Hopp til hovedinnhold
House of the Dragon episode 3 recap 2
House Velaryon mener alvor (HBO Max)

House of the Dragon episode 3 recap: Halvbror og dårlige sjekkereplikker

Tredje episode av House of the Dragon hopper ca. 3 år frem i tid. Ønsk Aegon II velkommen!

Etter tre uker med Targaryens og drager, holder HBOs House of the Dragon koken oppe med vold og familiedrama.

Nå har rivalen til House of the Dragon landet på slagmarken også. Amazons Ringenes herre: Maktens ringer hadde premiere med to episoder på fredag. Verdens dyreste serie hadde 25 millioner globale seere de første 24 timene.

HBO kom dog med et UNO Reverse Card og slapp første episode av House of the Dragon gratis på YouTube. Det kan virke som dette kun gjelder i USA, men det er et morsomt stikk uansett.

Tredje episode av HotD er actionfylt og kan føles kortere enn den egentlig er. Det er mye mindre politikk, og hver Targaryen-medlem får vise sin mørke side.

Rhaenyra (Milly Alcock) forsvarer seg selv og brutalt dreper et villsvin. Kong Viserys (Paddy Considine) dreper en hjort veldig nølende. Og Daemon (Matt Smith) slakter Craghas Drahar alias Krabbemateren Crabfeeder uten nåde. Hver av drapene er også en tydelig representasjon av karakterenes personlighet.

La oss gå gjennom alt i detalj. Se opp for spoilere (åpenbart).

Halvbror fyller to år!

House of the Dragon Aegon
Aegon II med mor Alicent og far Viserys (HBO Max)

Det har gått tre år siden hendelsene i episode to. Vi er tilbake i Stepstones med Prince Craghas «Krabbemateren» Drahar (Daniel Scott-Smith) som holder sin normale krabbefest.

Daemon Targaryen og Corlys Velaryon (Steve Toussaint) har avtalt å ta hånd om Triarkiet og Krabbemateren uten kongens godkjennelse. Daemon kommer flyvende med Caraxes over Stepstones og truer Krabbemateren. Men han flykter til hulen sin og slipper unna.

I King’s Landing er det snart bursdagsfeiringen til Aegon II Targaryen, sønnen til kong Viserys Targaryen og dronning Alicent Hightower (Emily Carey). Ja, de har en sønn nå. Og Alicent er til og med gravid igjen! Vi får vite at Aegon blir 2 år.

Viserys får en rapport fra en nervøs Tyland Lannister (nye skipsføreren) om at Daemon og Corlys trenger forsterkninger i Stepstones. Men som vanlig når Viserys blir møtt med nyheter om Triarkiet blir det oversett.

Bursdagsfeiringen skal ta sted i Kingswood, hvor den kongelige jakten skal ta sted for å feire prins Aegon. (Dette er samme sted Robert Baratheon blir tatt av et villsvin i Game of Thrones).

Lannister er ikke god på sjekkereplikker.

Jason Lannister
Jason Lannister flørter med Rhaenyra (HBO Max)

Rhaenyra chiller i hagen med en bok og litt musikk, frem til hennes bestevenn stemor drar henne med til den kongelige jakten. Man merker at stemningen mellom dem er… kald. På dette punktet er det nok en del ting Rhaenyra ikke er fornøyd med.

Store deler av episoden inneholder lorder som hvisker i ørene til Viserys om å utnevne sønnen hans til den nye arvingen av tronen. Men det virker som at Viserys er bestemt på å holde sitt løfte om at Rhaenyra skal lede kongeriket. Selv om det det noen ganger ser ut som han ikke klarer å bestemme seg.

I Kingswood er House Targaryen og andre viktige mennesker i Westeros samlet for fest og moro. Skål! Ladyene er samlet i et rom hvor de snakker om hva som skjer i Stepstones og hva kongen bør gjøre. Der blir vi også introdusert til Larys Strong, som kommer til å bli mer involvert senere.

Ute møter Rhaenyra en veldig selvsikker Jason Lannister (tvillingen til skipsføreren og spilt av samme skuespiller, Jefferson Hall), som serverer henne vin og går rett på flørtingen. Han er veldig tydelig på at han ønsker henne som kone. Kanskje du gikk litt for raskt fram?

Rhaenyra blir sur og stormer bort til faren sin. Foran alle i teltet konfronterer hun Viserys, og de begynner å krangle. Rhaenyra ønsker ikke å gifte seg, men Viserys er veldig klar på hvor viktig det er å følge tradisjoner, og sier at det må skje snart nå som hun er myndig.

Otto Hightower (Rhys Ifans) avbryter kranglingen. Kongen og prinsessen kan jo ikke stå foran alle lordene og ladyene i Westeros og krangle! Rhaenyra løper til hesten sin og rir mot skogen, og blir fulgt av Ser Criston Cole (Fabien Frankel). Når prinsessen roer seg ned, tar de en spasertur sammen.

Se også: Hvem er de unge Game of Thrones-nykommerne Milly Alcock og Emily Carey?

Hun bør gifte seg med HVEM!?

Viserys Targaryan og Otto Hightower i House of the Dragon
Viserys Targaryen og Otto Hightower i House of the Dragon (HBO Max)

Det blir rapportert om en hvit hjort har blitt observert i skogen, et kongelig dyr som er et perfekt symbol for bursdagen til Aegon. La jakten starte!

Senere går Jason Lannister opp til Viserys for å smiske litt. Han gir kongen et Lannister-lignende spyd som gave. I tillegg hinter han til frieri. Viserys er alt for full til å bry seg, og skremmer ham bort. Kongen er også allerede ganske stresset over all pratingen om å utnevne Aegon som arving.

Da hjelper det ikke at idioten Otto går opp til Viserys, og kommer med det sykeste forslaget om å finne Rhaenyra noen som er «closer to home». Nemlig Viserys’ egen 2 år gamle sønn Aegon. Otto… ta deg en runde rundt King’s Landing. Tenk på hva du nettopp sa. Viserys blir selv sjokkert over forslaget, og de snakker ikke noe mer om det. Takk gud.

Så dukker en av de andre rådgiverne hans opp og foreslår å spleise Rhaenyra med Crolys’ og Rhaenys’ sønn Laenor Velaryon (jepp, storebroren til 12-åringen fra forrige episode). Laenor er dog i Stepstones med faren sin, så han kan jo dø når som helst. Viserys reiser seg opp og går. Han er lei av all politikken. Det visst ingen som tar hintet.

Rhaenyra og Ser Criston har satt opp camp i skogen. De blir angrepet av et villsvin, som Rhaenyra raskt gjør om til bacon.

Ved et stort bål står den sjanglende kongen og ser ut mot flammene. Alicent går bort til mannen sin, og prater om hvor mye anger og skyldfølelse han har overfor familien. Til tross for at Otto tydelig prøver å få barnebarnet sitt på tronen, virker det som at Alicent er på Rhaenyra sin side. Men det varer nok ikke lenge.

Hjort er hjort.

Hvit hjort i House of the Dragon
Hvit hjort er et kongelig symbol (HBO Max)

Neste morgen får Viserys beskjed om at de har funnet hjorten, men det er dessverre ikke den hvite som alle hadde håpet på. Den konfliktskye kongen blir dratt med til skogen for å drepe hjorten med det stygge spydet han fikk av Jason tidligere.

Enten er Viserys engstelig eller veldig hangover (er nok begge deler), men han stikker hjorten først nølende og deretter med mer sinne andre gangen. Det kommer et ubehagelige skrik fra hjorten.

Rhaenyra (fortsatt dekket i blod) og Ser Criston står på en fjellkant og ser mot campen. Plutselig dukker den nydelige kongelige hvite hjorten opp bak dem, som Ser Criston gjør seg klar til å drepe, men prinsessen sier: – Nei. Nok dreping av dyr i dag folkens.

