Hopp til hovedinnhold
KRISTOFFER JONER FÅR SEG SELV OG ANDRE KJØRT I SKULT (SANDREW METRONOME/ALLIGATOR)

– Han er en av Norges beste

Noen år før nordmenn – og utlendinger – ble skremt av Fritt vilt og Rovdyr, hadde Villmark med Kristoffer Joner allerede bevist at man kunne lage norske grøssere. Med suksess.

Historien om innspillingen av en realityserie i de dype skoger, som selvsagt ikke går som det skal (skumle stikkord: De skulle holdt seg unna vannet) fikk både god kritikk og kommersiell mottakelse.

Nå er Villmark-regissør Pål Øie klar med filmen Skjult, og hvor Kristoffer Joner nok engang må slite med fordervelse og lumske omgivelser.

Men er Skjult ren horror?

– Vi følger tett på hovedkarakteren Kai Koss (Joner) fra første stund, og stemning og filmunivers tar høyde for å pirke i flere lag en det jeg av og til opplever at horrorfilm tillater seg, forteller Øie til 730.no.

– Vi prøver å skape en spenning mellom det som skjer på det ytre og indre plan hos hovedkarakteren når han trekkes mot mørket. Skjult tar oss også tilbake i tid gjennom subjektive og objektive flashback fra Kais barndom, og jeg håper også at filmen åpner for refleksjon og ulike tolkninger som gjør den mer uforutsigbar.

Regissøren hadde Joner i tankene fra først stund, og skuespilleren har bidratt mye i oppbyggingen av hovedkarakteren. Men det er ikke alle godordene han får fra Øie.

– Kristoffer Joner er en av våre aller største filmskuespillere og det var et stort privilegium å få jobbe med ham igjen. Siden Villmark har han kanskje vokst seg enda større som skuespiller, og han imponerte meg stort med sin magnetiske tilstedeværelse foran kamera og i sitt samspill med skuespillerne. Han har en intuitiv teknikk, enormt gode filmkunnskaper og en høy arbeidsmoral.

Vi er litt kjipe og nevner en anmeldelse av Skjult som sutrer om for mange klisjeer, noe som ikke plager regissøren.

– Klisjeer er alltid et tveegget sverd, men jo flere klisjeer man kjenner til som filmskaper, og også som skuespiller, jo bedre. Da kan man velge bort noen for så å finne de genuint riktige til en film eller scene. Klisjeer kommuniserer som kjent effektivt og kombinasjonen av dem synes jeg kan være svært interessant i all slags film.

Deretter skryter vi av Villmark, som vi mener fortsatt fungerer fint, flere år etter at den kom. Noe Øie setter pris på å høre. Og som han er enig i.

– Jeg ser ikke så ofte mine egne filmer, men prøver å sjekke opp alle utenlandske DVD-utgivelser av Villmark, som det faktisk er blitt ganske mange av siden den først kom ut i Norden. Ved gjensyn føler jeg også at den holder seg bra.

– Suksessen med Villmark kom som en hyggelig overraskelse på oss alle, selv om vi hele tiden visste det lå en god historie i bunnen, og ikke minst syns jeg vi endte opp med en veldig god casting.

– Den artige blandingen av skuespillere med ulik bakgrunn og den spektakulære location der vi bodde sammen hele opptaksperioden bidro også til at Villmark ble en minneverdig opplevelse for alle som deltok i blodslitet.

Både Rovdyr (alias Manhunt) og Fritt Vilt (alias Cold Prey) har fått lekker oppmerksomhet i utlandet, ikke minst fra den bortskjemte, amerikanske filmscenen. 

Men en internasjonal lansering av Skjult er ennå ikke en prioritet.

– Siden Villmark-premieren har det kommet mange henvendelser, blant annet fra «over there», men de fleste i filmbransjen vet jo at slike henvendelser ofte bare er kuriøse og renner ut i sanden.

Villmark er gitt ut på DVD og vist på TV i et uttall land og vises på filmfestivaler og er vist på kino i noen få land meg bekjent. Etter at traileren til Skjult ble lagt ut på nettet kom det umiddelbart flere henvendelser fra utlandet. Det tar vi stort sett med knusende ro.

Skjult, som også har med sangeren Karin Park, har premiere 3. april. Se traileren nedenfor.

Kristoffer Joner fyrer opp fjoner.

Nyeste saker fra 730.no

Les mer