Hopp til hovedinnhold
KAN SKAM FUNGERE LIKE BRA SATT I USA? KANSKJE OM DE FØLGER VÅRE RÅD. (NRK)

Her er våre topp 4 ønsker for amerikanske Skam

KAN SKAM FUNGERE LIKE BRA SATT I USA? KANSKJE OM DE FØLGER VÅRE RÅD. (NRK)

I desember ble det kjent at Simon Fuller-selskapet XIX hadde kjøpt rettighetene til å produsere en amerikansk adapsjon av den norske nasjonalskatten/kulturarven Skam
Så hvilken kanal? NBC, CBS, ABC? Netflix? HBO? Niks, nylig ble det annonsert at det ble Facebook og deres nye strømmetjeneste Facebook Watch som sikret seg Skam USA – eller Shame som den logisk nok skal hete. 
En rekke europeiske land har i tillegg også begynt å planlegge egne versjoner av serien, som blant annet Spania, Italia, Frankrike og Tyskland.  
Det er selvsagt til stor stas for lille Norge at så mange store TV-aktører retter blikket hitover i jakten på det neste store fenomenet. Men, som med alle adapsjoner og remakes, kommer jo dette med en viss risiko. 
Tradisjonen tro er det ikke bare bare å mekke sammen en adapsjon av et suksessfullt show, uten at man ender opp med et produkt som føles som en halvgod og overflødig versjon av originalen. 
Her er noen av våre ønsker for den kommende Shame
1) Ikke gjør det for drøyt

  
Selv om det er sant at en amerikansk versjon av programmet må være skreddersydd for et amerikansk publikum, er det likevel ikke nødvendig å la alt av den litt tilbakeholdne norske moralen gå tapt. 
Da MTV i 2011 skulle gjøre en remake av den britiske ungdomsserien Skins, som omtrent satte standarden for ungdomsserier da den kom i 2007, fikk de mye kritikk for å ha overseksualisert ungdommene.
I og med at enkelte av skuespillerne enda ikke var myndige, ble serien beskyldt for å ha produsert noe som grenset til barneporno. 
Sex er en naturlig del av enhver ungdomsserie, og Skam er intet unntak. Men noe av det som traff så bra med Skam var at det alltid handlet om sosiale og emosjonelle problemer, og fikk dette frem på en fin måte, i stedet for å bruke det rent visuelle for å sjokkere. 
Man trenger ikke se en hardcore sexscene med Eva for å skjønne at hun har begynt å slippe seg løs etter Jonas. 
Keep it PG-13.
2) Men heller ikke for tamt


Samtidig er det viktig at Skam forblir det Skam er – banebrytende og grensetøyende.
Det som er praktisk med at Skam ikke skal gå på et tradisjonelt nettverk som ABC eller NBC, er at de ikke trenger å forholde seg til konservative annonsører, som kan (og som regel vil) protestere mot innhold som for dem føles upassende. 
Skam ble ikke til det fenomenet det ble ved å ta opp trygge og kjedelige emner á la Disney Channel-ettermiddagen. Skams tema skal være tabu. Jenter som våger å sette sin egen identitet før kjæresten, jenter som våger å stå opp når de har blitt misbrukt, homofile med internalisert homofobi og muslimer som må prøve å beholde troen i et samfunn som gang på gang forteller dem at de ikke burde. 
Det er tross alt en grunn til at Skam heter Skam.
3) Julie Andem bør være involvert i produksjonen 

Digg m ferie snart,
drittlei av jobben

Et
innlegg delt av julieandem (@julieandem)

 
I en diskusjon om hvorfor Skam ble så bra som det er, kommer man ikke utenom serieskaper og manusforfatter Julie Andem. I tillegg til netthistorieprodusent Mari Magnus som stod for alle karakterenes SoMe-profiler, var Julie den som gjorde hele serien til det den var. 
De første reportasjene om Shame hevdet feilaktig at Julie skulle være med på serien som produsent, og det var tungt å høre at dette ikke ennå ikke er bestemt. 
Selv om vi har troen på at amerikanerne velger riktige folk for serien, så håper vi inderlig at Julie får bidra med sitt kreative geni. Det burde være prioritet nummer én. 
4) Vi vil ha MER


Her ligger det virkelige potensialet for den amerikanske adapsjonen. 
Uansett hvor bra Skam er, for Skam er tross alt dritbra, så kommer man ikke unna med at mange følte seg litt snytt da serien plutselig sluttet etter bare fire sesonger. 
Vi har selvsagt all forståelse i verden for hvorfor Julie valgte å avslutte showet; å drive Skam var tross alt en intensiv produksjon som gikk 24/7 – men vi har så sykt mersmak!
 
Bare tenk på scenen da vi fikk se Vilde ta seg av sin syke mor. 
 
Dersom Julie faktisk skal være med, så håper vi på at hun får bruke noen av idéene hun har for Vilde og andre karakterer som hun ikke fikk dekket i originalserien. 

Vi vet ikke om de amerikanske karakterene vil ligne på de originale, men historiene Julie hadde planlagt for dem kan forhåpentligvis dukke opp.
Hvor fantastisk hadde det vært å få se idéene for Vilde, Chris, Jonas, Magnus eller kanskje Even i fokus? 
Hvor mye av dette som faktisk er realistisk vet vi ikke. Vi prøver å ikke få for store forhåpninger, men samtidig klarer vi ikke helt å la være heller, uansett hvor skuffet vi eventuelt kommer til å bli. 
 
Lykke til Simon Fuller og XIX! Ikke skuff Skam-fansen! (De viser ingen nåde.)

Nyeste saker fra 730.no

Les mer