Hopp til hovedinnhold
Tones and I alias Toni Watson (Bad Batch/Elektra/Warner)

Hvem er Tones and I – artisten bak Norges (og verdens) mest populære låt?

Nykommer født på 2000-tallet står bak global suksess.

Tones and I slapp debutsingelen «Johnny Run Away» i mars. To måneder senere kom «Dance Monkey», og resten er historie.

Men hvem er artisten bak elsk/hat-hiten som er den mest streamede i Norge – og verden – akkurat nå?

Det skal godt gjøres å ikke ha hørt «Dance Monkey» det siste halvåret, men sangeren bak suksessen har fortsatt litt å gå på når det kommer til berømmelse. 

Tones and I er artistnavnet til Toni Watson, en 19-åring fra et småsted utenfor Melbourne, Australia.

Kvinnen bak planetens mest streamede sang om dagen (Getty)

Tenåringen drev med musikk på skolen og spilte på lokale festivaler, før hun reiste til Byron Bay utenfor Brisbane (1700 km unna) høsten 2017 for å prøve seg som gatemusikant.

Opptredenene på gaten gikk så bra at Toni både fikk seg manager, vant konkurranser blant gatemusikanter og tjente nok til å si opp butikkjobben hun hadde på si.

Her synger hun «Dance Monkey» noen måneder før første singel ble sluppet: 

Tones and I slapp EP-en The Kids Are Coming i slutten av august, men det er fortsatt førsommer-singelen «Dance Monkey» som får kjørt seg på toppen av hitlistene. 

Tonis kråkeaktige klang går igjen i alle låtene hennes, men sjangermessig viser hun en viss bredde på den korte utgivelsen.

19-åringen har skrevet alle låtene selv, og produserer sammen med tysk-australske Konstantin Kersting.

«Dance Monkey» har vært #1 i Norge i 13 uker, og er i skrivende stund også #1 hos Spotify globalt, foran artister som Selena Gomez, Maroon 5, Post Malone, Dua Lipa, Travis Scott og Lewis Capaldi.

Ingen australske artister har tidligere hatt førsteplassen på Spotify Global.

Totalt har singelen vært nummer 1 i 23 land, inkludert Storbritannia og store deler av Europa.

I USA, som ofte henger litt etter med hits som ikke er fra Nord-Amerika, går Tones and I denne uken inn på en 41. plass på Billboard Hot 100. Det er opp ti plasser fra uken før.

Blant Spotify-brukere i USA er «Dance Monkey» nr. 15, hos Apple Music sin toppliste (som alltid er full av rap og R&B) er singelen nr. 85.

(Instagram/tonesandi)

I et intervju med Billboard sier Toni at hun først og fremst konsentrerte seg om å spille «Dance Monkey» på gaten. Selv manageren hennes trodde ikke at den ville funke på radio. 

– Jeg fokuserte bare på å spille den – jeg trodde ikke det å slippe musikk var for meg. […] Jeg hadde ingen anelse om at digitale streamingplattformer og radioverdenen kunne være for meg, sier hun ærlig.

Toni mener reisen hennes til toppen skiller seg fra de fleste andre artister.

– Jeg kunne sluppet musikk før jeg startet med gateopptredener, men da ville jeg vært som alle andre. Det var med vilje at jeg brukte tiden og innsatsen min på å bygge en fanbase før jeg slapp musikk. Det virker som om suksessen kom brått, men jeg gjorde det motsatte av det andre gjør – i stedet for å slippe musikk og så jobbe hardt for å pushe låten, spilte jeg hver eneste dag for så mange forskjellige mennesker i en travel gate i Australia.

«Dance Monkey» spilles mye i lystig lag, men ble opprinnelig skrevet etter en tung dag på gaten. 

– Hvis du bytter ut ordet «dans» med «syng», så er den ganske selvforklarende. Jeg har bokstavelig talt brukt sitater folk sa til meg som sangtekst. Alt er veldig ekte. Som «you stop me in my tracks while I was passing by», «just sing one more song» og «you make me wanna cry» er nøyaktig hva folk sa til meg, forteller Tones and I.

Toni sier at livet som gatemusikant innebærer hardt arbeid og tomme løfter. 

– Det var en kveld folk bare ikke ville la meg være meg. Jeg hadde spilt på gaten i syv eller åtte timer, og jeg hadde kommet tilbake for «encore» seks ganger. […] Alle sverger på sine barns liv at de er «noen» og at de kan hjelpe meg, og så gjør de aldri det. Jeg ble bare frustrert og skrev en låt om det.

Billboard lurer på hvordan hun skal følge opp den sjuke suksessen med «Dance Monkey». 

– Det er ikke min favorittsang. Og det ser ut til å være alle andres… Så, hvis jeg skal skrive en låt jeg genuint liker bedre… Så har jeg allerede gjort det. Jeg skal prøve å fortsatt skrive musikk for meg, for det er det som har ført meg hit, avslutter hun.

Se også: Gud bedre, nå blir det comeback!

 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer