Hopp til hovedinnhold
VI SNAKKET IKKE MED DEN BRYSTTATOVERTE HUNKEN SIMON, MEN MED JAMES TIL HØYRE (WARNER)

– Ikke lenger så schizo

Rett før den skotske trioen Biffy Clyro satte seg ned i Asbjørn Slettemarks Lydverket-bar på Internasjonalen i Oslo, fikk vi en prat med bassisten James.

Gutta har siden 1995 sluppet fem album, og er aktuelle med suksessen (kritiker- og salgsmessig) Only Revolutions. Se opp for den neste singelen «Many of Horror». VG-lista- og landeplagepotensiale.

Hør/del/last ned:

Dere har holdt på dritlenge. Husker du når dere var i Norge sist?

– Jeg tror det var i 2002 sammen med The Cooper Temple Clause. Husker du de gutta der?

Eh, kanskje. Eller, nei…

– Hehe. Men det er uansett bra å være tilbake her i Norge. I går fikk vi en utrolig respons under Oslo-konserten. Folk sang med på låtene.

Ja, man kan vel si at dere har fått et gjennombrudd via singlene «Mountains» og «The Captain»?

– Ja, iallefall i Norge tror jeg. Da vi slapp de første albumene fikk vi ikke reist noe særlig hitover, men det ble bedre da vi gav ut den forrige platen.

Så det er grunnen? Musikken har ikke forandret seg siden oppstarten i 1995?

– Jo, vi forsøker alltid å forandre på ting, men det første albumet er kanskje det som kan minne mest om det nye. Vi forsøker alltid å ha med mye melodi, mye pop, men vi bygget kanskje opp låtene på en litt mer komplisert måte før. Dessuten var vi unge og rare. Det andre albumet er schizofrenisk, all over the place. Hver låt var basert på 100 ideer, haha.

Hvilke personer har bidratt til at du ble bassist?

– Folk som Geddy Lee (fra Rush). Han er en fascinerende bassist. Måten han spiller og at han kan synge samtidig er forbløffende. Jess Ament fra Pearl Jam har også vært en stor inspirasjon. Han har en rå stil.

Deres nyeste album Only Revolutions har et relativt episk omslag. Kan du fortelle litt om bildet?

– Det er tatt av Storm Thorgerson, som har jobbet med Pink Floyd, Led Zeppelin og mange andre. Han er i 60-årene, veldig entusiastisk, veldig kreativ. Det første han gjør når han får et slik oppdrag er å høre på albumet og tekstene, så trekker han seg tilbake og tegner forskjellige skisser, så møter vi ham og velger det vi liker best.

Har Storm også gjort coveret til singelen «Many of Horror» og det forrige albumet Puzzle? De bildene er ganske nifse.

– Ja, haha, de er litt skumle. Vi føler at bildene hans er tidløse. «Many of Horror»-bildet var en ganske komplisert prosess.

Albumtittelen er lånt fra romanen med samme navn. Hvorfor?

– Da vi hørte gjennom albumet fant vi ut at mange av låtene handler om forhold til andre mennesker, venner, kona, og hvordan man ofte ser ting annerledes i et forhold hvor man står noen veldig nær. Boken Only Revolutions forteller historier fra forskjellige synsvinkler, og vi føler at den har likheter med albumet, så vi lånte tittelen.

Hva synes forfatteren om dette?

– Mark Danielewski? Tja, jeg vet ikke. Jeg håper han har hørt albumet og at han ikke er skikkelig pissed.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer