Hopp til hovedinnhold
Livets jente Julie Bergan (Ida Bjørvik/Warner)
Livets jente Julie Bergan (Ida Bjørvik/Warner)

Hva betyr kvinnedagen for deg?

Gratulerer med kvinnedagen! 

730.no spør flere norske artister og profiler om hva kvinnedagen betyr for dem.

8. mars går mennesker over hele verdenen i tog for kvinners rettigheter og likestilling mellom kjønnene. Noen marsjerer for å feire. Andre for å punktere at kampen for likestilling er langt fra over. 

Januar ble en bekmørk start på året etter at flere kvinner ble drept på barbarisk vis i ulike sammenhenger. Årets hovedparole «Ikke én til – stopp menns kvinnedrap!» forsøker å belyse denne tematikken. 

Samtidig som det norske rettsvesenet svikter voldtektsutsatte kvinner gang på gang. 

Én av fem kvinner oppgir å ha vært utsatt for voldtekt minst en gang i løpet av livet. De fleste saker ender imidlertid opp med å bli henlagt av politiet. Kvinnehelse er et annet tema som vekker mye engasjement. Heldigvis blir denne saken stadig viktigere overfor beslutningstakere og folkevalgte.

Dette er dog ikke det eneste vi bør ta med oss videre etter årets 8. mars-feiring. 

730.no spør kvinnelige norske profiler om hva kvinnedagen betyr for dem. 

Tale Torjussen 

Tale Torjussen fra NRK-serien VGS (NRK)

–  Kvinnedagen er en dag jeg velger å bruke på å heie på de kule jentene rundt meg, og å rose dem for det de har fått til, drømmer om og jobber for å oppnå. Det er så mange bra folk som fortjener en klapp på skulderen, og det å dedikere en dag som kan være med på å bygge selvtillit, stolthet og samhold rundt det å være jente, er noe jeg virkelig støtter!

(NRK)

– Dagen handler jo om å hylle og å feire jenter, ikke å trekke menn ned. Dette føler jeg er en typisk misforståelse, og ofte opplever jeg å møte negative holdninger rundt det å ha dagen som en markering. Flere jeg møter skjønner ikke hvorfor det er «vits» å ha en egen dag dedikert til jenter, og det er vel akkurat den uvitenheten og fiendtligheten jeg vil si er et av de største problemene Norges kvinner fortsatt står overfor i dag. Det at noen ikke ser behovet med kvinnedagen, understreker vel egentlig bare poenget rundt hvorfor vi fortsatt bør feire den.

Hvilken norsk kvinnelig profil ser du opp til ?

–  Jeg synes Eveline Karlsen er utrolig rå! Det hun gjør er utrolig inspirerende, og drivkraften hennes er noe jeg virkelig ser opp til. Jeg har fulgt med på henne i mange år, og dama har en uvirkelig kapasitet. Jeg digger spesielt at hun har jobbet så hardt for drømmene sine, og at hun også har fått det til! 


Les også: Kan den norske festivalscenen noensinne likestilles?


Julie Bergan

Julie Bergan med norsk musikk x internasjonale stjerner

Julie Bergan (Instagram/juliebergan)

– Vi er veldig langt fremme i Norge i forhold til mange andre land, men vil si at vi må fortsette oppdra de unge til å kreve likestilling i alle former. Og være gode på å se hverandre i hverdagen både på kryss og tvers av kjønn, religion og samfunnslag.  Så trenger vi heie frem flere kvinneligere ledere! 

– I min bransje vil jeg si at vi trenger flere kvinner på festival og konsertplakatene, flere kvinnelige arrangører og bookere, flere kvinnelige produsenter. Jenter: TA PLASS! 

Hvilken kvinnelig norsk artist ser du opp til?

– Det er så utrolig mange, men i dag vil jeg fremsnakke Ella Maria Hætta Isaksen. Råskinn og forbilde!!!

(Instagram/ellamariehi)


Les også: Kvinnedagen-spesial 


Vioma

(Instagram/emmavioma)

– Jeg kan ikke svare på vegne av noen andre, men for meg handler det nok om at vi kan bli enda flinkere til å støtte og løfte hverandre opp og frem. For at det skal bli mer vanlig tror jeg også vi må snakke mer om hvordan patriarkatet faktisk har satt noen spor i våre holdninger – interpersonlig og oss kvinner i mellom. 

– Emilie Nicolas er nok den artisten jeg ser mest opp til (uavhengig av kjønn.)

Anna of the North

(Instagram/annaofthenorth)

(Instagram/annaofthenorth)

– Det er ingen tvil om at norske kvinner er blant de mest privilegerte og likestilte i verden. Jeg har ikke barn (utenom hunden min Truls) – så jeg skal ikke uttale meg høyt og lavt om – for eksempel – barnehagedekning. Men det er et problem at yrker som tidligere var mannsdominerte, mister sosial og økonomisk status når de nå domineres av kvinner, for eksempel legeyrket

– Jeg ser opp til Hanne Krogh! hun har holdt på siden hun gikk på ungdomskolen omtrent og har alltid hatt full kontroll over sin egen karriere. det vi ser store internasjonale artister som Beyoncé og Taylor Swift gjøre de siste årene, med fullt eierskap til hele kunstnerskapet sitt har Hanne Krogh vært en pioner for i Norge. For en dronning!

Yngvil

(Instagram/yngvil_offisiell)

– Jeg kan ikke svare på vegne av alle kvinner, men det vi vet er at i Norge i dag mangler vi kvinner i lederstillinger, og det er et altfor stort lønnsgap mellom kvinner og menn.  Jeg vegrer meg som kvinne generelt (også som kvinnelig artist) for å si fra om ting jeg opplever som urettferdig eller ugreit, fordi det går utover kvinner, eller kvinnelige artister som gruppe. Der menn tillates å være individer. Hvis jeg stiller et dumt spørsmål, er jenter dumme. Hvis jeg står på mitt –  er jenter umulige å jobbe med – og hvis jeg avviser en mann som prøver seg er jenter frekke.

– Noen få jeg ser opp til er: No.4, Skaar, Gabrielle, Michelle Ullestad, Tuva Syvertsen og Ary.

Cely

(Instagram/celyyyyyyyyyy)

– Kvinnedagen er en festdag! Den største utfordringen for norske kvinner i dag er patriarkiet. Hvordan det utformer seg hos både menn og kvinner.

– Jeg ser opp til Myra og Cherie Mwangi! 

Silje Larsen Borgan

(Instagram/siljeborgan)

– Kvinnedagen er en kampdag! Reflekter over hva du selv gjør for å drive verden fremover mot mer likestilling og mangfold. Kvinnedagen handler mindre om å gratulere hverandre og mer om å gjøre opp status og se hvor vi burde jobbe hardere.

Silje har et solid Instagram-innlegg med tanker og forslag til hvordan man kan få en mer balansert musikkbransje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Silje Larsen Borgan (@siljeborgan)

Gratulerer med dagen! Kampen er ikke over 💪🏾

Se også: Hvordan går det egentlig med gutta?

Les mer