Rhaenyra stirrer lenge på det kongelige vesenet. Det er nesten som om hjorten sier med sine egne øyne: – Du er den rette arvingen av jerntronen.

Rhaenyra rir inn til campen med villsvinet dratt med bak seg. Alle stirrer på henne. Hun tok jo faktisk med seg det dyret de egentlig skulle jakte.

Otto er like snik som Littlefinger?

Dronning Alicent Hightower
Dronning Alicent Hightower venter nytt barn (HBO Max)

I King’s Landing prøver Otto å legge frem til Alicent aka datteren aka dronningen om at Aegon bør bli den neste arvingen av tronen. Og at hun bør overbevise kongen om dette.

Alicent vil ikke at hennes sønn skal stjele tronen fra sin egen søster. Men Otto argumenterer at det er Aegon som har blitt frarøvet sin rette tittel.

Når Alicent møter kongen prøver hun å overbevise ham om å sende forsterkninger til Stepstones etter forespørsel fra Vaemond Velaryon (Wil Johnson). Vaemond er broren til Corlys. Senere har Rhaenyra og Viserys en ordentlig far-datter samtale.

Daemon blir lokkemat.

House of the dragon episode 3 recap
En actionfylt episode av House of the Dragon (HBO Max)

Gjennom episoden har det vært tydelig at Corlys og Daemon sliter med å ta over Stepstones, og de trenger forsterkninger asap. Krabbemateren og hans menn er visst gode på å gjemme seg i hulene sine og angripe når du minst venter det.

Corlys, sønnen Laenor og broren Vaemon diskuterer strategien videre. Vaemon beskylder Daemon for at det går dårlig. Det er vanskelig å ta fienden med skip og drage når de bare gjemmer seg i grottene sine. Laenor foreslår å bruke Daemon som lokkemat for å dra krabbe-gjengen ut. De får et brev fra kongen som har lovet 10 skip med 200 menn. Noe Daemon smiler av?

Krabbemateren blir krabbemat.

Tåken har lagt seg over Stepstones og Daemon er alene i en båt på vei mot stranda hvor Krabbemateren holder til.

Han står på en liten haug, flagger med et hvitt flagg og tilbyr sverdet sitt. Krabbemateren sender sine menn til Daemon for å akseptere overgivelsen (og sikkert mate ham til krabbene). Det er også en god del pirater med pil og bue retta mot ham. Idet de er i ferd med å ta sverdet fra Daemon viser det seg at hele greia var en PRANK.

Nå løper Daemon mot Krabbemateren, samtidig blir han blir angrepet av piratene. Det flyr også hundrevis av piler mot ham, men Daemon er tydeligvis immun mot piler. Han blir til slutt truffet to ganger, omringet av hundrevis av pirater.

Helt til Corlys, soldatene hans og Caraxes bare utsletter ALLE. Og Laenor dukker opp med en hvit drage som vi ikke har sett før! Krabbemateren løper inn i den lille hulen sin, imens Daemon løper etter ham. Dette er kanskje første gangen man faktisk heier på Daemon?

Blodig Daemon Targaryen
Blodig Daemon Targaryen (HBO Max)

Hvis dette var så lett, hvorfor sleit de så mye tidligere? De parkerte jo hele krabbe-gjengen på noen minutter. Daemon drar ut øvre halvdel av Krabbemateren fra hulen. Så fienden ble altså delt i to og vi fikk ikke se det? Kuttet den nye Warner Bros. Discovery-CEO-en David Zaslav budsjettet? Nå føles hele Krabbemater-opplegget underveldende.

Episoden avslutter med Krabbemateren liggende delt i to på slagmarken og Daemon dekket av blod. Kudos til Matt Smith for en sterk opptreden 👏

Se teaseren til episode 4 nedenfor!

Se også: House of the Dragon episode 2 recap

Les mer