Hopp til hovedinnhold
Camilla, Julie og Jimmi (Instagram/camillalor)

Best og verst fra influencer-Norge: Oktober

Hei og god influencer-november!

Det er spennende tider, og selv om jeg hadde konstant vondt i magen på grunn av Trump/Biden-valget, var det deilig å tenke på andre ting enn COVID-19.

Les også: Internettet reagerer på tapet til Trump lol

Men koronaviruset holder dessverre koken, og jeg tror vi må fortsette å deale med det i en stund fremover.

Influencer-spalten holder heldigvis også koken!

Sophie Elise (Instagram/sophieelise)

Sophie Elise (Instagram/sophieelise)

Blant annet har både Kristiane Aateigen alias SnilleGucci og Sophie Elise Isachsen gitt ut bøker.

Henholdsvis Lev ditt beste liv og Ting jeg har lært.

Anmelderen til 730.no gir Sophies bok et solid terningkast.

Jeg har ikke lest noen av disse to influencer-bøkene ennå, men er spent!

Anna Rasmussen (annarasmussen.blogg)

Anna Rasmussen (annarasmussen.blogg.no)

Forrige måned skrev jeg at Anna Rasmussen slutter å blogge, men fortsetter på Instagram.

Der har hun nå gått ut med nyheten om at hun er gravid med sitt fjerde barn.

Gratulerer! <3

La oss snakke mer om influencing.

Månedens korona: Isabel Raad og Costume Awards

Man skulle trodd de fleste var strenge med seg selv, holdt seg for det meste hjemme og tenkte seg om minst tre ganger før man gjorde ting som kunne være i strid med regjeringens og kommunens anbefalinger og regler.

Det skal sies, de fleste er det. Da er det bare så synd når noen som ikke nødvendigvis gjør det, har haugevis av følgere som bryr seg.

Eller er det det som er mest synd? Jeg holder fortsatt en knapp på det faktum at det skjer.

Isabel Raad har nylig vært på tur.

I denne videoen forteller Stavanger-jenta at hun var i Dubai.

Isabel forklarer at de har familie der, og at de nå dro dit fordi det også var familie fra Irak som også dro dit nå. Fordi de ville møte dem, valgte de å dra.

Hun sier det er strenge tiltak der, samt at man må ta koronatest både når man kommer og drar.

Det fikk sterke reaksjoner, til tross for de strenge restriksjonene som må følges. Også fordi influencer-stjernen reiste rett til Stockholm etter turen, før hun kom til Oslo og måtte i karantene.

Jeg har forståelse for at man vil se familien man ikke har sett på mange år, men… Nå?

Så, så, så mange som ikke får sett familie nå, og som ikke har gjort det på lenge. Det virker uansett rart å skulle forsvare en utenlandsreise når regjeringen har gått så hardt ut mot det.

Isabel skal i alle fall ha for at hun forteller dette og ikke prøver å skjule det, men samtidig håper jeg ikke folk tenker det skal gjøre det mer greit? Jeg tenker jo nei til det.

De søteste nyhetene denne måneden: Isabel har fått valp!!!! (Instagram/isabelsraad)

Det er ikke bare Isabel som har vært på kanten med restriksjonene denne måneden. Nylig ble Costume Awards avholdt 🙂

På samme måte som jeg spør om det er nødvendig å reise utenlands nå, spør jeg om det helt seriøst er nødvendig å samle mange mennesker for en prisutdeling under en pandemi? En stor fest?

Costume arrangerte de én kveld for moteprisene, og én kveld for skjønnhet. I underkant av 200 mennesker befant seg på Det gamle biblioteket i Oslo disse to kveldene.

 

View this post on Instagram

 

COVID-19 påvist etter Costume Awards. Les mer hos Melk & Honning (lenke i story/bio)

A post shared by MELK & HONNING (@melkoghonning) on

Jeg tviler ikke på at arrangørene hadde fått grønt lys av bydelsoverlegen for å gjennomføre, og at de gjorde det de kunne for å ta alle forholdsregler.

Så har vi jo da folk, som kanskje ikke tenker helt gjennom alt de gjør en sånn kveld. Som glemmer at det er en grunn til at stolene står med avstand. Som glemmer at man under ingen omstendigheter burde klemme.

SÅ god stil har dere ikke at dere kan drite i alt fordi det er greit å møte opp?

Flere var skeptiske i forkant, flere var heldigvis forsiktige og fulgte alle regler fra arrangøren. Dessverre er det som i absolutt alle andre situasjoner, noen som klarer å ødelegge for resten.

Noen er ikke like forsiktige, og det kan føre til konsekvenser man ikke er forberedt på.

Rett etter Costume Awards, meldte Melk & Honning om smitte på festen.

