Hopp til hovedinnhold
Fy søren, vi savner dere (NRK)

Hva har blånissene gjort etter Jul i Blåfjell?

Det er 21 år siden ikoniske Jul i Blåfjell ble sendt for aller første gang.

Mens de fleste nordmenn stortrives i en adventstid fylt med både nye og eldre julekalendere, sitter det mange hjemme som fortsatt kjenner på at NRK i 2015 valgte å vrake Jul i Blåfjell for evig tid.

16 år etter at serien debuterte på skjermen i 1999, ble det avgjort at historien om Turte og Tvilling aldri skulle vises på TV igjen, grunnet «dårlig teknisk kvalitet» og at den fremstår som «utdatert».

Dessverre har NRK heller ikke rettighetene til å legge ut serien på nett.

Vi føler så absolutt med dem som kjenner på tapet av blånissene, og har derfor tatt en liten mimretur for å finne ut hvor favorittnissene våre er i dag og hva de holder på med – 21 år etter.

Suzanne Paalgard (47) – «Turte» 


(NRK / DPLAY)

Suzanne Paalgard, som spilte Blåfjells dedikerte kjeftesmelle Turte, dro ikke særlig langt etter at serien ble ferdig på skjermen.

47-åringen har vært svært aktiv innenfor teateret og kan skryte på seg at hun også spilte Turte i hele seks sesonger i Jul i Blåfjell-forestillingen ved Oslo Nye.

I 2013 gav hun jovialt stafettpinnen videre, og mor tok over rollen som «Blåmor» i stedet. I senere tid har hun spøkt om at hun sikkert ender opp som Dronning Fjellrose i stykket, noe vi støtter av hele våre blå hjerter.

Ved siden av teaterjobbene har Suzanne også vært aktiv som stemmeskuespiller. Blant annet hadde hun rollen som «Sadness» i Disney-storfilmen Inside Out / Innsiden ut i 2015.

Mikkel Gaup (52) – «Tvilling» 

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av Mikkel Gaup (@mikkelgaup)

Etter at han hadde rollen som Tvilling, Turtes baklengs-snakkende bror, har Mikkel Gaup holdt seg aktuell innen norsk film og teater.

Mikkel ble stjerne i 1987 da han spilte i Oscar-nominerte Veiviseren.

I 2008 hadde Alta-skuespilleren hovedrollen i storfilmen Kautokeino-opprøret, som vant den gjeve Folkets Amanda-prisen. Siden har han vært med i blant annet Snarveien (2009), og i 2016 hadde han en rolle i actionkomedien Børning 2. Nylig var han også å se i uteteateret Hekseringen i Bergen.

Ellers er Mikkel svært engasjert innenfor den samiske kulturen, og er stadig å se på same-relaterte events rundt om i landet. Blant annet har han stiftet sin egen festival, beskjedent nok under tittelen «Mikkelfestivalen», hvor folk kan lære om og ta del i samisk kultur.

Tone Danielsen (74) – «Blåmor» 


(NRK/NATIONALTHEATRET)

Dobbelt-Amanda-vinner Tone «Blåmor» Danielsen er skuespillerveteran på ekte, og er kanskje den av Blåfjell-casten som er oftest innom TV-skjermen den dag i dag.

Hun har også spilt i TV 2-komedien Folkevalgt, samt Skam-inspirerte Melk på TV3.

Hun var også å se i storfilmene 22 July og Mordene i Kongo. Hun har også en rolle i filmen Barn, samt serien Wisting.

73-åringen har dessuten tatt del i andre kassasuksesser som Frikjent (2015) og Emmy-vinneren (!) Mammon (2016). Stå på, Blåmor!

I tillegg var hun også kjapt innom NRK-julekalenderen Snøfall.

Paul-Ottar Haga (54) – «Blåfar»


(NRK / HANS H. BJØRSTAD)

«Blåfar» er i likhet med sin TV-hustru fortsatt aktiv i bransjen.

Utenom å ha spilt sammen med Tone Danielsen i TV 2s Folkevalgt, har Paul-Ottar Haga også hatt roller i både Julekongen (2012), Lillyhammer (2012) og Thomas Giertsens Helt Perfekt (2012).

Far er som resten av skuespiller-Norge også dedikert stemmeskuespiller.

I 2015 var han blant annet aktuell med den norske versjonen av Ellen DeGeneres-festen Finding Dory Oppdrag Dory.

Dessuten har han også hatt roller i Asterix: Byplanleggeren (2014), Istid 4 (2012) og Rive-Rolf (2012).

Monna Tandberg (81) – «Dronning Fjellrose»


(NRK)

Dronningen av dronninger, «Dronning Fjellrose», ble spilt av fabelaktige Monna Tandberg.

Monna har vært aktiv som skuespiller siden 1960 da hun debuterte i lystspillet Det smeller i dørene på Nationaltheatret, hvor 81-åringen har gjort over 70 roller siden da.

Kort etter hennes rolle i Blåfjell skapte Monna avisoverskrifter med stykket Vaginamonologene (2000) ved Torshovteatret. Stykket tok for seg en rekke monologer som lot publikum bli kjent med kjønnsorganet, med hyppig bruk av grove F-ord og bagatellisering av tabuemner.

Prøv å se for deg Dronning Fjellrose i den sammensetningen. Bare prøv.

Monnas siste rolle var ifølge Sceneweb som Leanor, Richard Løvehjertes mor, i stykket Ørkenstormer ved Litteraturhuset i Oslo i 2010. Deretter gikk hun velfortjent inn i pensjonisttilværelsen.

Johannes Joner (62) – «Lillegutt»

 

Se dette innlegget på Instagram

 

Et innlegg delt av oslonye (@oslonye)

Godgutten Johannes Joner har heller ikke ligget på latsiden post-Blåfjell.

Johannes har en lang karriere bak seg som stemmeskuespiller, og har blant annet gjort store Disney-filmer som Inside Out / Innsiden ut (2015) og Fly (2013).

I tillegg har han vært fast dubber av Disney-karakteren «Nasse Nøff» siden 90-tallet <333

Som skuespiller har han også nylig gjort Snøfall, som nesten kan regnes som en Blåfjell-reunion, samt TVNorge-satsingen Neste sommer (2014). Dog, de fleste kjenner ham nok igjen som «Politibetjent Holm» i Olsenbanden Jr.-filmene, samt fra Huset med det rare i.

Grethe Kausland (1947-2007) – «Mamsen»

<3 (NRK)

Vi må også benytte anledningen til å si hvor mye vi savner Grethe Kausland på skjermene våre.

«Mamsen» gikk tragisk bort i 2007, og den norske underholdningsindustrien har virkelig ikke vært det samme uten.

Hvil i fred. <3

Se også: Brudd og forlovelse i Hjem til jul 2

Nyeste saker fra 730.no

Les mer