Hopp til hovedinnhold
Jurassic World Dominion anmeldelse 730.no Sam Neill Chris Pratt Isabella Sermon Klish 730no Bryce Dallas Howard Claire Dearing
Jurassic World Dominion med Sam Neill, Isabella Sermon, Chris Pratt (United International Pictures/Universal Pictures)

Jurassic World: Dominion anmeldes av Klish

Jurassic World: Dominion er verdt ventetiden ifølge fanatiker.

Etter flere års venting velsignes cinema endelig med Jurassic World: Dominion. En som gleder seg over snitt er Klish, som snart har doktorgraden i Jurassic Park-universet. Utenom kolossal kunnskap om franchisen og dinosaurer, har han en skarp penn med skråblikk – samt sin egen form for humor. Les Klishs vurdering av den forrige filmen her og les dommen over den nye nedenfor.

Klish anmelder Jurassic World: Dominion

Hvor mange prosent av råtne tomater vi kaster mot lerretet? Hvor mange manglende øyne fra Dagbladet og Filmpolitiet? Pføy, ikke tenk…

(NB! Teksten har spoilers. Så vennligst trykk på tilbake-knappen umidd dersom du ennå ikke har sett dette mesterverket.)

Jurassic World Dominion Klish 730no Bryce Dallas Howard Claire Dearing

Bryce Dallas Howard som Howard Claire i Jurassic World: Dominion (UIP)

Det er noe uventet tilfredsstillende ved å se Chris Pratt knivstikke en Gigantosaurus i fjeset gjentatte ganger. Og så jeg som liksom elsker dinosaurer, da. Men jeg kommer av hode med meg selv (ahead of myself), som dere alltid sier. Filmen åpner på en ufordelaktig måte, ved å normalisere dinosaurers eksistens, og dermed ødelegge litt av spenningsmomentet (spenningsmomanget) for oss. Mosasauren har, som i de to foregående filmene, en bitteliten, dog kul birolle. Men gis etter det null tid på skjermen.

Ved å vise det kuleste med franchisen (dinosaurer) allerede etter ett sekund, via en nyhetssending og ved reklamefilmen til megaskurken Biosyn, går regissøren Colin Trevorrow imot klassiske filmoppskrifter som Alien, Jaws (Haienes Sommer). Eller til og med Jurassic Park. Nemlig å skjule det kule for oss lengst mulig, mens de bygger opp spenningen. Dette var et av de få problemene med filmen jeg så tre ganger på kino samme dag; Jurassic World: Fallen Kingdom. Nemlig at alle dinosaurene (vel, nesten) vises i løpet av den første halvtimen.

Den forrige filmen fikk noooe negativ kritikk av meg (på dette nettstedet/i denne avisen) for å vie lite tid til Maisie, som vi fikk vite i en bisetning at var klonet.

Dette tas igjen i første halvtime denne gang. Det de ikke fikk plass til forrige gang klemmes inn sånn at det ikke skal være noen som helst tvil; at denne «intellectual property»-en faktisk er hakket mer imponerende enn klonede dinosaurer (ikke ifølge meg).

Anmeldelse 730.no Jurassic World Dominion DeWanda Wise Kayla Watts Klish 730no Bryce Dallas Howard Claire Dearing

DeWanda Wise som Kayla Watts (UIP)

Gjennom et noe svakt premiss for en Jurassic-film, kidnappes raptoren Blues datter og Maisie for å føres tilbake til Biosyn. Giganter is gonna gigant, som noen andre bruker å si (jeg vet ikke). I jakten som følger tas vi med til det svarte markedet for dinosaurer i en Tenet– eller Taken-aktig sekvens som jeg er litt usikker på viktigheten av i ettertid. Den hvitkledde megaskurken peker på folk med en laserpenn som gjør at dinosaurene hun har avlet frem jakter ned og dreper de utkårede. Det kuleste her er vel The Shining-referansen, hvor vi får en liten «Here’s Johnny»-scene med en Atrociraptor. Artighetsbasert! Atrociraptor skal visstnok bety Savage Thief.

Skurkene blir arrestert og/eller spist, og en kan spørre seg hva som er meningen bak å introdusere antagonister som kun skal utgjøre viktige roller de første 40 minuttene av en film.

Men hei, det er vel dere som er ekspertene. Jeg har jo bare sett 60 000 timer med film (gestikulerer så kraftig at hendene mine går ut av ledd). En artig observasjon (ja, jeg kaller meg selv for artig) er at Baby Blue i starten ser ut som en animasjon fra 70-tallet. En Jon Blund-aktig sekvens i starten. Når dere ser det, kan dere ikke u-se det. (Her er mitt ordspill: Jon Bluend.)

Filmen er fra første stund spekket med referanser fra de tidligere filmene. Blant annet å bli hentet opp gjennom buss-taket (JP1). En Atrociraptor som blir blokkert av en stang og tar baklengs salto (JP2). En replikk som går «let her down, slow» (JP1, seff, hallo). T-Rex bak en sirkel (logoen til franchisen). Gigantosaurusens jakt på hele castet (busscenen i JP2). Eller som for eksempel at Ian Malcolm (altså Jeff Goldblum – «altså» er det nye «aka») sier «Jurassic World… Not a fan» som er morsomhetsorientert så det holder.

Dominion har også skarpe politiske slagsider.

Som for eksempel at en person på el-sparkesykkel blir spist. Bra! Spis de alle, Herr Allosaurus. (Min nye standup-vits er at i JW-verdenen (lol) så hadde el-sparkesykkelene blokkert for dinoene, og at det er umenneskelig atferd eller udinosaurelig atferd. Husk å tipse servitrisene deres.) Det er naturligvis hentydninger til en viss barberskum-boks også her, dobbelt smilefjes (JP1, duh). I tillegg viser nyhetssendingen bilder fra nedlagte JW og JP (dobbel jippi!), og T-Rexen sine slåsskamper har en viss JP3-estestikk.

Jurassic World Dominion Laura Dern DeWanda Wise Kayla Watts Klish 730no Bryce Dallas Howard Claire Dearing

DeWanda Wise og Laura Dern i Jurassic World Dominion (UIP)

Det svarte markedet i Malta er spennende og morsomt å se på, men har med seg samme bristende logikk eller fiksjonurealistiske del som Fallen Kingdom; at dinosaurene av en viss størrelse bare er knyttet fast med en tanntråd elns. Hvorfor sikrer dere ikke de bedre? (Gjett svaret og vinn en tur til Malta.) At Claire er dinsaurvernsaktivist er totalt overflødig og vi visste det fra før.

At det har gått fire år siden forrige film også i dette universet, men at mennesker først nå har klart å spore de noe eksentriske Claire, Owen og Maisie er også litt njæ. Metablikket på corny replikker er ikke gøy, men stjeler verdifull dinosaurtid. I tillegg er Pokemon Detective sin rolle som CIA-agent fullstendig overflødig og raptor-treneren som er undercover spiller en marginal rolle. Men de fungerer fordi det får plottet til å gå opp for manusforfatterne. Dere trenger ikke lage Taken på nytt, dere har allerede det der park-konseptet, come on!

Insekter er kule og det er bra, for denne filmen har veldig mye mange insekter fra Jura-tiden. Toft! De beste insektene er store og ekle, og vi får stifte bekjentskap med en gresshoppesverm av bibelske proporsjoner som Biosyn har klonet frem for å… Ehh… Ødelegge for verdenen mens de selger egendyrkede frø eller noe? Litt uklart blir det og igjen dette med realisme innenfor fiksjonen, selv om jeg ikke skal være helt nazist her. Jeg er med på leken som faen, jeg!

Jurassic World Dominion BD Wong Dr Henry Wu Laura Dern DeWanda Wise Kayla Watts Klish 730no Bryce Dallas Howard Claire Dearing

BD Wong som Dr. Henry Wu (UIP)

Heldigvis får vi komme til Biosyns skog som basically er en ny Jurassic Park; en forskningsstasjon hvor de har dinosaurer i skogen og i gruvene.

Det som er så jævlig fett  (*Bønna/612-stemme*), er at Dilophosaurusene – som har vært en favoritt av meg siden 1993 – får mer tid i denne filmen. Til tross for at de nesten ikke har noe tid i filmene fra før (de spytter gift, akkurat som meg selv).

I det flyet krasjer etter et heller ublidt møte med en Quetzalcoatlus, lander de i isen. Isscenen byr på noen betenkeligheter, blant annet en klippefeil i det Pyroraptoren nesten tar Owen og er altfor nært til å ikke ta ham. Men jeg skal ikke leke professor, jeg altså (men av og til gjør jeg det likevel). I det Owen blir dratt opp av vannet som ville ha drept ham i det virkelige liv (fiksjonsrealisme), tar han i en jernstang uten å fryse fast i den.

Jeg vet ikke om du må være fra Nord-Norge for å se at det der er en klassisk «tunga fryser fast i en jernstang»-situasjon. Pyroraptoren er hvert fall ganske kul da, til å ha fjær.

Jurassic World Dominion Kayla Watts DeWanda Wise Owen Grady Pyroraptor feather Chris Pratt Isabella Sermon Klish 730no Bryce Dallas Howard

(UIP)

I parken får vi stifte bekjentskap med Therizinosaurusen, som ser ut til å spise planter. Men også være ekstremt aggro. Rått!

Den har lange, lange klør og jakter på Claire uti vannet (scenen kjent for de aller fleste gjennom traileren). Filmen har mindre velociraptor-tid, men gir oss en fin rundtur og viser oss noen andre kulinger. Det er som en tur i skogen for 65 millioner år siden (det var jeg som fant opp det uttrykket).

Dilophosaurusene tar seg av hovedskurken som skal spisse en kynisk og drepende Steve Jobs eller noe, og jeg kan ikke få understreket situasjonen nok: Det er så rått å se de igjen. Dette må være den mest undervurderte dinoen i hele franchisen, ngl. I siste scene får vi den obligatoriske fighten mellom Therizinosaurus, T-Rex og Gigantosaurus, hvor de to førstnevnte teamer opp og tag-teamer (ikke ublu ment) til Gigantosaurusen faller. Inkludert en liten lure-scene hvor vi tror Trevorrow JP3-er oss (altså at T-Rex liksom dør).

Jurassic World Dominion Isabella Sermon Chris Pratt Kayla Watts DeWanda Wise Owen Grady Pyroraptor feather Chris Pratt Isabella Sermon Klish 730no Bryce Dallas Howard

(UIP)

Dette er en helt fantastisk nerdete film, som tross sin svake start lever opp til fire år med forventning. Den skulle egentlig komme i fjor, men ble utsatt på grunn av et sånt virus som ingen har hørt om. For å feire dino-helgen kjøpte jeg seks dinosaurfigurer (små) på premieredagen og fem store dagen etter (smiler så bredt at fjeset blir Stranger Things-aktig og at barna blir redde). Så hvem er det som er dum nå!?

Vurdering: 9,5 av 10 dinosaurer

Jurassic World Dominion anmeldelse dinosaurer 730no norge


Skrevet av Jon-Are Masternes altså artisten Klish. Slå følge med ham på Spotify Instagram Twitter

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KLISH (@_klish)

Se også: Klish anmelder Jurrassic World: Fallen Kingdom

Les mer