I meldingen de fikk innsyn i, skriver arrangøren at de fulgte smittevernsreglene, og at folk som på noen måte kjente på symptomer burde gå i karantene og eventuelt teste seg.

Nærkontaktene ble kontaktet direkte, og det var noen få som måtte i karantene etter dette.

Det ble heldigvis gjort ryddig, men det er skummelt når man ikke til enhver tid klarer å kontrollere at alle gjester følger alle regler.

Mote- og skjønnhetsredaktør Sonia Uppal og sjefsredaktør Kine Hartz var klare til den første kvelden (Instagram/costumenorge)

Månedens fellelse: Sofie Karlstad

Fagutvalget for influencer-markedsføring, Fim, felte realitydeltaker og influencer Sofie Karlstad og selskapet Norisma for en reklame for betakaroten.

I fellelsen står det at «utvalget har konkludert med at markedsføringen skaper kroppspress og er i strid med Fims retningslinjer».

Videre står det:

I sin vurdering legger Fim særlig vekt på Karlstads generelle profil samt at virkemidlene i den konkrete kampanjen fremstår som avkledd og kroppsfokusert. Sofie Karlstad har mange unge følgere og hun skal derfor utvise særskilt aktsomhet. Det er ikke fulgt opp fra Karlstads side. Det er andre gang Karlstad har overtrådt Fims retningslinjer med sin influencer-markedsføring.

De skriver nederst at kosttilskudd og kosmetiske inngrep er omfattet av ordningen i Fim.

Altså er det både hva som reklameres for og hvordan det reklameres som har ført til at Sofie får denne fellelsen, hun står i bikini på en strand når hun poserer med produktet.

Det falt ikke i god jord hos Sofie.

(Instagram/sofiekarlstad)

På Instagram Stories kunne nordlendingen meddele at hun mente det var teit å skulle henge ut noen på denne måten i media, og at media slang seg på. Sofie sier hun er opptatt av å kunne vise alle typer kropper. Dette virker mer som «bodyshaming» av folk med en idealkropp, mener hun.

VG omtalte fellelsen og følte seg derfor en smule truffet av storyen til Sofie. Journalisten skriver at de prøvde å få kommentar fra henne før de omtalte det. De henvendelsene besvarte hun ikke, men etter at hun gikk ut på Instagram, besvarte hun deres nye spørsmål.

Der sier influencer-profilen at hun mener kroppspress er et problem, men at det best kan løses ved å vise at alle er ulike og at alle er fine. Hun synes også media har et ansvar når det kommer til å stoppe kroppspress, og viser til flere VG+artikler hvor det står om hvordan man slanker seg, etc.

Senere kom Kristin Gjelsvik inn i debatten, da hun er en av influencerne som er med i fagutvalget.

Kristin Gjelsvik (Instagram/kristingjelsvik)

Kristin Gjelsvik (Instagram/kristingjelsvik)

– Noen ganger handler det om å få hodet ut av egen ræv og erkjenne at man har en stor påvirkningskraft og et stort ansvar. Hvis dette er et ansvar man ikke ønsker å ha, bør man kanskje revurdere jobben sin som influencer, svarte Kristin til VG om det Sofie har sagt.

Sofie mener det ikke er ansvarsfraskrivelse å være uenig i fellelsen, og synes det burde være greit å kritisere det når man er uenig.

Kristin svarer hun er enig i at mangfold er viktig og at kropp er topp, men at dette handler om kontekst.

– Alle skal få lov å legge ut bilder av kropp, uansett kropp. Men det handler kontekst, kommersielt samarbeid, seksualisering, og ikke minst seksualisering i en kommersiell setting. I denne saken handler det også om å tjene penger på andres usikkerhet. Det er synd å se at Sofie ikke kan ta til seg kritikken, sier bergenseren.

Sofie sier at hun, og kanskje mange andre, ikke nødvendigvis deler Kristins syn.

Likevel sier hun at hun skal være mer varsom fremover, ikke med hensyn til Fim eller hun selv, men for hva følgerne hennes mener kan bidra til kroppspress.

Jeg kan skjønne Sofie føler det er kjipt hvis kun hennes type kropp blir felt, jeg er helt enig i at man må vise at alle kropper er fine! Men er det slik? Nå er det jo heller ikke kun det det handler om, men også hva produktet var og hvordan reklamen ble fremstilt.

OG! At hun føler andre typer kropper ikke blir tatt, gjør jo ikke at det dermed er mer greit at hun gjør det? Det ene utelukker ikke det andre, og ettersom det blir evaluert etter innsendte klager, kan jo hun sende inn klage på noen andre senere? NEIDA, hehe.

Månedens kommentarfelt: Camilla Lorentzen

Camilla Lorentzen (Instagram/camillalor)

Camilla Lorentzen (Instagram/camillalor)

I sommer meldte jeg at Camilla Lorentzen har blitt sammen med det hun lenge påstod var en venninne, nemlig Julie Visnes. Det var veldig hyggelig!

