Hopp til hovedinnhold
Friday the 13th part 13? Bildet er fra den fjerde filmen Friday the 13th: The Final Chapter som jaggu ikke ble den siste (Paramount)
Friday the 13th part 13 bør komme snart. Bildet er fra den fjerde filmen Friday the 13th: The Final Chapter som jaggu ikke ble den siste (Paramount)

Friday the 13th – her er alle filmene med jævlige Jason

Friday the 13th er ulykkesdagen.

Mannen med hockey-masken – som til sammen dreper minst 151 mennesker – startet som en rip-off av Halloween i 1980.

To år etter at Michael Myers alias The Shape skremte vettet av hele verdenen.

OPPDATERT: Friday the 13th vender tilbake – som TV-serie: Men det er ett STORT minus 

Historiene om Jason Voorhees – den vesle, litt annerledes gutten som ble mobbet og (nesten) druknet og som endte opp som seriemorder – har blitt veldig populære.

Jason Voorhees aldri R.I.P. (Paramount)

Jason Voorhees aldri R.I.P. (Paramount)

Men de er uten tvil stort sett av tvilsom kvalitet.

Dog ofte ufrivillig morsomme.

Nedenfor er de 12 filmene rangert etter IMDb-stemmene fra folket – blandet meningene til Jason-fans på 730.no-kontoret.

Uflaks! (Paramount)

Det er mer enn en dekade siden forrige F13. Vi krysser fingrene for at den planlagte Friday the 13th Part 13 alias Jason Never Dies snart skjer.

Og at det blir en umiddelbar slasher-klassiker 😎

Det er dog typisk at det blir en nyinnspilling, med Jasons psykotiske mor Pamela Voorhees. Men bedre enn ingenting.

Her er alle filmene rangert fra verst til «best»:

12. Jason Goes to Hell: The Final Friday (1993)

4,2 stjerner av 10

The Final Friday, du liksom. Denne niende filmen i serien er av de fleste sett på som den verste. At Jason er litt overnaturlig er greit. Men å gjøre ham helt supernatural og dra inn selveste helvete, ble til en suppe som både anmeldere og fans hatet.

 

11. Jason X (2001)

4,4 stjerner

Jason i space? Ja. Men nei… Idéen om å gjøre den 10. filmen til en science fiction-slasher ble ikke suksess. Ikke døm en film basert på plakaten. Her er det dog lov.

 

10. Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)

4,6 stjerner

Okay, denne plakaten er egentlig ganske tøff? Dessuten bør Jason kunne lage et veldig underholdende mareritt midt i New York, sant? Glem det… Tittelen bør være Jason Takes Vancouver i Canada, ettersom budsjettet gjorde at de ikke hadde råd til å filme i dyre New York. Det hele blir ekstra tamt fordi hockeymaske-far ikke kommer seg fra Crystal Lake til «New York» før helt på slutten.

(19 år gamle Kelly Hu spiller en av dem som Jason jakter på. Senere ble hun ble TV-stjerne via The Vampire Diaries og Arrow.)

 

9. Friday the 13th: A New Beginning (1985)

4,8 stjerner

En brutal slasher, men med en fake Jason Voorhees. Teit opplegg, selv for Friday the 13th å være. Planen om en ny filmserie med den «nye» Jason-aktige karakteren ble skrinlagt, til tross for at denne spilte inn budsjettet sitt 10 ganger på kino. Oppfølgeren tar heldigvis den ekte Jason tilbake – og blir en av franchisens feteste/mest selvironiske filmer.

 

8. Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)

5,3 stjerner

Her gjør filmserien et ikke så vellykket forsøk på å koble inn elementer fra Stephen King-boken/filmen Carrie, med en ung jente med overnaturlige evner som vekker Jason til live. Fun fact: Filmen nevnes i Bret Easton Ellis-romanen American Psycho.

