Hopp til hovedinnhold
House of the dragon Milly Alcock
Milly Alcock i House of the Dragon (HBO Max)

House of the Dragon episode 1 recap

Game of Thrones er tilbake med flammer og blod via House of the Dragon.

Endelig er den velkjente og uferdige verdenen til Game of Thrones tilbake på skjermen. Enten om du er fan av TV-serien, bokserien eller begge to, har du definitivt bitt neglene dine over premieren av House of the Dragon aka HotD.

Game of Thrones-universet er massivt og proppet med historier om krig, politikk, grådighet og familiedrama. Høres nesten litt kjent ut 🌎 Forfatter George R.R. Martin har bygget dette i flere dekader, og det er ennå ikke ferdig. Vi mangler blant annet bok seks og syv – The Winds of Winter og A Dream of Spring – som ifølge George vil avslutte på en annen måte enn katastrofen vi var vitne til i 2019. La oss ikke snakke mer om det.

House of the Dragon er dog basert på Fire & Blood, som tar sted 200 år før hendelsene i GoT. Det her er åpenbart et stort risiko for HBO Max, som nok er bevisst på hva fansen har følt de siste tre årene med deres mest suksessfulle franchise.

Imens GoT fokuserte på konflikt mellom flere familier, får vi nå en litt mer dyster vri hvor én familie dolker hverandre i ryggen. Ryan Condal, en av serieskaperne, har sammenlignet det med HBO-suksessen Succession.

Selv om dette kanskje kan minne om Succession med drager (og en smule mer blod), så er det tydelig at man er tilbake i den hensynsløse verdenen i Game of Thrones.

Det er ikke vits å bable mer. La oss recappe episode 1 av House of the Dragon. (Her er det selvfølgelig spoilers. Du har blitt advart!)

Targaryan-dynastiet.

House of The Dragon Paddy Considine King Viserys
House of The Dragon med Paddy Considine som kong Viserys (Ollie Upton/HBO Max)

Piloten åpner i Harrenhal, år 101, hvor en ny arving av jerntronen er i ferd med å bli valgt. Fortellerstemmen forklarer at det er første århundret av Targaryan-dynastiet er mektigere enn noensinne, med hele 10 fullvoksne drager.

Her har Jaehaerys I Targaryen (Michael Carter) vært konge i 60 år. Han har mistet begge sønnene sine, og legger nå avgjørelsen om arving hos sine rådgivere. Den eldste mannlige etterkommeren Viserys Targaryen (Paddy Considine) blir valgt over den eldste etterkommeren Rhaenys Targaryen (Eve Best) til å arve jerntronen.

Fortellerstemmen avslutter med gåsehud.

– For han visste den harde sannheten. Det eneste som kunne felle the House of the Dragon, var seg selv 👀

Drage rett fra start.

Milly House of the Dragon
Milly Alcock blir nok superstjerne etter House of the Dragon (HBO Max)

Serieskaperne til House of the Dragon har lovet seerne mange drager allerede første sesong. Og det legges trykk på når neste scene åpner med en flyvende drage.

Man legger godt merke til forbedringer i CGI-en når dragen Syrax flyr over King’s Landing med GoT-musikk i bakgrunnen. En Daenerys-lignende karakter hopper av dragen etter landing, som vi fort ser er Viserys’ ambisiøse og litt rebelske enebarn Rhaenyra Targaryen (Milly Alcock). I tillegg møter vi bestevennen Alicent Hightower (Emily Carey), datter av kongens hånd Otto Hightower (Rhys Ifans). Han kan nesten minnes litt om Tywin Lannister?

Vi blir også introdusert for Rhaenyras mor, dronning Aemma (Sian Brooke), som er ni måneder på vei med hva alle i kongedømmet (kanskje bortsett fra Rhaenyra) håper er en sønn. Moren prater om hvordan en Westerosi-kvinne skal tjene riket. Men Rhaenyra ønsker heller å tjene som en ridder.

Videre møter vi hele kongens råd (bortsett fra lillebror) hvor Lord Corlys Velaryon (Steve Toussaint) presenterer en ny trussel kalt Triarkriet, som tvinger pirater ut av Bloodstone. Men kongen er i tvil om hvorfor dette er en trussel, og glemmer fort hele greia når Rhaenyra kommer inn. Nå snakker de heller om at Daemon, kommandant for byvakten, ikke sitter med dem.

House of The Dragon Steve Toussaint Lord Corlys Velaryon aka The Sea Snake Westeros Ryan J. Condal Matt Smith Daemon Targaryen Paddy Considine King Viserys
Steve Toussaint som Lord Corlys Velaryon aka The Sea Snake (Ollie Upton/HBO)

Møt antagonisten klasketrynet.

House of the Dragon Matt Smith
Matt Smith som Daemon Targaryan i House of the Dragon (HBO Max)

Så møter vi broren til kong Viserys, antagonisten og klasketrynet Daemon Targaryen (Matt Smith).

Man merker fort en mystisk, voldelig og uhyggelig tone bak denne karakteren. Det er tydelig hva han ønsker når han sitter på jerntronen, istedenfor å vise fjeset sitt i møtet.

Til tross for å være neste i køen til å ta tronen, er Daemon en blodtørstig kriger som bruker mye penger på byvakten (City Watch), og har fått mye makt av tittelen sin.

I denne scenen sitter han alene på en større og røffere versjon av jerntronen (håper han stikker seg) når niesen Rhaenyra kommer inn i salen. De har en litt sus vibe med hverandre, før han gir henne et halskjede av Valyrian-stål.

Blod, blod og mer… Baller?

Daemon House of the Dragon
Daemon Targaryan er nådeløs (HBO Max)

Serien går virkelig rett inn i blodige scener herfra. Så langt har vi blitt introdusert til mange karakterer. Men nå går vi over til det vi virkelig kom hit for.

Daemon leder en gjeng med byvakter med det fancy navnet Gold Cloaks, og sender dem i krig mot kriminelle (eller sivile?). De skaper frykt med massemord og overfall på flere mennesker. Åja, også kutter de ballene deres om du ikke fikk med deg det. Du gjorde nok det.

Prinsen får litt kjeft av Otto for sine impulsive handlinger, men blir støttet av Viserys og Corlys. Snart er det en turnering, i kjent GoT-stil, for å feire fødselen til Viserys’ sønn. Eller det vet vi jo egentlig ikke, men han er ganske sikker på at det blir en sønn da.

Kongen mener at frykten Daemon skapte er positivt. Lillebror sier vel ikke noe imot det, og stikker på bordell for å introdusere oss til ekte Game of Thrones-content. YEAH! Nei vent, var ikke så mye som skjedde der allikevel.

Det ble en sønn, men…

House of the dragon Sian Brooke
Sian Brooke som dronning Aemma i House of the Dragon (HBO Max)

Nå skal det endelig fødes, og hvordan feirer man det? En barbarisk turnering hvor man dreper hverandre! Daemon vinner duellen mot sønnen til Otto, men senere blir han slått av kjekkasen Ser Criston Cole (Fabien Frankel). Serien hopper nå fram og tilbake mellom fødselen og turneringen.

Dessverre går ikke fødselen så bra, og kongen må velge mellom å redde babyen eller dronningen. Viserys velger arvingen, som deretter leder til en ekstremt brutal scene med keisersnitt. Er dette den mest brutale scenen vi har sett hittil i Game of Thrones? Det var vanskelig å se på. Veldig bra spilt av Sian Brooke! Grattis Viserys, det ble en sønn 🙃 Lite sympati for ham nå.

Dronningen er død, og i begravelsen finner vi også ut at den nyfødte sønnen, Baelon, døde noen timer etter. Dragen til Rhaenyra står klar for å fullføre Targaryan-ritualet under begravelsen. Hun roper den velkjente kommandoen «dracarys», og ild sprutes over de døde kroppene til mor og bror.

🥵 Kan vi få en pause nå eller? Vi er bare på første episode jo!

House of the Dragon familiedrama.

Viserys House of the Dragon
Viserys må velge en arving (HBO Max)

Frem til nå har vi blitt godt kjent med House Targaryan, og hvor onde egentlig alle er. La konflikten begynne!

Kongen og rådgiverne diskuterer nå hvem som skal arve tronen nå som både dronningen og sønnen er død. Jepp, det var en begravelse og vi hopper rett over til å diskutere tronearving igjen. Daemon er den neste personen til å sitte på jerntronen, men ingen vil ha han der. Det diskuteres om Rhaenyra, den biologiske arvingen, skal ta over. Samtidig står Daemon skjult i bakgrunnen og hører på.

Deretter klarer House of the Dragon nok en gang å minne oss på at dette er Game of Thrones. Otto ber den unge (!) datteren sin om å gå ned til kjelleren for å gi kongen trøst. Yuck. Er alle karakterene her idioter?

I bordell-scene volum 2 feirer alle at Daemon er den nye arvingen. Prinsen holder en tale og sier noe som en KRITISK for resten av handlingen. Han kaller døde nyfødte sønnen for «arvingen for én dag». Daemon slår til igjen 😒

Otto spills the tea til Viserys. Daemon blir innkalt til tronesalen og blir konfrontert parkert av kongen som sitter på jerntronen. De kaster flere frekke kommentarer mot hverandre.

Til slutt sender Viserys lillebroren sin tilbake til sin kone i Vale (som han ikke liker btw). Scenen avslutter med at Viserys får et lite goofy kutt på fingeren sin av jerntronen (hint til hva som er i vente?).

En ny arving.

Milly Alcock som prinsesse Rhaenyra Targaryan i House of the Dragon (HBO Max)

Rhaenyra krones som arving av tronen, og alle lorder fra de syv kongerikene er samlet for å hedre henne. Blant annet ser vi House Baratheon, House Valeryon og House Hightower.

Og så får vi et hint/easter-egg til GoT når det kommer et flashback av Viserys som advarer Rhaenyra om en vinter som vil ødelegge verdenen.

Scenen kutter til Lord of Winterfell, Rickon Stark, som kneler for Rhaenyra.

I flashbacket viser Viserys dolken av Valyrian stål som vi kjenner igjen fra GoT. Dette er samme dolk en snikmorder brukte for å prøve å drepe Bran Stark i sesong 1. Som indirekte førte til hele handlingen i GoT.

Dolken var hos flere karakterer gjennom hele serien. Men endte opp hos Arya Stark som brukte den for å drepe the Night King.

House of the Dragon Arya Valyrian steel dagger Night King
Throwback fra 200 år frem i tid: Night King R.I.P. (HBO)

Episoden avslutter med en litt bekymret Rhaenyra som nettopp har blitt utnevnt arvingen av jerntronen.

Bend the knee folkens!

Se også: House of the Dragon episode 2 recap

Les mer