Hopp til hovedinnhold
ELLA OG SUSANNE ER BESTEVENNINNER SOM HAR FLYTTET SAMMEN FRA VESTLANDET OVER TIL OSLO (NRK/P3)

Her er vårt førsteinntrykk av NRKs nye nettserie Blank

Osloooo why do u not want us 😭😤

Et innlegg delt av Susanne Gressum (@sus_ogdus)

 
Dersom vi hadde fått en krone for hver gang vi ble fortalt at tiden etter videregående er perioden hvor livet virkelig begynner, hadde vi aldri trengt å bry oss om VGS i det hele tatt. 
Når eksamen er bestått, vitnemålet er mottatt, og foreldre begynner å bli skikkelig keen på å gjøre om rommet ditt til et treningsrom de kommer til å bruke to ganger i året – det er nå man kan gjøre nøyaktig det man ønsker og faktisk skal leve. Verden er vår, og det er bare å løpe ut og ta den slik vi vil, osv osv.
Men hva med de av oss som ikke vet hva de vil ha fra verden ennå? Som føler at de bare virrer rundt i sirkler uten å helt skjønne hva som er opp og ned lenger?
Det er tilsynelatende denne følelsen P3 prøver å fange med sin nye seriesatsing, Blank.
  

ELLA OG SUSANNE ER BESTEVENNINNER SOM HAR FLYTTET SAMMEN FRA VESTLANDET OVER TIL OSLO (NRK/P3)


Her møter vi tre unge voksne, Ella (Cecilie Amlie Conesa), Susanne (Maria Sunniva Aasen) og Mats (William Greni Arnø) som prøver å manøvrere seg rundt i livet mellom tenårene og voksenlivet. 
Det nettbaserte dramaet bygger på Skam-formatet (daglige klipp, ukjente skuespillere, profiler i sosiale medier, hele pakken), og begynte å rulle ut klipp forrige uke.
Serieskaper Knut Næsheim har for øvrig flere tilknytninger til Julie Andems produkt: Det var han som tok over regien for Jenter da hun forlot skuten, og han er også kjæreste med Nils Bech alias mannen bak «O Helga Natt»-coveret fra Skam sesong 3. 
Etter ukens responser å dømme ser det ut til at dette har, kanskje ikke helt urimelig tatt alt i betraktning, skapt forventninger til at nykommeren skal levere på lik linje med Julie Andems verdenssuksess. 
Blank er dog ingen Skam, på både godt og vondt. 
 

 
Næsheim skal ha skryt for at emnet han tar opp er både viktig og etterlengtet innen populærkulturen. 
Tilværelsen til de som faller utenfor i perioden mellom VGS og eventuell høyere utdanning, de som ikke egentlig vet hvor de skal gjøre av seg i samfunnet, kjennes nok til tider ganske poengløs eller BLANK – noe som egentlig ikke snakkes så mye om i det offentlige bildet. 
Ekstra spenningsfylt blir det da å følge hovedrollen Ella som en relaterbar karakter for et relativt uutforsket område på TV.
Ella som en hovedrolle omfavner Blanks tema ganske momentant i serien. Følelsen av å være utenfor og ikke helt høre til blir svært tydelig fra øyeblikket kjæresten Mats foreslår at hun kan være etterdilter bli med ham og kompisen på India-tur.
Uansett hvor gøy det er å bli invitert med på tur med kjæresten din og bestekompisen hans så er det tross alt bare noe man får henge seg litt passivt med på – i stedet for å ta aktivt kontroll over sin egen livssituasjon. 
Blank opererer med en relativt liten gruppe karakterer (i hvert fall sammenlignet med Skam), noe som muligens kan gi oss som publikum en bedre sjanse til å knytte bånd til persongalleriet. 
Cecilie Amlie Conesa gjør en dyktig hovedrolle som den fortapte bergensjenta Blank setter fokus på først. Hun får gjort og formidlet mye uten å egentlig si eller gjøre stort. Hun fanger den litt beskjedne og tilbakeholdte norske jenta på en bra måte, og holder seerne plantet foran skjermen ved å ikke røpe for mye. Vel, til en viss grad. 
 

«ELLA» RØPER SVÆRT LITE AV DET SOM SKJER BAK KULISSENE, MED VARIERT SUKSESS FOR SERIEN (NRK/P3) 
 
Blank går nemlig også på en liten baksmell på grunn av akkurat dette: I et forsøk på å gjenskape en realistisk og tilbakeholdt norsk jente kommer man ikke bort fra at Ella i bunn og grunn er litt uengasjerende. 
Seriens uoffisielle forgjenger tjente mye på at nettopp Noora, Sana, Chris og resten var en relativt animert gruppe, og til tross for aldersforskjellen mellom 16 og 19-åringene er det ingenting i veien for at Ella og Co kunne vært litt mer livlige av seg. 
Det skal sies at Susanne og Mats er hakket bedre, men de sliter fortsatt litt begge to med at de ikke er årets mest likandes venner. 
«De leppene… de er jo groteske,» sier Susanne i det hun uoppfordret kritiserer utseendet til en tilfeldig jente på treningssenteret med Ella.
«Du aner ikke hvor irriterende det er å skrive et avsnitt også måtte skrive det helt på nytt igjen,» sier Mats og antar at folk flest ikke har skrevet en eneste skolestil før de begynner på universitetet. 
Så langt er de ikke de første menneskene vi ville hoppet på et fly til India med, nei. 
 

Dont limit your challenges. Challenge your limits 🙏🏻🙏🏻⛪️🥛

Et innlegg delt av Susanne Gressum (@sus_ogdus)

 
Uten å trille terning kan vi si at, Skamforventninger til side, Blank klart viser potensiale til å bli noe virkelig imponerende, men har et par skritt igjen å gå før den tid. 
Hovedsakelig har vi et sterkt behov for noen å holde med, som griper oss mer og byr på litt mer moro enn det vi får for øyeblikket. Ella har definitivt muligheten til å ta den rollen, og forhåpentligvis kommer hun nok ut av skallet i løpet av klippene fremover til at Blank fenger litt bedre. 
Eller kanskje en av de andre unge voksne kan overraske og sørge for at tapen som holder oss semiklistret til skjermen blir erstattet med noe heftig gaffa? 
 
Hvem vet, kanskje Blank kan treffe blink?  
 
Nye klipp av Blank kommer ut daglig via nettsiden, samtidig som hele episoder slippes hver søndag på NRK nett-TV
 
Vurderingen er basert på seriens første uke med klipp og sosiale media-innhold. 
 

Ta oss på alvor

Et innlegg delt av Ella Correia Midjo (@ellamidjo)

 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer