Hopp til hovedinnhold
Anders Danielsen Lie, Joachim Trier, Renate Reinsve og Herbert Nordrum i Cannes (Stephane Cardinale/Corbis/Getty)
Anders Danielsen Lie, Joachim Trier, Renate Reinsve og Herbert Nordrum i Cannes (Stephane Cardinale/Corbis/Getty)

Verdens verste menneske: Hva sier utlandet om Joachim Trier-filmen?

Verdens verste menneske hadde verdenspremiere på Cannes-festivalen i helgen.

På samme måte som Oslo, 31. august for nøyaktig en dekade siden.

OPPDATERT 16. juli: Etter suksessen i Cannes har amerikanske NEON kjøpt rettighetene til The Worst Person in the World i USA. Selskapet har tidligere hatt kolossal sukess med sør-koreanske Parasite, som vant seks Oscar-priser. 

Med coming-of-age-dramedien Verdens verste menneske, avslutter Joachim Trier og Eskil Vogt den tematiske trilogien, som i 2006 startet med Reprise.

Anders Danielsen Lie er tilbake, med Renate Reinsve (NRK-sitcom-serien Nesten voksen) i hovedrollen (sin første i en spillefilm) som 29-åringen Julie.

Som til tider føler seg som det verste mennesket i verdenen.

Renate Reinsve som Julie i Verdens verste menneske (SF Studios/Oslo Pictures)

Renate Reinsve som Julie i Verdens verste menneske (SF Studios/Oslo Pictures)

Hun er sammen med den 15 år eldre, mer tradisjonelle Gen-X-eren Aksel (spilt av Anders); en kjent tegneserieskaper. Livet hennes dreier seg stort sett om hans liv. En kveld befinner Julie seg på en fest hvor hun ikke kjenner noen, men treffer Eivind (Herbert Nordrum), som er på hennes alder.

Julie forlater Aksel til fordel for Eivind. Når hun et år senere får høre at Aksel har blitt alvorlig syk, besøker hun ham på sykehuset, og det dannes en ny tilknytning.

Julie og Aksel har det flott sammen - i starten (SF Studios/Oslo Pictures)

Julie og Aksel har det flott sammen – i starten (SF Studios/Oslo Pictures)

Den utenlandske responsen på Verdens verste menneske alias The Worst Person in The World etter Cannes-premieren er suveren, og både Joachim og Renate kan smykke seg med mye skryt.

Mange sammenligner sistnevnte med en annen skuespiller.

33-åringen fra Drammen blir kalt Norges Dakota Johnson.

Altså datteren til Melanie Griffith og Don Johnson fra blant annet The Social Network, Suspiria, 21 Jump Street og – ikke minst – Fifty Shades of Grey 🙂

Dakota Johnson i Bad Times at the El Royale:

Flere kaller filmen til Joachim og Eskil for en nordisk Frances Ha.

Coming-of-age-dramedien til Noah Baumbach og Greta Gerwig fra 2012 følger den sjarmerende (og litt irriterende) 27-åringen Frances som surrer rundt i New York.

VVM-gjengen ser fjonge ut på den røpe løperen, med drypp fra Dior.

I tillegg til bildet av Joachim, Ander og Renate, deler motehuset bilde av regissør Nadav Lapidog og skuespiller Nur Fibak. Filmen deres Ha’berech (Ahed’s Knee) hadde også Cannes-premiere.Det er mye ros på Twitter.

Verdens verste menneske får mye internasjonal ros på Twitter

Verdens verste menneske får mye internasjonal ros på Twitter

Det samme gjelder pressen.

Nedenfor er litt av den første responsen på den internasjonale responsen på Verdens verste menneske.

Ringreven Peter Bradshaw fra The Guardian og gir Verdens verste menneske fem av fem stjerner og kaller filmen en øyeblikkelig klassiker.

«Joachim Trier har tatt en av de mest vanskelige sjangerne du kan tenke deg, romantisk drama, og kombinert det med en enda mer vrien stil – coming-of-age – og skapt noe så strålende søtt og forførende.»

The Hollywood Reporter er også begeistret for historien om Julie som – kanskje – lærer å akseptere virkeligheten om seg selv.

BTS fra Verdens verste menneske med Renate Reinsve, Herbert Nordrum og joachim trier (Christian Belgaux/SF Studios/Oslo Pictures)

BTS fra Verdens verste menneske med Renate Reinsve, Herbert Nordrum og Joachim Trier (Christian Belgaux/SF Studios/Oslo Pictures)

«Det som er fascinerende med Joachim Triers filmer, til tross å være litt slick og ha en tendens til å til tider være litt showoff-ete når det kommer til mise-en-scène, er at han virkelig ikke er redd for å bli ganske mørk. Oslo, 31. august er det mest pure eksemplet på det hittil», skriver THR.

«Men i Verdens verste menneske, undergraver han all lekenheten og de krumme observasjonene av norske hipstere på 30-40 med en evig følelse av melankoli, av en bakrus eller en dårlig trip som du aldri kan riste av deg.»

Anders Danielsen Lie, Renate Reinsve, Herbert Nordrum (SF Studios/Oslo Pictures)

Anders Danielsen Lie, Renate Reinsve, Herbert Nordrum
(SF Studios/Oslo Pictures)

IndieWire nevner at filmen om millenial-jenta nesten ikke erkjenner at internettet eksisterer. Til tross for at nettet er måten folk flest – i alle fall på Julies alder – hooker opp med andre.

Anmelderen er dog – stort sett – henrykt og gir karakteren B.

«Kjapp, levende, pulserende med all slags crossover-appell, inntil en litt døende energi tar tak mot slutten, er Joachim Triers film aldri morsommere enn når Julie tviler på seg selv.»

Cinevue påpeker at filmskaperne, to ganske godt voksne fyrer som skriver om en kvinnelig 29-årings forhold til menn, er bevisste på mansplaining.

«Joachim Trier og medforfatter Eskil Vogt er så klar over faren for mansplaining at de til og med får Julie til å be en mann om å forklare begrepet for henne. Det er et godt eksempel på hvordan de klarer å opprettholde en ironisk løsrivelse, mens de leverer noen skarpe og ofte laugh-out-loud-komiske øyeblikk.»

Karakteren blir fire av fem stjerner.

Renate Reinsve som Julie i Verdens verste menneske (Christian Belgaux/SF Studios/Oslo Pictures)

Renate Reinsve som Julie i Verdens verste menneske (Christian Belgaux/SF Studios/Oslo Pictures)

«Renate Reinsve skinner i et briljant coming-of-age-drama», mener Daily Telegraph og gir Verdens verste menneske full pott.

«Filmens fokus kan være stramt – bare noen få sammenfiltrede, formative år. Men det omfatter så mye», mener anmelderen, som kaller VVM en «intellektuell, sexy historie om kjærlighet og lykke».

Variety beskriver filmen som en «satirisk, skarp studie av millenial-uro…», og at dette er «den norske regissørens beste film siden Oslo, 31. august».

«Mens denne melankolske romantiske komedien trofast følger sin lunefulle hovedperson gjennom tykt, tynt og (for det meste) et sted i mellom, blir det til noe nydelig og klokt.»

Verdens verste menneske har premiere i oktober.

Les også:

Disney+ røper (faktisk) hvor mye Black Widow dro inn på VOD i helgen

HBO gir Gossip Girl ny woke vri – er serien verdt å se?

Nyeste saker fra 730.no

Les mer