Hopp til hovedinnhold
SI HEI TIL HARRY, HERMINE OG RONNY ANNO 2016 (SIMON ANNAND)

Hun blir Hermine Grang som voksen – slik reagerer J.K. Rowling (og #folk)

SI HEI TIL HARRY, HERMINE OG RONNY ANNO 2016 (SIMON ANNAND)

Trodde du Harry Potter-universet var over etter den åttende filmen? Tro om igjen! «Snart» får vi et gjensyn via spin-off-filmen Fantastic Beasts and Where to Find Them, se 10 fakta om den kommende trilogien satt 70 år før Harry Potters tid her

Og som at ikke dét var nok: I 2013 fortalte J.K. Rowling at hun også jobbet med et teaterstykke fra den magiske verdenen – denne gangen med selveste HP i en av hovedrollene.

Oppsetningen har fått navnet Harry Potter and the Cursed Child, og handler om Hermine, Ronny og Harry som voksne, men også om sistnevntes yngste sønn, Albus Severus Potter. 

Mandag ble skuespillerne til den berømte trioen presentert, og det er ikke synet av en ikke-rødhåret Ronny Wiltersen (Ron Weasley) som får mest oppmerksomhet…Hermine Grang (Hermione Granger) blir nemlig portrettert av en svart kvinne, selv om hun er mest kjent via hvite Emma Watson. 

Her er de nye skuespillerne: 

Jamie Parker – Harry Potter 


Noma Dumezweni – Hermine Grang (Hermione Granger) 


Paul Thornley – Ronny Wiltersen (Ron Weasley) Harry Potter-serien ble som mange andre populære filmer kritisert for mangel på mangfold blant skuespillerne.

Eller for å si det mer direkte: Nesten alle rollene har blitt besatt av hvite skuespillere, og samtlige av de viktigste karakterene er hvite. Selv om de i nesten ingen tilfeller omtales med hudfarge i bøkene, og kan derfor castes av hvem som helst. 


Noen trekker også frem at rase og forskjellsbehandling er et viktig tema i bøkene, og at man kan trekke paralleller til den virkelige verden via Galtvort. For eksempel hvordan hekser og trollmenn født uten magiske evner ses på som mindre verdt enn de fra «fullblods»-familier.

Mange tenker naturlig nok at skuespillerne er hvite fordi karakterene de baseres på er det, men det finnes veldig få tilfeller hvor J. K. Rowling spesifikt nevner hudfarge i bøkene.

Utseendet til Hermine omtales bare med beskrivelser som bustete hår, brune øyne og store fortenner, noe som betyr at hun kan absolutt ikke trenger å være hvit.Da castingen av
Noma Dumezweni ble kjent startet oppstyret umiddelbart – både i positiv og negativ retning. Heldigvis er det aller meste av det positive slaget.


Mange hyller valget og er sikre på at hun fikk jobben fordi hun var den beste kandidaten. Andre mener det er like «feil» som at enn svart mann skulle spilt James Bond………


Men hvem bryr seg når Moder Joanne Rowling gir tommel opp? Her er det hun har å si om valget av den nye Hermine: 


Hvis det var noen tvil. 


Kjekkasen Matthew Lewis alias Nilus Langballe (Neville Longbottom) er også enig: 


Vi gleder oss til å se resultatet. Harry Potter and the Cursed Child har premiere i London juli 2016. 

Se også: Første titt på spin-off-filmen

Les mer