Nå annonserer paret en podcast, hvor mange ikke er særlig fornøyd med navnevalget: Jentesex.

En skriver: – Flott at du lager podcast! Mindre flott at du kaller det «jentesex». Det er sex, punktum.

Denne kommentaren har i skrivende stund 256 likes.

Camilla svarer så: «Sex mellom to jenter er kun sex, det er jeg helt enig med deg i! Og hadde dette vært en pod om sexlivet til meg og Julie hadde navnet vært helt på trynet – helt enig med deg. Det dette er er en podcast om sex, seksualitet og samliv – oss jenter imellom, og handler på ingen måte om «sex utenfor de heteronormative rollene» eller om hvordan jenter som har sex med jenter gjør x y og z, men om sex generelt – og hvordan kvinner og jenter kan bli mer trygge i kroppen sin og på seksualiteten sin uavhengig av kropp, legning og lignende».

Julie Visnes (Instagram/julieevisnes)

Julie Visnes (Instagram/julieevisnes)

– Jeg synes podden du beskriver høres ut som en fantastisk viktig pod 👏🏻 Likevel har begrepet «jentesex» blitt et ganske betent begrep ofte brukt av streite folk som fetisjerer sex mellom kvinner, antyder at det ikke er ‘ekte’ sex eller at det er annenrangs til sex mellom mann og kvinne. Jeg vet jo selvfølgelig at dere ikke mener dette og det er derfor uheldig at dere har valgt det navnet. Kanskje dere kan ha en brainstorming med navn som beskriver innholdet bedre? 💕 Ellers gratulerer så mye med lansering, svarer en.

Diskusjonen fortsetter, og det er mange som slenger seg på, men også kommer med gratulasjoner og støtte. Heldigvis har jeg kun sett saklig diskusjon, og det er fint.

– Uttrykket «jentesex» er et temmelig tabloid/clickbait ord som spiller direkte på seksualiseringen av kvinner som ligger med kvinner (og som forsåvidt også føles infantiliserende). Jeg har vanskelig for å tro at tittelen er valgt uten bevissthet over hvordan det brukes og har blitt brukt i blant annet media. Forstår at det ikke er dette podkasten er ment til å handle om, men synes likevel det er skuffende. Mulig jeg ikke er i målgruppen for denne podkasten, men jeg opplever i hvert fall denne tittelen som fremmedgjørende, er det en som skriver.

En annen kommentar som har fått mange likes lyder som følger: «Gleder meg til å høre 😊 Den skal jeg nyte på øret samtidig som jeg lesbe-støvsuger, gay-trener osv.»

Det er noe med det. Jeg har full forståelse for at dette er et ord som kan gjøre det enda mer stigmatiserende, da sex mellom to jenter er nettopp sex. Ikke noe annet. På akkurat samme måte som det er mellom to gutter eller en jente og en gutt.

Det tror jeg det er viktig å huske på.

– Siden du har slettet kommentarene mine flere ganger, kan jeg ikke engang håpe på at denne får stå, men la gå! Jeg tror du har forstått at navnet ikke klinger så godt, og man kan alle trø feil – men jeg savner at du viser at du tar til deg disse tilbakemeldingene fra oss! I stedet argumenterer du for hvorfor podkasten har fått dette navnet, når mye hadde vært løst ved å bare erkjenne fra starten at her sklei du på et bananskall 🍌, skriver en.

Camilla sa på story for noen dager siden, etter at disse kommentarene kom, at hun satte pris på både ros og konstruktiv kritikk. De skulle kommentere dette nærmere i neste episode av podcasten.

Hun sier også at det er nettopp derfor de har valgt dette – veldig betente – ordet, for å «ta det tilbake».

Da synes jeg likevel det er litt rart det ikke har blitt nevnt noe om det i markedsføringen av podden, eller at hun svarte det til de som kommenterte det på Instagram med en gang. Da hadde det jo virket å være et veldig annet utgangspunkt.

Jeg tror virkelig dette kan bli en fin og viktig podcast! Får bare håpe de virkelig tar kritikken på alvor.

Influencer-podcast med «kontroversielt» navn (Instagram/camillalor)

FJOH, det ble mye.

Håper alle kom seg gjennom, og at det var spennende influencer-oppsummering.

Og plis send tips til [email protected]!

Ingen tips er teite.

På forhånd takk, og fortsett å være forsiktige og ikke la rona spre seg! Følg regjeringen og kommunenes råd og regler. IKKE VÆR MER ENN FEM SAMMEN INNE.

Bruk munnbind!

Takk igjen.

Ha det fint <3

Les også: Best og verst fra influencer-Norge: September

Les mer