Hopp til hovedinnhold
Daniel Radcliffe aka Harry Potter tar avstand fra J.K. Rowling sine tweets (Warner Bros.)

Harry Potter: Daniel Radcliffe er lei seg for det J.K. Rowling skrev på Twitter

Daniel Radcliffe aka Harry Potter er ikke enig med J.K. Rowling, skaperen av Harry Potter.

Oppdatert 10. juni: Nå utdyper J.K. Rowling hva hun mener i et langt innlegg publisert på egen nettside. Joanne har fem punkter som begrunner hvorfor hun frykter trans-aktivister. Hun skriver blant annet at hun er redd for at noen identifiserer seg som mann for å slippe å være kvinne, og er redd for at de skal angre. Hun frykter også at en smertefri «overgang» til et nytt kjønn kan sette kvinner i fare. I tillegg forteller hun for første gang om vold og seksuelt misbruk i sitt første ekteskap, noe som har formet hennes syn på verden. Du kan lese alt her.

Emma Watson aka Hermine Grang deler i likhet med Daniel Radcliffe sin støtte til transpersoner. 

– Jeg vil at mine trans-følgere skal vite at jeg og så mange andre verden rundt ser dere, respekterer dere og elsker dere for den dere er, skriver hun blant annet.

Opprinnelig sak fra 9. juni fortsetter nedenfor.

 

Kvinnen bak verdens mest solgte bokserie har nok en gang tatt til Twitter for å lufte sine upopulære meninger.

Forfatteren har flere ganger blitt kritisert for sine uttalelser om transpersoner.

I desember 2019 ga Joanne Rowling sin støtte til Maya Forstater, en skatteekspert som ikke fikk fornyet kontrakt med en organisasjon som blant annet jobber for likestilling etter at hun var kritisk om eksistensen til transpersoner.

På lørdag kickstartet forfatteren Pride-måneden ved å være enda mer tydelig om sitt standpunkt. 

Joanne deler en artikkel om utfordringene ved menstruasjon knyttet til COVID-19. I teksten står det at omtrent 1,8 milliarder jenter, kvinner og ikke-binære folk menstruerer.

I tittelen brukes også det inkluderende begrepet «mennesker som menstruerer», og det er dette Harry Potter-mor reagerer på.

– «Mennesker som menstruerer». Jeg er sikker på at det pleide å eksistere et ord for disse menneskene. Noen må hjelpe meg. Kvanner? Kvender? Kvunnir?», skriver hun sarkastisk.

Tweeten ble umiddelbart stemplet som transfobisk. 

Transmenn som menstruerer vil for eksempel sjeldent identifisere seg som kvinne, og med uttalelsen ekskluderer hun også ikke-binære folk [og andre] som menstruerer.

Andre mener at hun i tillegg ikke anerkjenner transkvinner som kvinner da de ikke får menstruasjon.

J.K. Rowling forsvarer seg ved å si at hun ikke er uvitende bare fordi hun har en annen mening enn mange andre. 

– Jeg har brukt mye av de siste tre årene på å lese bøker, blogger og forskningsmateriale av transpersoner, medisinsk personell og eksperter på kjønn. Jeg vet nøyaktig hva forskjellen er. Aldri anta at fordi noen tenker annerledes, så har de ingen kunnskap, skriver hun.

Briten blir oppfordret til å snakke med skeive folk, men bekrefter at hennes lesbiske venninne støtter henne : ) : ) : )

54-åringen mener at hun utsettes for kvinnehat. 

Joanne mener likevel at hun er god mot transpersoner, og sier at hun har vært empatisk mot dem i flere dekader. 

Poenget hennes er at biologisk kjønn ikke skal ignoreres.

På norsk sier vi «kjønn» om begge begrepene, men på engelsk er «sex» [biologisk kjønn, det du er født med] og «gender» [det du identifiserer deg som uavhengig av biologi] to forskjellige ting.

En som ikke er enig med J.K. Rowling heter Daniel Radcliffe.

Selveste Harry Potter deler sin støtte til transpersoner.

Innlegget er publisert på nettsidene til The Trevor Project, en organisasjon som jobber med å forebygge selvmord blant unge i LGBTQ-samfunnet.

Skuespilleren starter med å si at visse medier vil stemple teksten som en kamp mellom ham og forfatteren, men det er ikke poenget, og heller ikke viktig, skriver han.

Daniel erkjenner at han kan takke Joanne for retningen livet hans tok, men han føler likevel at han må si noe om helgens uttalelser. 

– Transkjønnede kvinner er kvinner. Alle uttalelser som motsier dette visker ut identiteten og verdigheten til transpersoner, og det går mot alle råd fra profesjonelle helsearbeidere som har langt mer ekspertise på dette området enn både Jo og jeg.

– Ifølge The Trevor Project har 78 % av transkjønnet og ikke-binær ungdom opplevd diskriminering på grunn av sin kjønnsidentitet. Det er tydelig at vi må gjøre mer for å støtte trans- og ikke-binære mennesker, ikke ugyldiggjøre deres identitet, og ikke gjøre mer skade, fortsetter han.

30-åringen skriver videre at han fortsatt jobber for å bli en bedre alliert [for unge transpersoner og ikke-binær ungdom], og oppfordrer likesinnede til å lese The Trevor Project sin guide. 

Saken fortsetter nedenfor

Joanne og Daniel på premieren til den første Harry Potter-filmen i 2001 (Gareth Davies/Getty Images)

Avslutningsvis har han noen tanker om Harry Potter-fans som føler at J.K. Rowling nå ødelegger deres kjærlighet til bøkene og filmene.

– Jeg er fryktelig lei meg for smerten disse kommentarene har påført deg. Jeg håper virkelig at du ikke mister det som var verdifullt for deg i disse historiene, skriver han.

– Hvis disse bøkene lærte deg at kjærlighet er den største drivkraften i universet; i stand til å overvinne alt; hvis de lærte deg at styrke finnes i mangfold, og at dogmatiske idéer om renhet leder til undertrykkelse av sårbare grupper; hvis du tror at en spesifikk karakter er trans, ikke-binær eller har flytende kjønnsidentitet, eller at de er homofil eller bifil; hvis du fant noe i disse historiene som hjalp deg på noe tidspunkt i livet ditt – da er det mellom deg og boken du leste, og det er er hellig. Og min mening er at ingenting kan røre det.

– Det betyr det det betyr for deg, og jeg håper at disse kommentarene ikke vil plage deg altfor mye. Kjærlighet, alltid. Dan.

Se også: Spellemann dropper «Urban»

Nyeste saker fra 730.no

Les mer