Hvor er humoren? 730.no anmelder Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga 👀

26. jun 2020 kl. 00:32

Duoen Fire Saga sikter høyt i Netflix' nye MGP-komedie (Netflix)

En grei dose kjentfolk, verdens rareste aksenter og amerikanere som gjøner med europeisk kulturarv. Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga er helt klart noe for seg selv, men er den verdt å ofre to timer av sitt liv for å se?

Året er 1974. Lille Lars Erickssong blir frelst av svenske ABBA som går av med seieren i årets Melodi Grand Prix. Han har funnet sitt kall i livet:

Lars skal bli Islands første vinner av Eurovision Song Contest.

Sammen med sin beste (og eneste?) venn, Sigrit Ericksdottir, tviholder han på barndomsdrømmen.

Årene går, og vi befinner oss i vår tid i den knøttlille byen Húsavík.

Lars har vokst opp til å bli en middelaldrende parkeringsvakt som fremdeles bor hjemme i kjelleren til far.

Han har ofret alt for drømmen om Eurovision, og endelig er det hans tur! Lars og Sigrit får nemlig beskjed om at de, mot alle odds, har truffet jackpot, og er en av årets tolv deltakere.

Verdens verste duo?

Til tross for den gledelige nyheten møter de svært lite støtte fra både nære og fjerne. Fire Saga, navnet Lars og Sigrit går under, er nemlig den dårligste duoen Húsavík noen gang har hørt.

Den neste halvannen timen byr på svært usannsynlige hendelser, en historie du aldri har hørt maken til og noen usedvanlig troverdige ESC-opptredener.

Men hvor har de gjort av humoren?

Showet er i det minste underholdende nok til å se videre (Netflix)

Eurovision: The Story of Fire Saga har kapret en rekke gode skuespillere som virkelig kunne løftet filmopplevelsen.

På rollelisten er blant annet Anchorman-ikonet Will Ferrell (som også har bidratt som manusforfatter), Rachel McAdams (The Notebook), Pierce Brosnan (James Bond) og talkshow-stjernen Graham Norton.

Vi får også et lite gjensyn med en gjeng avdankede Eurovision-stjerner fra årene som har gått. Her har til og med en norsk luring fått innpass.

Kan ikke reddes

Dessverre klarer ingen av Hollywood-stjernene å redde denne mølja.

Karakterene er så overspilte som du får det til, og enda verre blir det når de prøver å snakke sitt eget morsmål gebrokkent.

Pierce Brosnan høres mer ut som en full nordmann som gjør et iherdig forsøk i å gjøre seg forstått på engelsk enn noe annet.

Og det verste er at det ikke er gøy, det tilfører ikke filmen noe som helst – det høres bare ufattelig dumt ut.

Will Ferrell på sin side, glemmer ofte at han skal snakke gebrokkent.

Flere ganger bemerket vi oss at han faktisk snakket normalt engelsk, mens i neste øyeblikk kan engelsken være så fæl at han ikke gjør seg forstått.

Ikke bare er karakterene flåsete overdrevet, men filmen bærer også preg av et tilsynelatende lavt budsjett. Allerede fem minutter inn i filmen kjenner man at det ikke akkurat oser av kvalitet.

Faktisk er det så ræva til tider at man kan begynne å lure på om de anerkjente skuespillerne i det hele tatt har lest gjennom manuset før de har takket ja til rollen.

Anmeldelsen fortsetter nedenfor traileren

En ekte tålmodighetsprøve

Man kan trygt konkludere med at Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga er en film laget for spesielt interesserte.

Ettersom filmen er rett over to timer lang blir det litt av en tålmodighetsprøve om man ikke har et sterkt forhold til Eurovision fra før.

Selve showet vises nærmest i sin helhet med innslag fra flere ulike europeiske land. Med sære kostymer, forrykende koreografi, pyro og et enormt hamsterhjul føles det nesten ut som å se på et ekte ESC-show. Her har regissør David Dobkin (Wedding Crashers) virkelig truffet blink.

Men det er også den eneste gangen han treffer under hele filmen.

Også flere av Eurovision-deltakerne er av det celebre kaliberet.

Dan Stevens (Downton Abbey) dukker opp som Russlands representant Alexander Lemtov, en blærete superstjerne som leverer en forrykende opptreden i ekte ESC-stil.

Demi Lovato (Camp Rock) gjester som den islandske favoritten Katiana – en ung jente med en kraftfull stemme juryen ikke har hørt maken til.

Hadde dette vært en lokalrevy kunne den kanskje gått rett hjem hos enkelte, men som film feiler den dessverre totalt.

For all del – en parodi av Eurovision kan høres ut som en gøyal idé, men i praksis blir det et sabla rot. I alle fall når de også skal dra inn de særeste aspektene av islandsk historie, noe som gjør filmen enda mer tullete enn den hadde trengt å være.

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga er ikke en film du har lyst å rydde plass til i livet. I beste fall fungerer den greit som bakgrunnsstøy på kollektivets vaskedag.

Hvis du fortsatt ikke er skremt fra å se… Komedien har premiere i dag (fredag 26. juni).

Snedig bonus i sorgen: 

Den store sangstemmen til Sigrit er det ikke Rachel McAdams som står for. Hun dubber nemlig den svenske popstjernen Molly Sandén. Hør henne skinne her:

Er du på utkikk etter kvalitet? Ta heller en titt på sommerfilmen vi trenger i 2020

Denne overraskende seriesuksessen fortsetter hos Netflix