Hopp til hovedinnhold
Martine, Helene, Anders, Kristiane og Espen (Instagram)

Hva skjer hvis Instagram fjerner visning av likes? Vi spurte 5 influencere!

Hvor påvirket blir vi av å se hvor mange likes andre får på Instagram?

Kan appen bli et bedre sted uten?

Facebook (som eier IG) vurderer å fjerne visning av antall likes på Instagram.

Idéen er at man fortsatt skal kunne like andres bilder, men antall likes eller videoavspillinger blir ikke lenger synlig under innlegget. Den som eier kontoen skal selv kunne se statistikk (hvis man ønsker).

Akkurat nå tester Instagram skjulte likes på kanadiske brukere. De skal ikke ha mulighet til å velge å ha visninger skrudd av eller på.

Hvis det blir en offisiell og global oppdatering, så er det ikke utenkelig at funksjonen blir valgfri. Det blir uansett spennende å se.

For folkehelsa kan det kanskje være et bra initiativ, men hva med de som har Instagram som business? 

Vi tok en prat med de norske Instagram-profilene Helene Nygård (@HellyLife), Espen PA Lervaag, Anders Gran, Kristiane Aateigen (@SnilleGucci) og Martine Lunde.

Vi skal ikke trekke frem hvor mange likes og følgere de har… Men alle har – eller kan ha – Instagram som levebrød.

Hva tenker dere om at Facebook vurderer å fjerne antall likes og visninger Instagram?

@Anders_Gran: – Jeg tenker i utgangspunktet at det er bra å fjerne likes og visninger, ettersom jeg tror det allerede hindrer folk litt i å poste det man vil, eller det man selv synes er fint, om du skjønner. Uten likes og visninger blir man gjerne mer ukritisk og tar det hele litt mindre alvorlig.

@SnilleGucci: – Hvis det blir valgfritt å skjule likes og visninger synes jeg det er helt fantastisk, og jeg skal vurdere å gjøre det selv. Jeg tror ikke styret rundt hvor mange som har likt et bilde, hvem som har likt, hvem som ikke har likt osv ikke er sunt for folk, og spesielt ikke unge.

@HellyLife: – Jeg har litt delte meninger om det. På en måte så kan det være noe positivt, fordi fokuset blir mer på bildene man deler istedenfor feedback. Jeg vet av mange som sletter postene sine når de føler de får for lite likes og kommentarer, noe som er litt trist.

– Samtidig tror jeg Facebook velger å gjøre dette for å tjene mer penger selv, istedenfor at brands går igjennom influencerne.

@MartineLunde: – Jeg tenker jo at det kanskje er litt dumt for de som har bygd seg opp en jobb rundt dette med sosiale medier, og som har brukt lang tid på å komme seg dit man er i dag. Samtidig er det et stort press i dagens samfunn, og mye baserer seg på likes.

– Jeg synes heller de burde sette en aldersgrense på hvem som får opp likes og ikke, for jeg skjønner at barn kan bli påvirket av det. Nå har ikke jeg lest så mye om det her, og vet egentlig ikke hva grunnen er til at de vurderer dette. Men de har vel en bra tanke bak det.

@EspenPALervaag: – At Facebook vurderer å fjerne antal likes og visninger fra Instagram er jo veldig PK å gjøre. Og det er sikkert bra hvis man spiller kropp og selvbildet-kortet.
Men så lenge brukeren selv ser likes og visninger har det jo egentlig lite for seg.

– For å sette det litt på spissen er egentlig forslaget like idiotisk som at du skal fjerne antall streams på Spotify. Vi er flokkdyr og liker ofte de samme tingen og vi liker å elske og hate ting sammen! La oss få fortsette med det.

Saken fortsetter nedenfor

https://www.instagram.com/p/Bxk2LDEFhib/

Hvordan vil fjerning av likes-visninger kunne påvirke forretningsvirksomheten for influencere?

