Hopp til hovedinnhold

Ikke ny, men ny for meg: Shallow Hal fra 2001

Jeg er tilbake med enda en Ikke ny, men ny for meg, til mine kjære fans!

Nå skjønner jeg at dere har savnet den krenka tenåringen fælt. Men nå er jeg her igjen – og hele 18 år gammel! Heldigvis fortsatt like queen og politisk korrekt <3

Hvis dette er første gang du leser Ikke ny, men ny for meg; velkommen hit – og her er greia:

Som den eneste i 730.no-redaksjonen som fortsatt er tenåring, er det flere popkulturelle referanser jeg ikke skjønner. Rett og slett fordi det er filmer og serier de andre i redaksjonen forbinder med å være barn og ungdom, som ble laget før jeg i det hele tatt ble født.

Derfor har jeg fått min helt egen spalte der jeg anmelder serier, filmer og musikk som jeg ikke har noe forhold til fordi jeg er for ung.

Det var ikke lett å velge hvilken film/serie jeg skulle anmelde i mitt 2021-comeback. Så da var det bare ty til den gullgruven jeg har med tips fra dere, som jeg er så heldig å kan kalle min mail. Tusen takk for alt dere sender inn!

Denne gangen var det en film som var ekstra fristende, kun basert på at jeg aldri hadde hørt om den før. Altså selv om filmene i denne spalten er nye for meg, er det sjeldent jeg ikke vet noe om de fra før. Men hva er vel mer nytt for meg enn noe jeg ikke har hørt om?

Filmen som anmeldes i dag er fra 2001. Året før jeg ble født. Og da den første Shrek-filmen oooog den første Harry Potter-filmen kom ut! Ikke minst var det bangers som «It Wasn’t Me» av Shaggy, «Suvivor» av Destiny’s Child og «Ms. Jackson» med Outkast som eide hitlistene på denne tiden.

Dette utgaven av Ikke ny, men ny for meg er altså dedikert til Shallow Hal.

Filmplakaten til Shallow Hal fra 2001 (20th Century Fox)

Filmplakaten til Shallow Hal fra 2001 (20th Century Fox)

Shallow Hal er en typisk romantisk komedie fra tidlig 2000-tall med høy stjernefaktor. Du vet; den type filmer som i dag nesten ikke lenger lages for kinoer.

Jack Black, fra blant annet School of Rock, spiller hovedrollen som Hal, mens norgesvennen og Shaman Durekes gode venn Gwyneth Paltrow har den allsidige rollen som Rosemary.

Mennene bak komedien er brødrene Peter og Bobby Farrelly, som står bak suksesser som Alle elsker Mary (1998) og Dum og dummere (1994). De har altså peiling på å lage lettbeinte, populære komedier.

Derfor var det overraskende for mange (og kritikkverdig av flere grunner), at den eldste broren Peter står bak Green Book som vant tre Oscar, blant annet for årets film i 2019. Les 730 sin anmeldelse av Green Book her!

Tilbake til overfladiske Hal!

Se traileren til filmen, så vi begge henger godt med i svingene sammen:

Plottet til Shallow Hal dreier seg om ungkaren Hal Larson (Jack) som er urimelig overfladisk når det kommer til kvinner.

Derav filmtittelen.

Han vurderer alle kvinner han møter etter hvor pene, tynne og stilfulle de er – og han mener alt dette henger sammen. Disse kvinnene avviser ungkaren som regel, men som den innpåslitne fyren han er, gir han seg aldri.

Hal møter forfatteren og foredragsholderen, Tony Robbins (som spiller seg selv), i en heis som plutselig stopper.

De ender selvfølgelig med å prate om damer, og Hal deler sitt syn på hvordan kvinner skal se ut for å scorer høyt på drømmedama-skalaen. Det fører til at filantropen alias «magikeren» Tony Robbins hypnotiserer Hal, 0g – voilà! – nå ser den tidligere overfladiske ungkaren kvinners indre skjønnhet i deres utseende.

Som vil si at i Hals øyne er nå tykke damer med en god personlighet, plutselig tynne.

Fordi størrelsen en kvinne liksom definerer hennes skjønnhet???

Det blir intens stemning når Hal forteller guru Robbins om hvordan han vurderer kvinner.

Helt vanlig å ta av seg buksa når heisen stopper (Fox)

Helt vanlig å ta av seg buksa når heisen stopper (Fox)

Hal blir så helt betatt av Rosemary (Gwyneth), som for Hal ser svært slank ut. Altså fordi hennes gode personlighet speiler hennes ytre utseende.

For alle andre derimot er hun mye tykkere, og hans kompis, Mauricio (Jason Alexander) skjønner ikke hva Hal sikter til når han sier «hun er den peneste dama han har møtt», osv.

