Hvilken Halloween bør du se på halloween? 🎃 730.no guider deg 🔪
Knask eller knep? Eller en slakterkniv i strupen?
Blodtørstige The Shape alias Michael Myers har gjort halloween ekstra skummel helt siden John Carpenter ga ham liv via sin ikoniske klassiker i 1978.
Historien starter med at unge Michael dreper sin storesøster, og blir plassert i et sanatorium.
15 år senere vender han tilbake, enda mer forstyrret, for å drepe innbyggerne i sin fiktive hjemby Haddonfield mens det er halloween.
Det hele akkompagnert av denne creepy musikken – også laget av John Carpenter.
Med 13 filmer har fortellingen sklidd ut – og blitt fortalt på nytt – mange ganger.
Men de fleste er enige i at det nyeste avsnittet er originalen verdig. Igjen med Jamie Lee Curtis i hovedrollen.
Nå som allehelgensaften er rett rundt hjørnet, passer det å ta en ny titt på filmene.
Men hvilke bør man se? Slasher-kategorien serverer sjelden de cinematiske kvalitetene man søker i andre sjangere, og Halloween-franchisen er intet unntak.
Filmene har likevel dratt inn 1,1 milliarder dollar på kino. Med dagens svake NOK er det 12 milliarder kroner.
Nedenfor har vi rangert alle filmene via folkets poengsummer hos IMDb kombinert med 730.no-redaksjonens justeringer.
Vi sees i Haddonfield! 😱🔪🎃
13. Halloween: Resurrection (2002)
3,9 av 10 stjerner
På bunnen finner vi den åttende runden, regissert av Rick Rosenthal (Halloween II), hvor Jamie Lee Curtis får hjelp fra Tyra Banks, Busta Rhymes og Sean Patrick Thomas. Det hjelper dog lite. Idéen om å lage et horror-show i hjembyen til Michael Myers direktesendt på nettet hadde trolig en progressiv klang i 2002. Men resultatet byr på mer gjesp enn skrik. Selv om filmen i dag fremstår så gjennomført dårlig at det blir skøy.
Jamfør Busta Rhymes som truer Michael Myers med «trick or treat, motherfucker!»
HIIIII-YAH! Busta Rhymes kjører også kung-fu på den stakkars seriemorden.
12. Halloween – The Curse of Michael Myers (1995)
4,7 stjerner
Her forsøker franchisen å bytte ut en del av brutaliteten med rotete mystikk. Men de fleste synes det ble gørrkjedelig med mindre gørr.
Til tross for at filmen har med 24 år unge Paul Rudd.
20 år etter premieren kom det en The Producer’s Cut-versjon som er 45 minutter lenger – og litt mer forståelig. Regissør Joe Chappelle har hatt suksess som regissør og produsent av HBO-serien The Wire.
Fun fact: Halloween 6 hadde premiere samme helg som Seven – som ikke bare er en million ganger bedre, men også mye mer jævlig.
Trist fact: Donald Pleasance, som spiller Michael Myers’ erkefiende, psykiateren Dr. Samuel Loomis, døde rett etter innspillingen.
11. H2: Halloween II (2009)
4,8 stjerner
I forkant laget Rob Zombie nyinnspillingen av originalen, som ble bedre mottatt enn denne over-the-top-oppfølgeren. Filmen er mest for Halloween-blodfans (ordspill tiltenkt) som først og fremst vi ha slashing, og som godtar at rockestjerne-regissøren byr på noen visjoner som er en smule teite. Rob Zombies opprinnelige plan om å lage en tredje film ble skrinlagt.
10. Halloween 5: The Revenge of Michael Myers (1989)
4,9 stjerner
Ikke bare ble denne slaktet (ordspill tiltenkt) av anmelderne. En del av det ikke like kritiske kinopublikummet ga også tommelen ned, og denne femte filmen er seriens minst innbringende: Kun 11 millioner dollar i kinobillettsalg. Du vet du ikke treffer helt blink når verket ditt blir kalt en lusen vri på Friday the 13th; filmen som opprinnelig var en slags kopi av Halloween. Den sveitsiske regissøren ble Dominique Othenin-Girard fulgte opp floppen med en ny horror-franschise-flopp: Omen IV: The Awakening.
Se også: Christopher Landon trekker seg fra Scream 7 etter Jenna Ortega Melissa Barrera
9. Halloween Ends (2022)
5,5 stjerner
Den største Michael Myers-fanatikeren i redaksjonen til 730.no mener at denne filmen «spytter på historiens mest ikoniske slasher». Her får publikum servert fortsettelsen på historien om Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) og Michael Myers (Nick Castle og James Jude Courtney). 40 år har gått siden den skjebnesvangre allehelgensaften i 1978 og Laurie sliter tydelig med traumene mens Michael sitter bak lås og slå. En episk avslutning blir det dog ei. Vi må vente 45 minutter før Michael dukker opp – og de resterende minuttene er et massivt takras: 730.no sin anmelder kollapser bak tastaturet i sin nådeløse slakt
8. Halloween III: Season of the Witch (1982)
5,2 stjerner
Snodig opplegg. Dette er en offisiell Halloween-film uten Michael Myers, som ikke engang er i slasher-kategorien. Den absurde thrilleren handler om… Hold på hatten/masken… En psykopat som planlegger massedrap ved hjelp av halloween-masker med elementer fra Stonehenge og en skjult trigger-funksjon som utløses via en tv-reklame… Ja, litt mer komplisert enn Michael og slakterkniven. Filmen, laget av John Carpenters partner Tommy Lee Wallace, floppet da den kom, men – ikke uventet – har skrulleriet i dag fått kultstatus.
7. Halloween Kills (2021)
5,5 stjerner
Oppfølgeren til 2018-versjonen av Halloween har kreative kills, stilig kinematografi og bra skuespill. Men de fleste som håpet at David Gordon Green skulle klare å følge opp på en verdig måte skuffes. Manuset og regien er så ufokusert og surrete at dette nesten ikke føles som en fullstendig film. Spesielt skummel er det heller ikke. Da Halloween Kills kom forventet man mer fra den profilerte horror-produsenten Jason Blum og hans Blumhouse. (I etterkant fucket Blum og David opp første del av den nye The Exorcist-trilogien – som skrekkongen Mike Flannigan nå tar over. Tenk hvis Mike også kan lage en Halloween-film…)
6. Halloween H20 (1998)
5,8 stjerner
Filmen som reddet franchisen? Denne syvende delen er i alle fall blant de bedre. Jamie Curtis Lee sa endelig ja til å gjenta rollen som Laurie Strode, mens regissør Steve Miner (Friday the 13th Part II og III) tørket støv av sine slasher-skills. Handlingen ignorer alle de fem forrige filmene og fortsetter der originale Halloween II sluttet – 20 år senere. Laurie, som nå jobber på en kostskole, sliter mentalt og lever i skjul under et nytt navn. Men gjett hvem som finner henne… 🙂
Andre skuespillere er Emmy-vinneren Adam Arkin (Sons of Anarchy), Oscar-nominerte Michelle Williams (Brokeback Mountain), Jodi Lyn O’Keefe (The Vampire Diaries) og rapveteranen LL Cool J.
5. Halloween 4: The Return of Michael Myers (1988)
5,9 stjerner
Mange fans ble glade da denne kom, ettersom vår maskerte «venn» ikke er med i den tredje filmen. Gyseren suste inn på førsteplass på kino i USA – mens anmelderne var sutrete. I etterkant har filmen fått kultstatus, og mange har den som en undervurdert favoritt fra franchisen. (Her blir Halloween 4 nesten sammenlignet med Shakespeare.)
Fun fact: Dette er debuten til dyktige Danielle Harris, som også er med i oppfølgeren. I etterkant ble hun en scream-queen kjent fra en haug av skrekkfilmer.
Quentin Tarantino, som er stor fan, lar Danielle – høygravid irl – dukke opp som Manson Family-medlemmet Angel i Once Upon a Time in Hollywood. Se ovenfor.
