter av Rhaenys (HBO Max)

Episoden åpner i Dragonstone hvor Lucerys står ved the Painted Table og reflekterer over Driftmark. Som han skal arve når Lord Corlys alias The Snea Snake dør. Inn kommer gravide Rhaenyra, og de begynner å diskutere sykdommen til Corlys.

Med tanke på andre viktigere ting som skjer der ute, er det tydelig at de setter opp noe med Lucerys senere i episoden. De som vet, de vet!

Rhaenyra får besøk av Rhaenys som nettopp har flyktet fra King’s Landing etter forrige episodes spetakkel. Hun skipper small talken og går rett på sak. Kongen er død, og Aegon ble kronet foran tusenvis av mennesker. Og forresten, de er ute etter deg, Rhaenyra.

Rhaenys etter å ha fortalt Rhaenyra at faren hennes er død, Aegon er kronet, at hun rømte med dragen sin og hadde en perfekt mulighet til å sette fyr på fienden men gjorde ikke det, fordi det ikke er hennes krig:

Rhaenyras fortvilelse og sjokk sender henne i en smertefull fødsel. Mens prinsessen vrir seg i smerte, er hun fast bestemt på at de ikke skal gjøre noe med saken helt ennå. Daemon ser derimot rødt, og planlegger å svare fienden. Også til tross for at Jacaerys og Lucerys ber ham om å høre på moren deres.

Det har vært noen ekstremt grafiske og «vanskelig-å-se-på»-fødsler i denne sesongen, men de klarte virkelig å toppe det med denne. Denne spontanaborten var tung og veldig vanskelig å se på. Kan vi også bare gi en stor shoutout til Emma D’Arcy? 🔥 Gleder oss til å se mer av skuespilleren!

Begravelse og kroning

Rhaenyra krones dronning
Rhaenyra krones dronning med pappa Viserys sin krone (HBO Max)

Under begravelsen får Rhaenyra og Daemon et uventet besøk fra King’s Landing. Ser Erryk Cargyll, tvillingen som hjalp Rhaenys forrige episode. For en helt!

Ser Erryk sverger troskap til Rhaenyra, og presenterer henne Viserys’ krone som han har stjålet for henne. (Den kronen Aegon II fikk tilhørte Aegon the Conquerer). Daemon setter kronen på den nye dronningen, og alle kneler for henne.

Og politikken starter

Rhaenyra vs Otto
Otto har kommet for å gi verdens dårligste tilbud til Rhaenyra (HBO Max)

Du rekker ikke blunke to ganger før fokuset går rett på actionplanene for å svare team green borte i King’s Landing. De fyrer opp the Painted Table og diskuterer hvor de har allierte i Westeros.

Man tenker først at dette kan bli kjedelig prating, men det var overraskende spennende å høre på. Det minner oss på hvor stort Westeros er, og hvor mye verdensbygging vi kan forvente i de kommende sesongene. Spesielt etter en sesong med mye King’s Landing.

Husene Stark, Baratheon, Lannister og Arryn blir nevnt gjennom diskusjonen og kommer til å være viktige spillere. I tillegg ramser Daemon opp 13 (!) drager som de har på sin side, mens de grønne bare har fire stykker.

De får nok et uventet besøk fra King’s Landing, denne gangen Otto Hightower med kongegarden. Daemon møter dem på broen med sin egen entourage.

Vi får en god parallell mellom denne scenen og episode 2. For her sklir Rhaenyra også inn med dragen sin, men denne gangen står hun på motsatt side som dronningen.

Otto mener at alle symboler peker mot at Aegon skal være konge. I tillegg er han så sykt sjenerøs og tilbyr blant annet Dragonstone til henne (som hun allerede har) og at sønnene de har sammen kan være kongens væpner og munnskjenker. Kødder du eller?

Daemon trekker frem sverdet, men Rhaenyra stanser det og lover et svar i morgen tidlig.

Daemons demoner kommer frem

Daemon vekker en mystisk og skummel drage
Daemon vekker en mystisk og skummel drage (HBO Max)

I rommet med det fancy kart-bordet diskuterer Rhaenyra og Daemon situasjonen de står i. Dronningen forteller ham at hun lovte faren sin å holde en balanse i riket. Og med drager kommer hele verdenen til å brenne. Hørte du det, Daenerys?

Rhaenyra minner ham om profetien til Aegon the Conquerer, The Song of Ice and Fire. Men han er lei av å høre drømme-snakket og tar et kvelertak på dronningen. Hun innser at Viserys aldri fortalte ham om visjonen til Aegon.

Når man akkurat har begynt å tenke at Daemon har roet ned toksisk oppførsel, klarer å han nok engang å vise hvem han virkelig er. Sulten på krig, hevn, makt og jerntrone.

Daemon drar videre og synger en liten sang til en skummel og svær drage vi aldri har sett før.

