Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga: Hva slags humor er dette?
En grei dose kjentfolk, verdens rareste aksenter og amerikanere som gjøner med nordisk kulturarv 😤 Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga er helt klart noe for seg selv. Men er den verdt å ofre to timer av sitt liv på?
Året er 1974. Lille Lars Erickssong blir frelst av svenske ABBA som går av med seieren i årets Melodi Grand Prix.
Han har funnet sitt kall i livet: Lars skal bli Island sin første vinner av Eurovision Song Contest.
Sammen med sin beste (og eneste?) venn, Sigrit Ericksdottir, tviholder han på barndomsdrømmen.
Årene går, og vi befinner oss i vår tid i den knøttlille byen Húsavík. Lars har vokst opp til å bli en middelaldrende parkeringsvakt som fremdeles bor hjemme i kjelleren til far.
Han har ofret alt for drømmen om Eurovision, og endelig er det hans tur! Lars og Sigrit får nemlig beskjed om at de, mot alle odds, har truffet jackpot, og er en av årets tolv deltakere.
Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga byr på verdenens verste duo?
Til tross for den gledelige nyheten møter de svært lite støtte fra både nære og fjerne. Fire Saga, navnet Lars og Sigrit går under, er nemlig den dårligste duoen Húsavík noen gang har hørt.
Den neste halvannen timen byr på svært usannsynlige hendelser, en historie du aldri har hørt maken til og noen usedvanlig troverdige ESC-opptredener.
Men hvor har de gjort av humoren?
Eurovision: The Story of Fire Saga har kapret en rekke ganske gode skuespillere som lett kunne ha løftet filmopplevelsen.
På rollelisten er blant andre Anchorman-ikonet Will Ferrell (som også har bidratt som manusforfatter), Rachel McAdams (The Notebook), Pierce Brosnan (James Bond) og talkshow-stjernen Graham Norton.
Vi får også et lite gjensyn med en gjeng avdankede Eurovision-stjerner fra årene som har gått. Her har til og med en norsk luring fått innpass.
Stjernene klarer dog ikke å redde filmen.
Karakterene er så overspilte som du får det til, og enda verre blir det når de prøver å snakke sitt eget morsmål gebrokkent – uten at det blir morsomt. Pierce Brosnan høres mer ut som en full nordmann som gjør et iherdig forsøk i å gjøre seg forstått på engelsk enn noe annet. Det er dessverre ikke gøy 0g tilfører ikke filmen noe som helst.
Ufattelig dumt og platt.
Will Ferrell må ha gjort dette kjapt. Han glemmer i alle fall ofte at han skal snakke gebrokkent.
Flere ganger bemerket vi oss at han faktisk snakket normalt engelsk, mens i neste øyeblikk kan engelsken være så fæl at han ikke gjør seg forstått.
Ikke bare er karakterene flåsete overdrevet – som seg hør og bør – men filmen bærer også preg av et tilsynelatende lavt budsjett. Allerede fem minutter inn i filmen kjenner man at Netflix ikke hadde nok tro på prosjektet, som neppe tok lang tid å lage.
Faktisk er det så ræva til tider at man kan begynne å lure på om de anerkjente skuespillerne i det hele tatt har lest gjennom manuset før de har takket ja til rollene.
Man kan trygt konkludere med at Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga er laget for de veldig spesielt interesserte.
Ettersom filmen er rett over to timer lang blir det litt av en tålmodighetsprøve om man ikke har et sterkt forhold til Eurovision fra før.
Selve showet vises nærmest i sin helhet med innslag fra flere ulike europeiske land. Med sære kostymer, forrykende koreografi, pyro og et enormt hamsterhjul føles det nesten ut som å se på et ekte ESC-show. Her har regissør David Dobkin (Wedding Crashers) virkelig truffet blink.
Men det er også den eneste gangen han treffer under hele filmen.
Også flere av Eurovision-deltakerne er av det celebre kaliberet.
Dan Stevens (Downton Abbey) dukker opp som Russlands representant Alexander Lemtov, en blærete superstjerne som leverer en forrykende opptreden i ekte ESC-stil. Demi Lovato (Camp Rock) gjester som den islandske favoritten Katiana – en ung jente med en kraftfull stemme juryen ikke har hørt maken til.
Hadde dette vært en lokalrevy kunne den kanskje gått rett hjem hos enkelte, men som film – og ikke minst som komedie – feiler den totalt.
For all del… En parodi av Eurovision kan høres ut som en gøyal idé – og veldig lett? Det er tross alt sjukt mye å ta av. Men dette ble et sabla rot. I alle fall når de også skal dra inn de særeste aspektene av islandsk historie, noe som gjør filmen enda mer teit enn den hadde trengt å være.
Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga er ikke en film du trenger rydde plass til i livet. I beste fall ha den i bakgrunnen på kollektivets vaskedag.
Snedig bonus i sorgen:
Den store sangstemmen til Sigrit er det ikke Rachel McAdams som står for. Hun dubber nemlig den svenske popstjernen Molly Sandén.
Hør henne skinne her: