Hopp til hovedinnhold
MORSOM DUO I ET KJIPT FORMAT. (FOX)

Humorversjonen av The X-Files

MORSOM DUO I ET KJIPT FORMAT. (FOX)

Forventningene var store da FOX annonserte at de hadde bestilt en ny komedie med Adam Scott og Craig Robinson. Scott og Robinson er henholdsvis kjent fra Parks and Recreation og The Office, to legendariske komedier som har etterlatt seg et så prominent tomrom at selv ikke Andy Samberg-festen Brooklyn Nine Nine kan fylle det. 
Men, da det ble kjent at Ghosted handlet om Scott og Robinson som semi-klønete etterforskere av overnaturlige fenomen, begynte folk å rynke litt på nesen. 
Tidligere har vi sett Scott og Robinson briljere i såkalte «work comedies» som Parks og Office, som er velfungerende i stor grad fordi arbeidet deres er latterlig tamt og lite givende. Dermed får showets cast mulighet til å ta styring og imponere publikum med punchlines og improv. 
Hva skjer da når arbeidet er såpass oppsiktsvekkende og tidkrevende at karakterene ikke lenger er det eneste i fokus? MAX OG LEROY JOBBER BLANT PROFFER, MEN ER STADIG VEKK DE SOM MÅ TA SEG AV DE TØFFESTE MONSTRENE. (FOX)

Premisset for Ghosted er enkelt: Leroy (Robinson) og Max (Scott) blir rekruttert til å jobbe for «The Bureau Underground», et skjult nettverk som etterforsker overnaturlige fenomen i LA. 
Tenk en slags halvtimes komedie-versjon av WB-serien Supernatural eller FOX’ egne X-Files
Leroy jobber som sikkerhetsvakt ved et kjøpesenter, og er skeptisk til alt overnaturlig. Max på sin side er helt med på at det er mer mellom himmel og jord, og er konspirasjonsteoretiker til tusen. 
Sammen utgjør de en fullstendig ulogisk duo, men som fungerer noenlunde til tross for at de to er ulike som natt og dag og andre klisjéaktige sammenligninger. 

Resultatet er som Åndenes makt når Lilli Bendriss ikke er med – fortsatt bra, men egentlig ikke noe du vil se på skjermen din. 


Ghosted skal på sett og vis fungere som en lettbent parodi på sci-fi sjangeren sentrert rundt duoen, men man merker kjapt at serien sliter med å balansere det hele. 
Karakterene er morsomme når de får en sjanse til å vise det, og dynamikken mellom dem sitter som et skudd. Men, vi får knapt se nok til samarbeidet før det automatisk forventes at man skal bry seg om dem. 
Veksling mellom funny buddy-dynamikk mellom hovedkarakterene og scener som bare er der for plottet skjer for brått og gjør at det hele føles ganske vagt. Man går aldri dypere, og serien taper mye på det. 
Som seer tigger man konstant om mer fra Ghosted. Ikke fordi produktet er så latterlig bra, men fordi det man får servert ikke er tilstrekkelig til å begynne med. Det er ikke nok buddy-komedie og det er ikke nok sci-fi-parodi. Det er ikke nok noe. 
 


Dette er dog mye mer merkbart i de første episodene. Utover i sesongen blir det tydelig at både casten og manusforfatterne har fått bedre fotfeste. 
Dersom de klarer å finne en måte å balansere det hele på, skal man ikke se bort ifra at Ghosted kan bli mer enn bare en middelmådig komedie som går oss forbi etter 10 episoder. Men akkurat når er det akkurat det den er. 
Husk at Parks and Recreation, som kanskje er verdens morsomste serie (null tull), også hadde en ganske ustabil første sesong. 
Serien hadde amerikansk premiere i oktober via Twitter (er SoMe-tjenesten misunnelig på Facebooks nye strømmesatsing?), men har etter det 730 erfarer ikke blitt vist i Norge enda. 
Sjekk spøkete trailer:


Nyeste saker fra 730.no

Les mer