Tid for å skaffe seg allierte

The Painted Table House of the Dragon
The Painted Table med kart over Westeros (HBO Max)

Vi får endelig sett Lord Corlys igjen, som har ankommet Dragonstone og er sengeliggende etter mange år med krig i Stepstones. Rhaenys sitter ved hans side og er skuffet over at han forlot henne når hun trengte ham mest.

Hun forteller ham at Vaemond ble drept av Daemon etter å ha stått imot kongen. Overraskende nok er Corlys mer sur på den hodeløse broren sin enn Daemon. Han lover Rhaenys at de fremover skal være nøytrale og ikke blande seg inn i noen sider. Men hun overbeviser ham og minner han på at de er bundet med blod.

Han kommer seg på beina og møter Rhaenyra og resten av rådet rundt the Painted Table. Corlys gir den nye dronningen full støtte med hans Velaryon-flåte, noe som er en stor W for team black. De har også klart å ta over Stepstones! Tok bare to dekader.

https://twitter.com/___ST0RMY___/status/1583760424243453953?s=20&t=MoIEQoRTxTGPz5fxPo64AA

Nå begynner sjakkbrettet til Rhaenyra å falle på plass igjen, og de kan med større fordel overbevise de andre husene om allianse.

Hun sender Jacaerys til House Arryn og House Stark, og Lucerys til House Baratheon for å sikre deres lojalitet til dronningen de sverget å tjene.

Lucerys er litt nervøs, men mor forsikrer ham om at Borros Baratheon vil gi han en varm velkomst…

Dra hjem, gutt

Lucerys Targaryen
Lucerys Targaryen i sesongfinalen til House of the Dragon (HBO Max)

Når Lucerys ankommer Storm’s End er stemningen mørk og dyster. Midt i uværet ser han verdens største drage, Vhagar, vente på eieren sin Aemond. Vi er like redde som deg, kompis.

Lucerys blir fulgt inn og hele stemningen i salen virker ikke like varm som Rhaenyra tenkte. Lord Borros sitter på tronen sin og ler av at Targaryen-familien ikke klarer å bestemme seg for hvem som leder huset sitt. Lucerys gir brevet til Borros (som trenger noen andre til å lese), men blir fort fornærmet når han får høre beskjeden.

Aemond står ved siden av og ser på Lucerys med et hevnfullt blikk. Han har allerede tilbudt seg til en av døtrene til Borros mot at han sverger til Aegon. Lucerys er derimot allerede forlovet, og har ingenting å tilby.

Når Borros ber Lucerys om å dra hjem igjen, ønsker Aemond å ta hevn over gutten som tok øyet hans. Et øye for et øye. Han viser også at han har erstattet øye sitt med safir. Nice fleks, Aemond! Borros ber garden sin om å eskortere Lucerys til dragen sin, fordi han ikke ønsker blodsøl under taket sitt.

https://twitter.com/Spookadile/status/1584423820881842177?s=20&t=MoIEQoRTxTGPz5fxPo64AA

Budbringer vs. budbringer

Aemond og Vhagar vs Lucerys og Arrax
Denne episoden tok en dyster retning (HBO Max)

Lucerys forsøker å flykte i det ekstreme uværet, og ser at Vhagar ikke er der han stod tidligere. I himmelen ser vi et sykt skudd av dragen til Aemond som sklir over Lucerys og Arrax. Veldig bra måte å vise kontrastene mellom dragene.

I de nervepirrende scenene som følger, jakter Aemond på Lucerys tilsynelatende for å håne ham.

Men guttene mister kontroll over dragene sine, og dyrene er nå ute etter hverandre. Når Lucerys og Arrax har klart å flykte får vi et øyeblikk med stillhet. Og plutselig blir Arrax og Lucerys spist i fillebiter av Vhagar.

Aemond er i sjokk, og ser ut som han har sett et spøkelse.

Gratulerer, du har startet en krig! 😚

https://twitter.com/zsharmakieumy/status/1582075626185723904?s=20&t=MoIEQoRTxTGPz5fxPo64AA

Gjennom ni episoder har vi sett en konfliktsky konge, som flere kanskje tenkte var for pinglete til å herske. Men Viserys har vært rett helt siden første episode da han sa til yngre Rhaenyra:

«Ideen om at vi kontrollerer dragene er en illusjon. De er en makt man aldri burde ha lekt med. En [makt] som brakte Valyria sin undergang. Hvis vi ikke bryr oss om vår egen historie, vil den gjøre det samme med oss.»

Noe som Rhaenyra veldig tydelig husker og bruker som argument mot rådet sitt, men som kanskje kommer til å bli undervurdert. Spesielt etter siste scene når Rhaenyra får vite hva som har skjedd, og ser dypt inn i sjelene våre med raseri.

Og dét konkluderer en solid første sesong av House of the Dragon. Etter mange rare tidshopp har vi nådd hva serien har prøvd å bygge opp. Og det kommer til å bli en uforsonlig krig. Vi snakkes om to (?) år.

Se også: Recap av hver episode i House of the Dragon sesong 1

Les mer