Hopp til hovedinnhold
CHADWICK BOSEMAN, HARRISON FORD, NICOLE BEHARIE (UIP, COLUMBIA)

Helgeland med film om Jay-Z’ helt

CHADWICK BOSEMAN, HARRISON FORD, NICOLE BEHARIE (UIP, COLUMBIA)

– I father, I Brooklyn Dodger them / I jack, I rob, I sin / aw man, I’m Jackie Robinson / except when I run base, I dodge the pen, spytter Jay-Z på Kanye West-produserte «Brooklyn Go Hard».

Denne 2008-linjen får ny aktualitet i traileren til den nesten norskregissert storfilmen 42.

THE SHIT: JACKIE ROBINSON (MLB)


Brian Thomas Helgeland (42) har i hvert fall norsk mor, men regissøren er født og oppvokst i USA, og absolutt ingen novise i filmbransjen: I 1997 vant han Oscar for manuset til L.A. Confidential, og seks år senere ble han Oscar-nominert for manuset til Mystic River. Nå er Helgeland straks premiereklar med 42, som han både har skrevet og regissert.

 

Jackie Robinson ble i 1947 rekruttert til rollen som den første svarte spilleren på et Major League-lag. Før dette måtte afrikansk-amerikanere spille på egne lag. Robinson ble dermed en banebrytende – og i datidens konservative (og ikke minst sjukt rasistiske) hornbrilleøyne – provoserende figur på baseballbanen. Utenfor sportsverdenen var han symbolsk viktig i den pågående kampen for like rettigheter uavhengig av hudfarge. Mr. Robinson spilte for Brooklyn Dodgers til året etter World Series-seieren deres i 1955. Han døde i 1972, bare 53 år gammel. 
 
I 1997 ble det symboltunge draktnummeret hans, 42, lagt til evig hvile av alle de store lagene i Major League-serien, noe som (ifølge Wikipedia) gjorde Robinson til den mest beærede sportsutøveren i verden. Som om ikke det var nok, ble det 15. april 2004 innført en ny, årlig tradisjon – Jackie Robinson Day – der alle spillere på alle Major League-lag bærer drakter med nummeret 42.
 
Av naturlige årsaker har denne filmen derfor verdenspremiere 15. april. I tillegg til ganske så ukjente Chadwick Boseman i helterollen, møter vi Harrison Ford (Indiana Jones) som treneren Branch Rickey og nydelige Nicole Beharie (stakkars prostituerte Marianne i Shame) som Jackies fru. Se også opp for Christopher Meloni alias vampyren Roman i True Blood. Norsk kinostart er ennå ikke annonsert.

Fun fact: Ifølge Douglas Adams og hans computer Deep Thought i Hitchhiker’s
Guide to the Galaxy
, er tallet 42 svaret på absolutt alt.
 

Nyeste saker fra 730.no

Les mer