Hopp til hovedinnhold
Freya Greg Sheard photography @sheardphoto Oslo Northumberland
Her chiller Freya ved Northumberland i England tidligere i år (Greg Sheard/@@sheardphoto)

Hvalrossen Freya når forsiden til TMZ og Buzzfeed

Hvil i fred, Freya ????❤️

Søndag kom de triste nyhetene om at den populære hvalrossen Freya har blitt avlivet, til stor fortvilelse for fans og dyrevernere landet over.

Men saken vekker også oppmerksomhet langt utenfor Norges landegrenser.

Mandag morgen har både TMZ og Buzzfeed hvalrossen Freya som forsidestoff.

Store og små medier verdenen over rapporterer nå om skjebnen til den 600 kilo tunge godjenta.

«En berømt hvalross i Norge er drept etter at regjeringen der mente den kom i overkant nær menneskelig kontakt», skriver TMZ, som hovedsakelig skriver om kjendiser og sport.

«[Freya] ble avlivet etter at myndighetene fastslo at hennes vaner med å tilnærme seg mennesker og deres båter ble for farlig og utgjorde en fare for publikum», fortsetter TMZ.

RIP Freya! (Greg Sheard/@sheardphoto)

«Freya gjorde mye ut av seg i sommer da hun plasket seg inn i båter nær Oslofjorden – hvor de ofte ligger til kai. I noen tilfeller sank hun delvis fartøyene… Og i andre tilfeller fikk hun sole seg litt og passe sine egne saker mens folk så på», skriver nettstedet videre.

Freya hvalross TMZ Buzzfeed
Hvalrosser er fine dyr <3 Her er noen søtnoser fra Svalbard (Sylvain CORDIER/Gamma-Rapho via Getty Images)

TMZ understreker at publikum også kan ha skyld i utfallet til Freya.

«Publikum gikk bort [til Freya] og tok selfies, noe myndighetene sier nærmer seg grensen for fare – og som fikk dem til å advare folk om å nærme seg», skriver TMZ.

Freya er på forsiden til TMZ etter sin død (Faksimile/TMZ)

Også Buzzfeed lager plass til Freya mellom personlighetstester og shopping-tips.

«En hvalross kjærlig kjent som Freya – som ble en slags lokalhelt i Norge og Internett-kjendis i sommer – ble avlivet etter at advarsler om at folk burde holde avstand ikke ble fulgt», skriver nettstedet.

«Folk ble sett svømmende med Freya, [de] kastet gjenstander mot henne og vinket henne til kanten for å ta bilder, sa [myndighetene]. Et bilde viser dusinvis av tilskuere, inkludert mange barn, som står svært nær sjøpattedyret», fortsetter Buzzfeed.

Freya hos Buzzfeed (Faksimile/Buzzfeed)

I dag sier statsminister Jonas Gahr Støre at han støtter beslutningen om å avlive Freya.

– Jeg er ikke overrasket over at dette har ført til mange internasjonale reaksjoner. Norge er en havdriftsnasjon, noen ganger så må vi ta upopulære beslutninger. Jeg har selv stått i diskusjoner om vågehval og sel. Disse reaksjonene er ikke nytt, sier han til NRK.

Statsministeren får ikke mye støtte på nettet. På Twitter er det mange som nå er forbanna over at hvalrossen måtte bøte med livet.

Se også: 594 menn i Hollywood stiller abort-krav

Les mer