Hopp til hovedinnhold
730s yngste skribent anmelder Terkel i knipe fra 2004 (Nordisk Film)

Ikke ny, men ny for meg: 17-åring anmelder Terkel i knipe fra 2004

Terkel i knipe!

Vanskelige januar og februar er endelig over, og våren er (i teorien) nesten her.

Kan det bli bedre, spør du kanskje?

Ja, det kan det faktisk! Denne 17-åringen er tilbake med en mars-utgave av Ikke ny, men ny for meg!

Som den eneste 17-åringen i 730-redaksjonen er det flere referanser jeg ikke skjønner. Rett og slett fordi det er filmer og serier de andre i redaksjonen forbinder med å være barn og ungdom, som ble laget før jeg i det hele tatt ble født.

Derfor har jeg fått min helt egen spalte der jeg skal anmelde serier, filmer og musikk som jeg ikke har noe forhold til fordi jeg er for ung 😎

I denne månedens versjon av Ikke ny, men ny for meg skal jeg ta for meg en barnefilm jeg opplever 90-tallsbarn genuint fortsatt elsker. Nemlig 2004-favoritten Terkel i knipe!

Se traileren til den danske, originale Terkel i knipe fra 2004 her:

 

Rigtig sjovt, ikke sandt!

Terkel i knipe er opprinnelig en dansk barne- og familiefilm som ble laget i 2004. Komedien er basert og oppkalt etter radioføljetongen Terkel i knibe som gikk på den danske «Børneradioen».

(Ordet radioføljetong måtte jeg slå opp; men ifølge Store norske leksikon er det en radioserie, for andre som måtte lure).

Radioserien ble laget av komikeren og rapperen Anders Matthesen, som også hadde samtlige av stemmene i originalen.

Det ble så laget en norsk versjonen av animasjonsfilmen. Her har selveste Aksel Hennie alle stemmene.

Hennie både snakker og synger som alt fra den pubertale tenåringsgutten Terkel, hans usympatiske onkel Stuart og hans irriterende mor med Rogalands-dialekt.

Den daværende «Buddy»-aktuelle skuespilleren briljerte med å dubbe det brede rollegalleriet.

Esben Selvig, mest kjent som Dansken i den norske rapgruppa Klover I Kamp, sto for oversettelsen fra original-manuset til norsk.

I 2018 fikk Nordisk Film med seg Herman Flesvig til å dubbe alle de 113 stemmene i Rutete ninja, oppfølgeren til Terkel i knipe.

Les hva 730.no-anmelderen synes om Rutete ninja her!

Godsnuter (Nordisk Film)

De aller fleste født før 2000 har vel sett Terkel i knipe som barn eller ungdom? Men for dere som er så unge som meg; la meg ta dere gjennom verdens drøyeste barnefilm!

Komedien handler overraskende nok om den pysete og snille sjetteklassingen Terkel. Han bor sammen med sine fraværende og irriterende foreldre, og sin innpåslitne lillesøster.

Bestekompisen Jason er en tøffing som alltid går med jernrør i baklomma. Jason oppfører seg merkelig rundt dette jernrøret ovenfor Terkel, men det viser seg at det skal komme til god hjelp til slutt.

Guttakrutt vil være tøffe på skaterampen, men egentlig er de to søtnoser!

To søtinger (Nordisk Film)

Til tross for at Terkel har en tøff kompis, blir han mobbet av klassekameratene Sten og Saki.

(Saklige navn, må jeg si!)

Dette tærer hardt på Terkels trygghet og oppførsel. Mobbingen fører til at den egentlig snille hovedkarakteren blir med å erte stakkars «Feite Doris», noe som gjør at hun hopper ut av vinduet. Denne scenen fikk meg til å gape på ekte!

Gunnar, klassens nye lærer, er heller ingen stor hjelp for Terkels problem med mobbing. Han virker mest opptatt av rotta si. og å bli godt likt av elevene.

Det eneste rådet han gir Terkel for å stå opp mot mobbingen, er at han skal si «Hva med deg sjæl?» til mobberne. Dette rådet blir til en helt fantastisk låt!

Jeg hørte denne sangen for første gang for et par dager siden, men den føles allerede legendarisk!

Altså, norske rappere kan bare legge seg! Hør på denne teksten:

«Morra di hun gjør hva som helst for spenn // hun er så billig at din far er ti forskjellige menn.

Faren min han har maskingevær og skyter deg til bringebær // gå hjem og se på faren din så veit du hva en pingle er.»

Det kaller jeg bars! Du skal ikke se bort ifra at jeg kommer til å sette på denne godbiten av en sang i nær fremtid, når jeg trenger å tøffe meg opp litt.

Det er ikke bare denne ene sangen som inneholder meget drøyt språk, det er det nemlig gjennom hele filmen. Den upassende språkbruken gjør ikke bare filmen bedre, men jeg vil påstå at det gjør hele filmen.

Historien er ikke i seg selv spesielt morsom, men bruk av ord som «pittbullk*kforhud» er i denne sammenhengen utrolig morsomt.

Dette er en barnefilm som aldri kunne vært skrevet eller funnet på i det politisk korrekte landet Norge.

«Årets hyggeligste familiefilm»? Håper denne omtalen lurte noen foreldre!

Jeg klarer ikke se for meg at noen norske filmskapere hadde laget en barnefilm med foreldre som røyker og krangler hele tiden, eller en onkel som til alle tider er drita full og banker klassekameratene til niesen sin.

Vi trengte danskene til å lage en barnefilm med flere banneord enn vanlige ord.

I liberale Danmark fikk den drøyeste barnefilmen jeg har sett aldersgrense 7 år i 2004. Mens i Norge fikk filmen aldersgrensen 11 år, grunnet drøy språkbruk og at filmen handler om at en gutt blir mobbet av jevnaldrende og familie. Høres ansvarlig ut!

Animasjonen av karakterene er kule og morsommere. Runde kropper og hoder, men armer og ben så tynne som streker. Det gir filmen mye sjarm!

De unike karakterene drar filmen skikkelig opp.

Terkel i seg selv er perfekt skildret som den ultimate usikre tenåringsgutten. Han er så skjønn, samtidig som han er klein på et nytt nivå.

Den gjennomgående fortelleren, Arne, som dukker opp i ulike roller i filmen, er min favoritt. Plutselig dukker han opp i en badering når klassen er på telttur, og han er fast observant i skolegården. Arne er så kul!

Han er faktisk så kul at han fikk sin egen sang dedikert til nemlig det… Han er kuuuuul!

Figuren Nils, som jeg tror mange ville kalt en ekte mammagutt, er også en morsom birolle.

Karakterene føles fortsatt gøyale i 2020!

Uten å spoile for mye av en film som kom ut for 16 år siden, må jeg si at slutten var et antiklimaks for meg. Det var skuffende!

Men alt i alt likte jeg denne barne- og familiefilmen utrolig godt! Dubbingen til Aksel Hennie, de gøyale figurene og de kreative banneordene. Jeg liker det!

Derfor får den drøye, danske komedien Terkel i knipe terningkast fem!

Jeg håper denne filmen vinner (eller, vant) en pris for «verdens drøyeste barnefilm», fordi det fortjener den!

Hvis ikke kan dere få et diplom av meg.

Send gjerne mail til [email protected] med tips til serier og filmer du tror en 17-åring er for ung til å ha sett, og vil at jeg skal anmelde fremover!

Les også:

Ikke ny, men ny for meg: 16-åring anmelder Free Willy fra 1993

Suzie (16) anmelder den norske nasjonalskatten Mot i Brøstet

Nyeste saker fra 730.no

Les mer