Jeg håper dere henger med. Det er både vanskelig å forklare og forstå, da filmens konsept og forsøk på budskap er så teit at det ikke er til å fatte.

Omtrent hele handlingen er basert på en vits om at tjukke mennesker ikke er attraktive.

Jeg orker ikke!

Hovedkarakteren Hal er det motsatte av sjarmerende. Håper ikke Hal har ødelagt karakteren til Jack Back i min favorittjulefilm; The Holiday!

Som regel pleier jeg å holde meg for god for filmer hvor noen typ knipser for at noe skal forandre seg eller bare våkner som et annet kjønn eller alder. Det skulle jeg gjort i dette tilfelle også.

Bilde til venstre er altså hvordan Hal ser Rosemary etter hypnosen, mens på bilde til høyre er hvordan Rosemary faktisk ser ut. Stilig opplegg?

Gywenth Paltrow i kostyme til høyre (Fox)

Gywenth Paltrow i kostyme til høyre (Fox)

Shallow Hal kunne verken blitt laget eller blitt vist på kino i 2021, og det er ikke på bakgrunn av at korona nesten setter spikeren i kisten for kinomarkedet.

Hvis jeg skal legge til godviljen, vil jeg tro at filmskaperne tenkte at handlingen var basert på to klisjéer i romantikken. Det ene er at man ofte ser bort fra alt det andre ser på som dårlig ved en person, når man blir forelsket. Ikke bevisst en gang, det bare skjer! Det liker jeg.

Den andre klisjéen er at man blir forelsket i en persons indre skjønnhet, ikke bare utseende. En fin tanke presentert i en dårlig film!

Filmen ender jo selvsagt med *spoiler-alarm fra 2001* at Hal ser Rosemary for den hun egentlig er. Han «klarer å se bort» fra at hun ikke syltynn og at hun har litt kviser, og sette pris på at hun har en god personlighet.

For en fin fyr 😉

Artig kar….ugh! (Fox)

Det eneste som hadde vært gøy med Shallow Hal anno 2021, er hvor hardt GenZ hadde slaktet den på Twitter og i kommentarfeltene på TikTok.

Generasjonen min blir jo ofte kalt generasjon prestasjon. Om det er noe vi presterer brilliant, er det å lage gode memes og kansellere dårlige holdninger.

Det mest problematiske med Shallow Hal er måten den prøver å gi et bilde av hva som er en attraktiv kvinne. De tegner den typisk y2k/syltynne stilen som det eneste attraktive, mens kvinner med mer fett på kroppen fremstår de som ekle.

Hele filmen er basert på det som i god 2021-ånd heter fat-shaming.

Ofte en del av body-shaming – på norsk; kroppsskampåføring.

Netflix prøvde seg med Insatiable med Disney- og TikTok-ikon Debby Ryan, men den ble kansellert på sosiale medier sekundet traileren ble sluppet. (Overraskende nok slo Netflix til med to sesonger.)

Holdinger som handler om at mennesker, ofte kvinner, kun er vakre og attraktive som tynne hører til i et annet univers. I hvert fall i en annen tid.

Skjønnhetsidealet kan bare legge seg, så alle klodens kvinner kan tråkke over det. Kvinner er vakre uansett, og verken duste-Hal eller samfunnets forventninger til vårt utseende har noe makt over oss.

Vi bør alle bare leve etter ordene til Megan The Stallion: «F*ck being good, I’m a bad bitch. I’m sick of motherf*ckers tryna tell me how to live» :)))

«Girls in The Hood» er en ledge sang! (1501 Certified/300)

Så hva blir dommen fra din krenka tenårings-queen?

Gjennom mine 2021-briller er Shallow Hal som du nå har forstått helt krise. Selve handlingen er nok til å cringe i ca. en time! Og Jack Black som tulling og Gwyneth i «tjukkas»-kostyme gjør ikke dette akkurat bedre.

Jeg synes det er sykt å tenke på at for kun 20 år siden kunne man bruke millioner av kroner på å lansere syltynne filmer basert på fat-shaming.

Gywenth Paltrow innrømmet ifjor at dette er rollen hun angrer mest på. Det skjønner jeg godt.

Shallow Hal er den første filmen i Ikke ny, men ny for meg-spalten som får et iskaldt – men soleklart – terningkast 1.

Dette blir bare for teit.

På tide med denne karakteren, spør du meg!

Dere vet dere kan stole på at jeg slakter dårlige holdninger i gamle filmer som et gårdsdyr.

Send gjerne mail til [email protected] med tips til serier og filmer du tror en 18-åring er for ung til å ha sett, og vil at jeg skal anmelde!

Les også:

Ikke ny, men ny for meg: 17-åring anmelder Terkel i Knipe fra 2004

Les Suzie (17) anmelder Superbad fra 2007

Nyeste saker fra 730.no

Les mer