Hopp til hovedinnhold
JANNI SANTILLAN (730)

Ikke Norges nye R&B-babe

En av de yngste deltakerne i årets Melodi Grand Prix er 18 år gamle Janni Santillan, født og oppvokst på Ullern i Oslo, med norsk mor og filipinsk far. Bidraget skrev hun som en hjerteknust fjortenåring.

Da 730 traff henne hadde vi kjøpt Dagbladet, hvor hennes «(Like You Did) Yesterday» fikk et litt lunkent terningkast. Det hadde ikke Janni fått med seg, så vi fikk et stikk i hjertet da vi viste henne avisen. Men hun brast ikke i gråt.

Hva syns du om anmeldelsen?
– Jeg syns ikke så mye… Men jeg blir ikke lei meg, det er jo veldig mange som liker sangen. Anmeldelsen sier at låten er «pianopop», ikke R&B, men jeg har aldri hevdet at det er noe annet enn en søt liten popballade.

Hvorfor bruker du en fire år gammel sang, hvorfor ikke gå for en som er nyere? – Det var vanskelig å velge låten, så jeg fikk hjelp fra andre. De fleste mente «Yesterday» passet bra, og etter at jeg var i studio med Nasty Kutt (alias William Larsen) og gjorde den ferdig, ble jeg enig.

Du kan altså fortsatt stå for fjortiskjærestesangen? – Haha, jaja, den skal være lett å forholde seg til uansett alder, men jeg husker utrolig godt da jeg skrev den. Jeg var så sykt forelsket i en gutt, Jacob heter han, åååh Jacob… hehe, uansett gikk det liksom aldri opp. Så ble jeg knust da jeg først skjønte at det ikke kom til å bli noe av.

Du er ung, men du har allerede mye erfaring? – Tja, da jeg var 11 var jeg med i en duo kalt Splash sammen med en venninne. Utrolig nok fikk vi gitt ut tre album.

Hvordan startet Splash?

– Min da- og nåværende manager var på skolen min med jentegruppa Spin-up, som skulle holde en minikonsert. Jeg var nysgjerrig, spurte litt, og han ba meg om å synge en sang. Jeg valgte en av Britneys låter, som endte med nummerutveksling og audition. Go Britney!

Og så ble dere Oslo Vests svar på M2M?

– Nei, de var jo flinke! Haha.

Nå risikerer du å bli kjent som Grand Prix-Janni. Har du sett mye på MGP? – Vel, jeg er glad i all slags musikk, og jeg har jo sett endel Grand Prix-sendinger. Jeg liker de fleste sjangere, pop, hip-hop, rap, R&B, soul, rock.

Utenom ditt eget bidrag, har du noen personlige MGP-favoritter i år? – Jeg liker Alexander Rybaks låt veldig godt og Sichelles sang er kjempefin. Hun er så flink til å synge.

Hvilke artister har du hørt mye på i det siste? – Av norske artister er det kanskje mest Thomas Dybdahl og (Oslo-bandet) Something Sally. Ellers hører jeg mye på Led Zeppelin og (den britiske trip-hop-artisten) Bonobo.

Er det slik Janni Santillan-platen kommer til å lyde? En miks av rock og electronica? – Det tror jeg ikke, eller, hvem vet. Jeg har faktisk mest lyst til å gjøre et soulalbum, samtidig som jeg også vil gjerne eksperimentere litt. Men det er vanskelig. Jeg har ennå ikke helt funnet min egen stil, men jeg tror ikke at jeg klarer å blande mange forskjellige musikktyper på en måte som høres bra ut. Iallefall ikke ennå. Så soulmusikk føles riktig foreløpig.

Ikke R&B? Hva er forskjellen?

– For meg er soul mer personlig, du vet, musikk rett fra sjelen. Ooouh, sjelen, hehe. Nei jeg vet ikke, det er bare noe med rytmen, hvordan alt er satt sammen, så harmonisk, og alt bare er så digg å høre på. R&B blir ofte litt for sexy. Sexy er okay, men musikken er ikke helt meg, selv om jeg liker å høre på det.

Så du skal ikke bli Norges svar på (P. Diddy-artisten) Cassie? – Cassie? Nei.

Er det vanskelig å åpne sjelen sin i tekstene og snakke rett fra hjertet? – Ja, og det er noe jeg jobber med. Jeg prøver, men det er ikke alltid like lett å få satt følelsene ned på papiret. Men personlige sanger blir ofte de beste. Det er noe mange liker å høre. Jeg må bare få det til. Men så er jeg bare 18 år, og egentlig litt sjenert når det gjelder dette temaet, musikk, min musikk og alt. Jeg føler fortsatt jeg ikke har peil, men jeg venner meg nok til å dele mer av meg selv med folk jeg ikke kjenner. Sånn som nå. Det er nesten rart at jeg sitter her og blir intervjuet. Eller, kanskje ikke rart, men oppmerksomheten er iallefall en uvant følelse.

Er det derfor du sitter og fikler med knappene på skjorten din? – Haha, ja man kan se det? Haha, erfaringen med barnesang gav meg ikke så mye medietrening. Jeg blir vel forhåpentligvis bedre etter hvert, hehe…

Hva gjør du hvis artistkarrieren ikke tar av? – Det hadde vært gøy å kunne leve av å være artist, men man vet jo hvor vanskelig det er. Hvis ikke det blir musikk jeg skal jobbe med, blir jeg kanskje kokk. Så kan musikken være min hobby. Hehe, kokk om dagen, sang om kvelden. Eller ernæringsfysiolog. Men aller helst, hvis jeg kunne velge, har jeg lyst til å leve uten å måtte gjøre noe spesielt. Haha.. Eller, bortsett fra å lage musikk da. Og danse. Danse er gøy!

Tror du Jacob angrer på at han ville ha deg?
Haha! Ja, han gråter sikkert. Eller, nei… Han gjør sikkert ikke det.

Du kan høre smakebit av Janni Santillans «(Like You Did) Yesterday» hos NRK og laste den ned hos Djuice.

Les også: Studiobesøk hos Tone Damli Aaberge og alvorsprat med Sichelle.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer