Hopp til hovedinnhold
Lupita Nyong'o som Red - eller? (United International Pictures/Universal Pictures)

Du skjønner neppe alt i Us

Us-spoleringsalarm! Handlingen røpes nedenfor. Hvis du ikke har sett Us, får du ikke lov til å lese videre.

Etter Oscar-suksessen Get Out har Jordan Peele igjen truffet spikeren på hodet med sin nye «social horror».

Us dro inn 607 millioner kroner (71 millioner dollar) på kino i Nord-Amerika i premierehelgen, noe ingen andre originale skrekkfilmer har klart tidligere.

Ekstra rått ettersom produksjonsbudsjettet (20 millioner dollar) ble spilt inn mer enn tre ganger på tre dager.

I Norge ble tallet for Us 1,89 millioner kroner og 2. plass på kino.

(Nordmenns nye favorittsuperheltinne Captain Marvel holder seg på toppen i sin andre uke.)

Men Us har ikke bare fått kommersiell suksess. Den har nesten kun fått positive anmeldelser – og noen mener at den om et par dekader vil få kultstatus á la The Shining.

Unge Adelaides speilbilde (UIP/Universal)

Utenom solid regi og manus fra Jordan, hylles hovedrolleinnehaver Lupita Nyong’o. Noen mener hun bør vinne sin andre Oscar for rollene som Adelaide og psjuke Red.

Likevel: «Bare» 70 prosent av kinopublikummet gir tommelen opp, ettersom den siste delen er forvirrende.

(Noen tøffinger mener også at filmen, i likhet med Get Out, burde vært enda mer skummel.)

Man kan lett se Us som effektiv popcorn-horror, da selve plot-twisten på slutten ikke er så vrien å forstå.

Men det frister også å fundere over Jordan Peeles mange kryptiske elementer.

Regissør, manusforfatter og produsent Jordan Peele er en luring (UIP/Universal)

Familien Wilson (når så du en grøsser med en svart familie i hovedrollen sist?) vinner over sine bisarre, blodtørstige dobbeltgjengere The Tethered.

I ambulansen mot slutten tenker Adelaide tilbake på den traumatiske opplevelsen fra barndommen da hun traff Red, jamfør det vi får se litt av i starten av filmen. Men nå får vi se hva som egentlig skjedde.

Lille Red slo lille Adelaide bevisstløs, lenket henne fast i håndjern og tok hennes plass i familien, mens Adelaide måtte vokse opp under jorden med The Tethered.

Adelaide er ikke redd for å dra tilbake til stranden fordi hun ble skremt i speilhuset som barn. Hun er redd fordi hun innerst inne vet hvem hun egentlig er?

The Wilsons får besøk av The Tethered (UIP/Universal)

Det aller siste vi ser i Us er The Tethered som holder hender på rad og rekke gjennom USA. Eller som man sier på amerikansk; The U.S… Nesten det samme som Us.

The Tethered hermer etter menneskenes eksperiment Hands Across America, som skjedde (på ekte) i 1986. Noe vi ser via et TV-apparat i de første sekundene av filmen.

Veldedighetsprosjektet med 6,5 millioner personer – inkludert ikke så woke president Ronald Reagan og kjendiser – som holdt hender i et forsøk på å lage et menneskekjede gjennom USA, skulle samle inn 50 millioner dollar for hjemløse. Men det ble mye kluss undervei og gikk såvidt break-even.

I Us er dobbeltgjengerne resultatet av et mislykket eksperiment (utført av regjeringen?) i et forsøk på å kontrollere innbyggerne ved hjelp av identiske kopier. I flere generasjoner har The Tethered vært fanget i enorme tunneler under USA, hvor livet har bestått av å etterligne sine motparter over bakken.

Helt til Adelaide, med sin fri vilje, organiserer dem til å flykte og lage versjonen av Hands Across America – som menneskene ikke klarte.

Abraham, Umbrae, Pluto og Red (UIP/Universal)

I forkant har Red som sagt tatt over livet til Adelaide. Dette viser at marginaliserte mennesker, folk uten en stemme fra underklassen (i Us bokstavelig talt) som ikke blir hørt – for eksempel hjemløse som bor i t-bane-tunneler – kan få et ordentlig liv hvis de blir gitt muligheten.

Ifølge IGN viser Jordan Peele også det evigaktuelle teamet fremmedfrykt. Oss selv mot de andre. Mens problemet ditt kan egentlig være ditt eget speilbilde.

Us handler dessuten om å ønske seg det andre har. I likhet med Get Out, hvor hvite og asiatiske, rike salongradikalere ønsker å ta over kroppen til svarte mennesker.

Hva med filmens mange Michael Jackson-referanser? For Jordan representerer MJ dualisme. (Stjernens dobbelthet fikk trolig ny betydning via HBO-dokumentaren, som kom etter at Us var innspilt.)

Denne snutten kaster lys på filmens ekstremt gjennomtenkte detaljer:

Tallet 11, som stadig dukker opp i filmen, referer til Bibelen-verset  Jeremia 11.11:

– Derfor sier Herren: Se, jeg fører over dem en ulykke som de ikke kan slippe unna. Når de roper til meg, vil jeg ikke høre på dem.

The Tethered er som en gigantisk kult som ser Red som en messias. Selv hevder hun å være tilknyttet Gud.

Sitatet fra Bibelen lyder kanskje ikke så lystig for de priviligerte menneskene over jordenskorpen? Eller har The Tethered bommet på hva/hvem de forguder?

Som Esquire poengterer; kanskje det er en kombinasjon.

Jason vs. dobbeltgjenger Pluto (UIP/Universal)

Det kan være artig å se Us to ganger for å få med seg alt.

Noe Twitter-brukeren @eveewing har gjort.

Her er noen av den observante kvinnens mange observasjoner – som ble retweetet av Jordan selv.

Jordan Peele understreker dog at det han først og fremst ville med Us, var å lage en skrekkfilm 🙂

I neste måned er Jordan aktuell med TV-serien The Twilight Zone; en ny runde med skrekk/mystery-antologiserien som opprinnelig startet i 1959.

Artig fakta: Lupita Nyong’o er født i Mexico. Hun har master i skuespill fra Yale.

Les mer