Hopp til hovedinnhold
Influencer-Norge for BLM (Instagram/jenniesofie)
Influencer-Norge for BLM (Instagram/jenniesofie)

Best og verst fra influencer-Norge: Mai og BLM

Influencer-Norge holder koken?

Det er nå sommermåned. Det spennende å se hvordan denne sommeren blir…

Jeg håper folk slutter å klage på at de ikke får reist, og at de heller innser at det er sjukt mye fint man kan gjøre i landet vårt.

På grunn av eksamen har ikke denne månedens sak kommet før nå, så da passer det bra at jeg tar med ting som har skjedd i starten av juni.

Det er ikke til å legge skjul på at vi de siste ukene har vært gjennom en veldig spesiell tid, både på grunn av korona, men også på grunn av rasisme og at folk rett og slett har fått nok.

Derfor blir det altså litt om influencer-Norge sin dekning av Black Lives Matter – og litt om influencing fra mai.

Månedens Black Lives Matter: #blackouttuesday og demonstrasjon

Du skal ha sovet under en stein hvis du ikke har fått med deg de siste ukenes hendelser.

Det groteske drapet på George Floyd var et av mange i rekken hvor svarte har blitt drept av politiet i USA og i andre land. Det gjorde at folk verden over har fått nok. Nok av rasisme fra tjenestefolk, men også den systematiske og hverdagslige rasismen.

730.no fordømmer all rasisme, noe vi også har vært åpne om i denne tiden. Vi har prøvd å lese oss opp, lære og bidra.

Black Lives Matter: Hva kan vi i Norge gjøre?

Det er nok mange som har sagt at de er lei av å få opp så mye om dette i feeden sin de siste dagene, og at Instagram florerer. Det er viktig å huske på at dette ikke handler om oss. Det handler ikke om at det er synd på hvite.

For ja, Instagram florerer av dette. På tirsdag delte mange et svart bilde med tagen #blackouttuesday. Deretter var det eneste som ble delt informasjon om rasismen som foregår verden over og info om hvordan man kan hjelpe.

Var influencer-Norge på ballen? Av de jeg så, var noen av de som slang seg på #blackouttuesday blant andre Kristin Gjelsvik, Isabel Raad, Anna Edwin, Sophie Elise, Linnéa Myhre, Nana Ásamoah, Ida Wulff, Ida Evita de Leon, Jenny Skavlan, Camille Oneida, Vita og Wanda Mashadi, Sofie Karlstad, Pilotfrue, Nastaran Marie og Jennie Sofie.

I tillegg har Fetisha Williams delt viktige og fine stories på Instagram, om hvordan hun selv har opplevd og sett rasisme i Norge.

Hvis du tror rasisme ikke finnes i Norge, kan du blant annet se her og her.

Det var garantert veldig mange andre fra influencer-Norge som delte, og jeg synes det var så fint at folk bidro. Håper folk fortsetter med det.

View this post on Instagram

#JusticeForGeorgeFloyd #OsloForBlackLivesMatter #OsloForGeorgeFloyd Ingen rettferdighet ingen fred! Nå er alle de 4 ex-politimennen siktet i Floydsaken og det er fantastisk! Det betyr allikevel ikke at denne kampen er over. Jeg forstår at jeg aldri vil forstå den diskriminering mørke opplever hver eneste dag! Jeg er ikke her for å ta noen, men for å oppfordre og utfordre dere til å gjøre det dere kan! Det handler om å gå i seg selv og reflektere rundt temaet. Det handler om å lese seg opp og det handler om å lytte. Det handler om å ta de ubehagelige samtalene med folk om de sier noe rasistisk. Jeg vet ikke alt. Jeg har ting å lære. Vi har alle noe å lære av dette. 2020 blir et år man vil huske i historieboka! Om du er i Oslo i dag, ta være på deg selv og de du er med. Husk at det er en global pandemi. Munnbind, antibak, avstand og sist men ikke minst…dette er en fredelig demonstasjon ✊🏽✊🏾✊🏿 #blacklivesmatter

A post shared by Jennie 🦋 (@jenniesofie) on

Dette førte også med seg flere diskusjoner, og noen mente andre ikke delte nok.

Natt til tirsdag skrev Isabel Raad dette innlegget. Her forteller hun om at hun ikke får sove, nettopp på grunn av det som foregår. At hun vanligvis får vondt i magen av å se på nyheter, og spesielt nå. Hun er sint for at rasisme fortsatt eksisterer og for at noen av hennes kollegaer ikke bruker stemmen sin på dette.

Det snakket hun også om på sine Insta- og Snap-stories, og ga klar tale på at det var viktigere for henne å snakke om dette enn å beholde samarbeidspartnere som eventuelt mente hun snakket for høyt om det.

På onsdag skrev så Funkygine et innlegg hvor hun påpeker at det ikke finnes noen fasit.

Hun sier folk med mange følgere selvsagt har en viktig stemme i dette, og naturligvis har et større ansvar. Hun sier det likevel er flere måter man kan vise engasjement på enn å dele det sorte bildet.

Hun skriver: «Dette er ikke en konkurranse om å skrike høyest. Poste mest, være mest sint, gråte mest eller være mest engasjert akkurat her og nå. For det retter fokuset mot noe helt annet enn det som er viktig».

