Hopp til hovedinnhold

Ikke kødd med Andreas

SØTEN (DA PLAYBOY FOUNDATION/YVONNE WILHELMSEN)
Musikk-CV-en til Andreas Wille Paulsen alias Big Ice er så lang at han nesten burde blitt stoppet på gaten Norge. Det slipper produsenten.

Ikke grunnet det morske fjeset, men fordi han er mest kjent i snuskete strøk i California og omegn.

Ice har laget gangsta-rap for amerikanere i over ti år, fra publikumsfavoritter a la Baby Bash, (som har gitt ham en amerikansk gullplate på veggen på hjemme i Bærum), til beryktede gategutter som Assassin, Woodie (R.I.P.) og Young Life.

Rappere med mer hits på rullebladet enn på radioen, men likevel karer som nyter stor respekt på USAs vestkyst.

– Jeg har hatt utrolig mange fete opplevelser opp gjennom årene, både på godt og på vondt, forteller 32-åringen til 730.no.

– De kulturelle forskjellene kan faktisk være veldig store, men de aller fleste jeg har møtt er hyggelig folk, selv om de definitivt packer guns i både Seattle, Portland og Tha Bay.

Han legger til at noen av artistene egentlig er myke menn som poserer hardt i studio, men at de uansett bakgrunn tar ham godt i mot.

– Produsenten G-Man Stan, som har laget klassikere for helter som Spice 1, Rappin’ 4 Tay og Celly Cel, er et av mine forbilder, og da jeg reiste over for å møte ham for første gang, gav han meg nøklene til huset sitt. Ganske vennlig.

– Jeg husker han hentet meg på flyplassen i Oakland, med gangsta-shit i trunken. Det var stas.

Big Ices helter og hans musikalske partnere er kun stjerner i en smal sjanger, men bredere suksess, slik Stargate nyter, frister kun litt.

– Det hadde vært bossy for pengenes skyld, for da kunne jeg kjøpt meg en egen iskremfabrikk eller startet opp burgerkjeden Red Robin her i Norge.

– Men jeg må innrømme at jeg hovedsaklig er ultrafan av undergrunnsscenen fra Tha Bay, og det er den typen musikk jeg brenner for. Saftige beats, med dype analoge basser og smooth leads, pluss en ekte gangster som spytter the real deal.

Folk som kvalifiserer til å bli kalt «the real deal», er ifølge den Østerås-baserte Oslo-mannen blant andre tidlig E-40 og C-Bo (se video nedenfor) på beats fra Funkdaddy, Mike Mosley og Sam Bostic.

Eller personene som gjester Big Ice of Da Playboy Foundation: Stackin’ Beats, som han slipper i neste måned. Et dobbeltalbum oppkalt etter en av hans favorittplater, 3xKrazys Stackin’ Chips.

Les også: Def Jam-stjerner med norsk produsent.

Her har han med norske artister som Jørg-1 alias Joddski, Lars Vaular, Nils m/Skils, Oral Bee, Jae-R, A-Laget, Andyboy, samt amerikanerne Jay Tee, Frost, Messy Marv, Merciless fra 2Pac-affilierte Funky Aztecs og tidligere nevnte Baby Bash.

Big Ice insisterer på at det har blitt noe for enhver smak, selv om gatene i den venstre delen av USA er prosjektets røde tråd.
– Dette er en dedikasjonsskive til vestkysten med stor W, både for fansen og de som måtte være nysgjerrig på den klassiske Westcoast-lyden. Jeg garanterer alle en dose strictly G-shit.

Man kan høre produsentens musikk på Myspace.

Big Ices utvalgte C-Bo-klassiker «Birds In The Kitchen» fra 1995:


Hør Nord-Norge tolke Oslo-rap.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer