Hopp til hovedinnhold
FØLGER INGEN GJETERE (MAGNE RISNES)

Herreløse: – Gutteromsdrøm som gikk gjennom en tøff pubertet

FØLGER INGEN GJETERE (MAGNE RISNES)

Oslo-trioen Herreløse alias
MisterK, KverulAnton og Apati er ute med Kall det hva du vil, og her brekker gutta ned supersettet for 730.

– Albumet er en gutteromsdrøm som gikk gjennom en tøff pubertet, fikk seg hår på kassa og blei noe mye mer. Vi lot oss inspirere av alle sjangerne vi møtte på veien og prøvde også å få det musikalske til å gjenspeile alle de forskjellige emnene. Det blei et herlig kaos av sjangere, selvironi, svart humor, sosialrealisme, samfunnskritikk, med en liten touch av selvhjelp på toppen. Den røde tråden er historien den forteller indirekte (og direkte) om oss og reisa vår hit. Det er det det er, så kall det hva du vil.

Hør albumet her:«Viking»

Låta blei unnfanga en rock’n’roll-sommer hvor Juni-Juli-August var en lang overlappende forschpiel-naschpiel-tilværelse. Apati kom nynnende (på refrenget) inn i studioet til Poppa Lars en dag, og han spilte opp en bombastisk sak som vi satte vårt navn på med èn gang. Vi bygde på inspirasjonen fra band-øvingene på den tida, og etter en total remake endte det til slutt opp med å bli et helorganisk uttrykk, hvor vi tar rappinga inn i en flørt med hardrock og folkemusikk i et slags herlig trekant-drama. Vi følte at dette blei den perfekte introduksjonen til skiva, da den har en slegge-i-trynet-faktor. Vi venter derimot alltid til slutt med å dra den live, da stemmebåndene trenger noen dager på å restituere seg etterpå.

Et lite grønt monster» Svartepetter

Sjalusi. Noen har et monster som hvisker av og til, andre har et som maser intenst og får deg til å gjøre dumme testosteron-lada ting. MisterK blei umiddelbart inspirert av idèen til låta og det er hans soleklare favoritt på skiva, så du kan jo gjette hvilken kategori han faller i.. Mange damer likestiller jo sjalusi med lidenskap, så monsteret har vel kanskje en funksjon alikevel? Men i mindre doser da. Be han holde kjeft en gang innimellom, så går det faktisk ann å gå ut på byen med dama av og til.

Gjetern og flokken
»

– Herreløse. Vi har snakka mye om hvorfor det navnet klinga så jævlig bra for oss, og hva tankegangen bak den livsfilosofien vi levde etter egentlig er. Sånn helt ned til kjernen. Vel, etter vi hadde lagd denne låta, blei det jo soleklart. I løpet av de seine ungdomsåra skvisa vi ut en bylle med gulgrønt gørr à la politisk propaganda. Vi slutta å tro på den største religionen som finns; nemlig politikk. Dette er vår anthem. Anarkistenes anthem. Hva med deg? Er du kanskje dypt inne en Herreløs som oss? Eller følger du fortsatt flokken? Bæææ!

Gratulerer med da’n»

– En smart mann sa: “En mann uten selvironi, er en mann dømt til undergang”. Bare kødda, fant det på nå. Men det stemmer da. Denne låta handler om akkurat dèt ihvertfall, for hadde det ikke vært for selvironien og evnen til å vri mørke tider til beksvart humor, så hadde vi nok ikke vært her den dag idag. “Melankolsk gladmusikk”© er vårt varemerke, og denne låta forklarer hvorfor. Vi er kongene av fuck-ups, verdensmestere i å drite på leggen og paragrafryttere for Murphys Lov. Men vi smiler fortsatt! Skål!

«Knus en gitar» med Svartepetter

– Vi møtte kompis Svartepetter på en vanlig Herreløs-onsdag (den faste dagen) over noen pils i gamle Cracklab Studio, og lurte på hva vi kunne gjøre over denne rocka bakgrunnen. Rommet lyste opp i fire store glis med èn gang noen kasta ut idèen «Knus en gitar». Vi er jævlig glade i lekre, vakre strykervelsignede, gjennomtenkte uttrykk, men også ignorante, aggresjon-testosteron-fylte harde låter, så dette var en brikke som passa perfekt i «Kall det hva du vil»-puslespillet. Spill av låta på et fuktig naschpiel, men ta før- og etter-bilder av kåken din og send dem til Instagram.com/herrelose. We dare you.

«Kall det hva du vil»

– Selvbiografisk. Apati bodde i et kollektiv på en utpult, skitten skumgummimadrass, i et lite rom med en svær datamaskin, et bøffa piano, og etterlatenskapen fra gårsdagens naschpiel strødd utover flatene. Da han en av disse dagene sto opp, sleit løs sokken fra en søt, stivna Southern Comfort-flekk på gulvet, kom han til å spørre seg selv; «Hva er livet?», og første frøet til denne låta blei sådd.

«Svelg en kamel»

– Personlige forhold på tvers av kjønnsbåsene er tøffe greier. Enten det er snakk om mellom “værre”/bedre halvdel, eller far/datter. Det er mye som skjer når man møter en dame som man virkelig liker, og det er mye som skjer med en kar sitt syn på kvinner når han får en datter selv. Man må rett og slett lære seg å svelge kameler. Denne låta skreiv seg selv på en sein melankolsk søndagskveld og er personlig på et helt annet nivå enn de andre personlige låtene på skiva. Vi smilte under hele prosessen.

«Dårlige vaner» med OnklP

– I underetasjen av overnevnte kollektiv satt Apati en lørdagsnatt på et absinth-marinert naschpiel og klekka ut en genial plan med Jokke og Valentinerne som bakteppe. Det viste seg at to tidligere tanker slo seg sammen til en fullverdig en da begge hadde lenge hatt i tankene å gjøre noe ut av Jokkes «Billig lykke». Vi liker å kalle den «de forente fyllsjukes Nasjonalsang». Misery Loves Company, og alt kan repareres. Skål!

«Narkotika»

– Denne låta har ligget lenge i kortene, og har vært en idè som vi bare venta på å få satt til livs. Etter alle fødselssmertene må vi innrømme (som enhver omsorgsperson alltid gjør) at det absolutt var verdt det! At vi har levd rockelivet ferdig før vi starta karriera har vært en kjensgjerning vi aldri har lagt skjul på, og rammene rundt denne låta stammer selvsagt fra vinternettene. I Alaska spør Inuittene hverandre hvor mange vintre de har overlevd, i den sammenhengen er vi pensjonister hele gjengen.

«Utopia»

– Ettersom vi har liten tiltro til politisk kontroll (jamfør sang nr. 3), har vi selvsagt sterke meninger om nasjonalismen og stoltheten nordmenn egentlig bresker seg med. Hvordan man kan være stolt av noe så tilfeldig å bli trøkka ut en livmor på ett geografisk område i forhold til et annet er nå èn ting, men å påstå at alle har det så bra her at man skal sette munnkurv på kritikk og smile et naivt nissesmil med ostehøveln i hånda er også en påstand vi setter spørsmålstegn ved. Og det gjorde vi alvor av når vi lagde denne låta. At man har det bedre enn andre er ikke et godt argument for å ikke forsøke å gjøre ting bedre. Og at man har det bedre enn andre veier (i våre øyne) ikke så tungt når man ser på hva slags fucked up tilstander folk befinner seg i rundt om i verden.

«Skam»

– Hvorfor folk ikke bryr seg om hvor langt ut på kanten av stupet vi befinner oss som sivilisasjon, men drukner seg i selvbedrag og helgefyll, TV-titting og trivialiteter, Facebook-likes og retweets er et emne vi føler noen burde ta opp. Da vi satt i studioet denne kvelden var det fortsatt stille på den fronten, så vi fulgte «skal-du-ha-noe-gjort-må-du-gjøre-det-sjæl-prinsippet». For det er faktisk skam.

«Kan du se oss»

– Den dagen samfunnet skjønner hva som egentlig ligger i uttrykket «kidsa er framtida» er dagen ting vil begynne å forandre seg. Kidsa er alt. Og vi ser dem fortsatt ikke, selv om vi liker å tro det. De står på et samlebånd og er på vei, The Wall-stil, ned i kværna. De som nekter å være med på dette (noen vil påstå at de er de smarteste av dem) detter som regel utafor. Vi prøver å gi dem en stemme med denne låta. Kan du se oss?

«Livet ække gratis» Svartepetter

– Nei, det er det ikke. Du må jobbe hardt for det du vil ha, og det er bare du som kan sette premissene for deg sjæl. Enten det kommer til sukksess, lykke eller å oppnå en evne til å trøkke deg gjennom all dritten du kommer til å måtte gå gjennom på veien dit. Hva som gjør dette så vanskelig å forstå for en stor andel av oss er en helt egen debatt. Vi satt en kveld og bestemte oss for å bare prøve å gjøre det åpenlyse mer… Åpenlyst?
 
 
Se også: Herreløse anmelder narkotika for 730 (hest = ikke lengre best?)

Nyeste saker fra 730.no

Les mer