Det var også uenigheter om hvorvidt fredagens demonstrasjon i Oslo burde vært gjennomført. For mange var det en selvfølge, og selv om myndighetene frarådet veldig mange å møte opp, på grunn av smitterisiko med tanke på korona, var det mange som mente at demonstrasjon måtte til.

Mange møtte opp, og de aller fleste jeg så hadde på munnbind og var forsiktige. Jeg tror også de aller fleste med glede tar to ukers karantene om det må til nå, for å kunne vise sitt standpunkt i denne saken.

Aktivist og influencer Camille Oneida holdt også apell under demonstrasjonen:

Influencer-Norge sin Pilotfrue valgte på sin side en litt annen vri.

Hun delte også et svart bilde i forbindelse med #blackouttuesday, men dagen etter la hun ut noe hun får mye tyn for.

Nå har hun endret bildeteksten, men opprinnelig stod det «Føler det passer bra med litt b l a c k and white love i feeden i dag 🖤🤍 Throwback til mine første minutter som forlovet med min kjære @mrulriknygaard».

Julianne beklaget senere innlegget, og til Dagbladet sier hun at tanken bak bildet var å spre kjærlighet i en tid med masse hat. Og at hun hadde aldri sett for seg at teksten og bildet skulle oppfattes totalt motsatt og bli misforstått.

– Men jeg har forståelse for at folk misforsto meg nå i ettertid, og jeg er utrolig lei meg for at jeg ikke tenkte meg bedre om før jeg delte innlegget.

Jeg skjønner egentlig ikke om hun bare ikke helt har skjønt greia… Eller om hun på ekte tenkte det var en passende post?

Håper uansett hun har lært av dette. Pilotfrue sier også at hun skjønner hun fortjener kritikk, men ikke drapstrusler. Ingen fortjener vel drapstrusler da, folkens.

Månedens video: Linnéa Myhre og Kong Halvor

Over til noe litt mindre alvorlig.

Linnéa er en gjenganger i denne kategorien, og det er jo fordi hun er artig. Det er Kong Halvor også. Influencer-Norge sine enfants terribles <3

Denne gangen er det ikke Linnéas egen kanal som er representert, men en ny kanal kalt «selskapet».

Jeg skal ikke være helt Halvor som i kommentarfeltet kommer med en artig kommentar og spør om dette eeegentlig er nye 4ETG. Men programlederen er tidligere 4ETG-profil, Henrik Hildre. Og det henger andre 4ETG-legender i kommentarfeltet. Så det er jo gøy.

UANSETT. Dette er en video hvor Linnéa og Halvor skal snakke med og om hverandre. De er jo en sterk, ganske dynamisk duo.

Månedens inspirerende: Pilotfrue og sønnen

Mer Pilotfrue!

Pilotfrue har for tiden en pause fra bloggen, men før hun tok seg en pause, rakk hun å skrive et ganske rørende innlegg om hvor heldig sønnen Severin er.

Eller var det det?

Selveste Ingeborg Senneset, som fikk «årets gullpenn» hos Vixen, skrev nemlig et innlegg i Aftenposten om barneeksponering, «sharenting» og spurte «Hvis en influenser er produktet, blir da barnet tilbehøret?»

Det er jo et godt spørsmål.

Det tok Julianne noen dager før hun svarte. Eller, hun svarte ikke. Hun skrev et innlegg. Altså om hvor heldig sønnen er.

Dette innlegget starter veldig fint! Hvor heldig han er som får mye kjærlighet fra familie, og venner i barnehagen som gleder seg til å se ham.

Såååå begynte det å handle om hvor heldig og privilegert han er. At han har «eget rom, stor hage, en barndom med sommerferier på sjøen, med utenlandsreiser i minnet og med overflod av leker». Den er grei.

Ikke nok med at han har to foreldre som gir ham kjærlighet og støtter ham i uansett hva det måtte være. Han har to sponsorer som aldri slutter å gi og som alltid vil sørge for at han ikke får noen økonomiske bekymringer i fremtiden. Heldig! Rørende! Inspirerende!!!

På ekte, så håper jeg det går bra med dere alle. Men jeg er litt forvirra, jeg er jo det.

Julianne og Ulrik er to stolte sponsorer (pilotfrue.blogg.no)

Når vi først er inne på Ingeborg Senneset, så har hun jo også uttalt seg om influencere og krystaller denne måneden! Den saken har våre søstre i Melk & Honning skrevet og snakket mer med Ingeborg om.

Det var alt fra influencer-Norge for denne gang. Det er dessverre fortsatt lite å ta av hva gjelder clickbait, og jeg klarer fortsatt ikke bestemme meg for om det er bra eller irriterende.

Dersom du er lei av å se ting om Black Lives Matter i feeden, så må du nesten bare vende deg til det en stund. For vi kan ikke slutte å kjempe denne kampen nå, den er garantert ikke ferdig ennå.

Pass på dere selv og hverandre videre i disse tider, både med tanke på korona og urettferdighet. Vær snille. Ikke klem på ordentlig, men gi en koronaklem til de som trenger det.

Og send meg gjerne mail til [email protected] dersom du lurer på noe, vil dele noe eller har noen influencingtips.

TAKK og SNAKKES <3

Se også: Best og verst fra influencer-Norge: April

Nyeste saker fra 730.no

Les mer