@HellyLife: – Jeg er spent på det, fordi samarbeid igjennom brands starter ofte med interesse igjennom postene, og vurderes ofte etter feedback på bildene.

@MartineLunde: – For oss influencere er jo dette negativt, for samarbeidspartnere ser jo etter engasjement på for eksempel bilder. Folk kommer nok ikke til å være like aktive med å like bilder om dette skjer.

@Anders_Gran: – Det dumme med det er kanskje forretningssiden, der de aller fleste samarbeidspartnere ønsker å se slike ting for å kalkulere hva du er verdt. Ganske gnarly å si det sånn, men det er helt sant. Jeg tror også at de som virkelig liker deg, vil jobbe med deg uansett, og så lenge man har noe statistikk å vise til selv.

@EspenPALervaag: – Igjen, de som driver business på instagram vil alltid ha track på tall. Profilvisninger, trafikk etc etc ligger i appen. Det er det som er interessant. For de som bruker penger på aktører på SoMe. Om det synes for allmenheten eller ikke er ikke så viktig.

@SnilleGucci: – Det er litt rart om de velger å fjerne likes for alle med tanke på hvor viktig Instagram er som en kommersiell platform. Hvis endringen skjer for alle så blir det spennende å se om vi fortsatt gidder å «likerklikke» i samme grad om visningene fjernes offentlig.

– Hvis engasjementet går ned så vil det nok påvirke mange influencere negativt, men det vil bli enda vanskeligere for de som ønsker å vokse enn de som allerede er store på plattformen.

– For min del vil det for eksempel ikke ha noe å si fordi engasjementet mitt er godt dokumentert, og managementet mitt som forhandler med bedrifter på mine vegne vil fortsatt ha ny statistikk å vise til. Det vil være verre for mindre kontoer som gjerne blir kontaktet basert på engasjement.

Fortsetter nedenfor

https://www.instagram.com/p/BsvvxK0hk-t/

Til slutt: Hvordan tror dere relevansen til Instagram kommer til å holde seg fremover?

@EspenPALervaag: – Hvis Instagram mister relevans så er jeg ferdig. Så la oss for guds skyld håpe at de holder koken litt til 🙂

– Men spøk til side. Jeg tror Instagram har fått fotfeste. Vi blir stadig introdusert for nye plattformer, men det er sjelden du ser fenomener som Instagram, Facebook og Snapchat for å nevne noen, som klarer å overleve over tid. Det handler om mengde brukere de har klart å skaffe seg og evnen de har til å tilegne seg hva brukeren ønsker seg.

@HellyLife: – Jeg venter helt ærlig på at det skal komme en ny og bedre app som ikke gjør alt de kan for å tjene penger, men heller fokuserer på «kunsten» og det gøye med bildedeling.

@SnilleGucci: – Jeg har ikke hørt eller sett noe til en app som vil erstatte Insta med det første. Jeg synes de er særdeles flinke til å fornye seg hele tiden og de kommer ofte med features man har savnet. De har så dyktige programmerere at jeg har håp om at de vil henge med på utviklingen.

– For meg har Insta Story tatt over helt for Snapchat, og jeg håper de utnytter forbedringspotensialet til IG TV for det skal jeg begynne med til høsten!

@MartineLunde: – Jeg vet ikke hvordan Instagram kommer til å holde seg fremover, men jeg håper ikke det dør ut på grunn av dette. Jeg tror Instagram først tester ut dette, ser at responsen er dårlig og går tilbake igjen til det vanlige.

@Anders_Gran: – Relevansen til Instagram vil nok helt sikkert ebbes litt ut, som også er dumt. Det har vært snakk om en stund. Hva som på en måte kan konke ut Instagram!? Det vil jo alltid komme noe nytt og bedre? Tror det holder noen par år til i hvert fall.

https://www.instagram.com/p/Brf-jgcDnU0/

Se også: Vi stilte Forbrukertilsynets egen bloggpatrulje 26 knallgode spørsmål

Les mer