– Ingen liker det som alle liker

2. jun 2009 kl. 00:00

Det er fortsatt hot å hate Erik og Kriss, men tall juger mindre enn mennesker: Siden 2007 har duoen hatt fem singler og to album inne på VG-lista i til sammen 50 uker, solgt til platina to ganger, kombinert med non-stop konserter. (Over 130 i fjor.)

Som om det ikke er provoserende nok er Bærum-gutta allerede ute med sitt tredje album.

– Vi jobber hardt og har som mål å jobbe hardere enn alle andre, sier Kriss når 730.no bemerker hvor kjappe de er.

– Så lenge man føler seg kreativ og synes det er gøy, fortsetter vi å lage låter og slippe plater.

Erik forteller at de naturligvis har lagt merke til sutringen.

– Det nye albumet heter Tabu fordi Erik og Kriss er tabu. Vi er musikkbransjens svar på Grandiosa. Dessuten er vi tabu fordi vi er fra Bærum uten å være pappagutter og lager rap uten å være harde. Ingen liker det som alle liker.

Denne gangen har Erik Mortvedt (26) og Kristoffer Tømmerbakke (25) en mer akustisk sound enn på Gull og grønne skoger og Verden vil bedras, noe de mener har resultert i deres beste plate så langt.

– Trommer, gitarer, bass og blås er spilt av dyktige musikere, og vi har ikke noe synth og Auto-Tune. Vi har fått mer erfaring og gjør flere bevisste valg som gir et jevnt over høyere nivå på alle låtene. I tillegg er dette albumet bare så jævlig mye bedre enn de to andre, hehe.

På singelen «Svigermors drøm» forteller Kriss at han bevisst har utelatt å snakke om at han er halvt afrikansk.

– Jeg har aldri hatt et behov for å sette det i fokus. Jeg er veldig stolt av min afrikanske bakgrunn og familie, men føler meg ellers så norsk som man blir. Heia 17. mai!

Men rapperen og produsentens første gruppe, som han startet med sine brødre, het Møkkamenn «fordi vi er brune», ler Kriss, samtidig som han forteller at Erik og Kriss ikke er så ferske som mange tror.

– Jeg begynte å pusle med beats for 12 år siden da jeg fikk noe nybegynnerutstyr av mamma og pappa til jul. Mine to brødre og jeg har hele oppveksten vært veldig påvirket av hip-hop og etter den julen la vi ned den ene dårligere låta etter den andre.

– Senere har jeg sakte, men sikkert, oppgradert utstyret og etter det begynte jeg på musikkhøgskolen, som gikk dårlig, før jeg tok et år på Noroff instituttet for så å starte et studio. Skolen var dyr så jeg jobba to jobber ved siden av for å gjøre opp for meg, og det var en jævlig tung periode. 

(Saken fortsetter nedenfor.)

– Men man må satse stort for å vinne stort, og et par år senere møtte Erik og jeg Larry Bringsjord i MTG og fikk lov til å begynne arbeidet på vår første plate. Føles ganske sjukt at det allerede er syv år siden Erik og jeg gjorde vår første låt sammen.

Så hva har de å si til de norske rapperne som snakker sidelengs om dem? Ikke noe.

– Vi lærte tidlig av våre mødre at hvis man ikke har noe godt å si så skal man ikke si noe som helst, og vi synes at alt det vi oppnår og alt vi får lov til å oppleve snakker for seg selv. Vi har ikke noe behov for å snakke dritt om mennesker vi aldri har møtt eller vet noe om, så dem om det og lykke til videre.

Tabu kan lastes ned hos blant andre Platekompaniet og iTunes. Albumet feires med konsert på Sentrum Scene i Oslo fredag 5. juni.