Hopp til hovedinnhold
Gud bedre, Saint Maud (A24)

Ingen korona, men Saint Maud er skrekkelig nok

Frykten for COVID-19 bør gjøre at folk ønsker seg feelgood.

Derfor serverer 730.no syv mysige filmforslag her.

Men angst er en populær form for underholdning, jamfør førsteplassen til Contagion på videoliste i Norge.

Den nye, britiske gyseren Saint Maud skulle egentlig ha kinopremiere i neste uke, men har selvsagt blitt utsatt og kan ende opp rett på streaming. (Slik som storfilmen Emma. nå nylig.)

Saint Maud både ser og høres relativt skummel ut.

Maud er en troende sykepleier som jobber på et hospice; en institusjon for pasienter i livets sluttfase. Her blir hun besatt av å redde sjelen til en døende danser som er til behandling, men mørke krefter – og hennes syndige fortid – truer.

Er Maud besatt på ekte?

Svenskfødte Morfydd Clark (Netflix-serien Dracula) har hovedrollen som pleieren, mens danseren spilles av Jennifer Ehle (fra den nevnte, norske virusfavoritten Contagion).

Skrekkfilmsjangeren er mannsdominert, men regien her er ved debutanten Rose Glass.

Morfydd Clark som hjelpepleieren med bekmørk baggasje (24)

I høst vant hun Filmmaker Bursary Award (ca. 600 000 kroner) for Saint Maud via Oscar-vinneren Danny Boyle (28 Days Later, Shallow Grave, Trainspotting).

– Et ekstraordinært talent og en mektig historieforteller, sa stjerneregissøren da han overrakte henne prisen, skriver BBC.

Etter festivalpremieren i Toronto, skrev Variety at filmen er «en sensasjonell debut» som byr på «vanhellig terror» og «briljant, intenst skuespill fra Morfydd Clark som får blodet til å fryse».

Grugled deg!

Se den stilige og creepy traileren nedenfor.

Passende nok velsigner Billie Eilish smakesnutten med «all the good girls go to hell»…

Filmen er laget av selskapet A24, som siden oppstarten i 2012 har fått 25 Oscar-nominasjoner. Når det kommer til horror, står de bak blant annet ganske gufne Hereditary.

Noen du ikke har sett? Her er de 23 beste skrekkfilmene fra 2019 ifølge anmelderne

Nyeste saker fra 730.no

Les mer