 

7. Friday the 13th (2009)

5,5 stjerner

Megaprodusent Michael Bay og den tyske regissøren Marcus Nispel skulle lage en reboot-ish slasher-blockbuster. Det ble teknisk sett en godt utført, proff produksjon og en kommersiell suksess (nesten 1 milliard kroner på kino). Men ingen forrykende affære. Dette er i alle fall langt fra den store, nye starten på F13-franchisen som fansen håpet på da den kom. I senere tid har filmen fått mer kjærlighet.

 

6. Freddy vs. Jason (2003)

5,7 stjerner

🙂 Hollywood 🙂 Luringene tenkte at Freddy Krueger fra A Nightmare on Elm Street-filmene vs. Jason Voorhees kom til å bli ikonisk. Men dette ble stort sett så tøysete at det det nærmer seg Scary Movie-nivå. Ikke at det nødvendigvis er noe galt med det, men regissør Ronny Yu burde håndtert denne kampen mer storslagent. Se opp for Kelly Rowland fra Destiny’s Child lol.

 

5. Friday the 13th Part 3 (1982)

5,7 stjerner

Friday the 13th Part 3D 😎 På denne tiden var 3D hot på kino. Litt slik som det også var for noen år siden – før filmbransjen igjen fant ut at folk flest egentlig foretrekker 2D. Uten tredimensjonal dybdeillusjon blir dette dog ganske snodige saker, da flere scener er rigget for 3D. Jamfør plakaten. Den skal dog ha for å introdusere hockey-masken. Ja, masken – som fort ble ledge – er ikke med i de to første filmene.

 

4. Friday the 13th: The Final Chapter (1984)

6 stjerner

Skrekkfilmklassiker! Noen har denne fjerde filmen som sin Friday-favoritt, selv om anmelderne ga slakt. (Ordspill tiltenkt.) Det er dog lite å si på suksessen på kino. Gyseren kostet 2 millioner dollar å lage og spilte inn 33 millioner dollar. Se opp for Corey Feldman (Gremlins, The Goonies, Stand by Me, The Lost Boys) og Crispin Glover (Back to the Future).

 

3. Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)

6 stjerner

Her klarer de å kombinere humor og selvironi med skrekk og gru. Dette er selvfølgelig ikke en veldig skummel film sett med 2021-øyne. Men «god» underholdning og lett en av seriens beste.

Filmens intro er en liten hyllest til James Bond:

Fun fact: Sjokkrockeren Alice Cooper har bangeren låten «He’s Back (The Man Behind The Mask)» fra soundtracket.

 

2. Friday the 13th Part 2 (1981)

6,1 stjerner

Anmelderne hatet, men fansen synes denne «vanskelige oppfølgeren» klarte seg godt – med mye inspirasjon fra italienske slashere som herjet på kinoer i Sør-Europa på denne tiden. Filmen introduserer Jason som antagonisten. Dog med en potetsekk på hodet. I dag er den en kultfavoritt.

 

1. Friday the 13th (1980)

6,5 stjerner

I 1978, to år i forkant, fikk John Carpenter global suksess med Halloween med den maskerte drapsmannen Michael Myers. Denne idéen gjorde Sean S. Cunningham om til Friday the 13th, hvor en mor hevner seg på løsslupne tenåringer på Crystal Lake-campen. Her druknet hennes 11 år gamle sønn Jason mens de som skulle passe på ham hadde sex. Eller, moren trodde at han druknet. Men Jason klarte seg og vokste opp alene i skogen hvor han overlevde ved å spise planter, insekter og dyr – og ble helt klin kokkelimonke kokos. Friday the 13th er en guffen, men gammeldags film som i dag kan virke keitete – og som får 90 minutter til å føles som tre timer. Men i sin sjanger er dette en historisk klassiker.

Les også:

Før Jason kom Michael Myers – og han holder jaggu koken.

Halloween-filmene rangert fra verst til best 🎃

Nyeste saker fra 730.no

Les mer