4. Halloween (2007)
6,1 stjerner
Nyinnspillingen, sett via de sjuke øynene til Rob Zombie, hadde ambisiøse planer. Ved snuse på psykosen til Michael Myers, skulle man – i motsetning til 1978-versjonen – få hint om årsaken til at han dreper. En fulltreffer er dette ikke, men filmen har sine solide stunder. Selv om mange ikke liker at The Shape fremstilles mer sympatisk enn i originalen.
Vellykket remake eller ei; jaggu shmalt det på kino! Filmens budsjett var bare – for Hollywood å være – 15 millioner dollar, mens den på kino dro inn mer enn 80 millioner dollar. Zombie-far fikk med seg tungvektere Malcolm McDowell (A Clockwork Orange, The Artist, Easy A, Bombshell) i rollen som Dr. Loomis, mens sheriffen spilles av Brad Dourif (Dune, Blue Velvet, Mississippi Burning, Deadwood).
Guffent fact: I første Halloween dreper Michael Myers fem personer, mens i denne rebooten tar han livet av 18. Det er rekord.
Les også: 31 Stephen King-filmer rangert fra verst til best
3. Halloween II (1981)
6,4 stjerner
John Carpenter ønsket ikke å lage oppfølgeren, så valget falt på ukjente Rick Rosenthal. 29-åringen hadde aldri laget spillefilm, men produsentene likte en kortfilm han regisserte som student. De fleste er enige i at Rick var milevis unna å lage en klassiker som John Carpenter gjorde tre år i forkant, og han fikk minuspoeng for scener som på denne tiden ble sett på som altfor grusomme. (To år senere laget Rick den tøffe Sean Penn-klassikeren Bad Boys – og kalkunen Halloween: Resurrection i 2002.)
Fælt fact: I 1982 ble mann arrestert for mord på et eldre ektepar som han knivstakk 43 ganger. I rettsalen sa tiltalte at han i forkant hadde sett Halloween-oppfølgeren mens han var på PCP (englestøv/fensyklidin), og saken ble i mediene omtalt som «Halloween II murders». Mannen ble funnet skyldig og dømt til døden.
Koselig fact: Nancy Stephens, som spiller sykepleier Marion Chambers, ble forelsket i den unge regissøren Rick under innspillingen – og vice versa. De har nå tre barn og er fortsatt gift.
2. Halloween (2018)
6,5 stjerner
Boom! Kall det et comeback. Mot alle odds har den 11. filmen i serien blitt den beste siden John Carpenter-klassikeren. Jamie Lee Curtis er tilbake igjen, 40 år etter originalen, med Nick Castle fra den første filmen på nytt som The Shape alias Michael Meyers. Grøsseren hadde premiere på Toronto International Film Festival og ble applaudert av anmelderne. Spesielt veteranen Jamie (født i 1958) hylles for innsatsen sin, mens regien og den gjennomførte tonen får skryt.
Artig nok er den creepy filmen laget av humorduoen David Gordon Green og Danny McBride (Eastbound & Down, Pineapple Express), som treffer blink med første del av sin trilogi. Halloween anno 2018 spilte inn 260 milloner dollar på kino, som ikke bare er rekord for Halloween-franchisen, men også verdensrekord for sjangeren. (Scream fra 1996 hadde forrige rekord.)
1. Halloween (1978)
7,7 stjerner av 10 stjerner
Originalen er et horror-mesterverk. Selv om den selvsagt gjorde mer inntrykk på 70-tallet, gjør den fortsatt susen. Inspirert av blant annet Alfred Hitchcock-klassikeren Psycho laget John Carpenter en skummel, spennende, uanstrengt og stilig slasher som satte standarden for moderne horror. Og for en enkel, men god idé? Hvilken kveld er den beste for maskert massemordere? Og for en basic, men bra tittel? Halloween. Ikke noe mer. I forkant var det ikke en eneste film med halloween i tittelen. Det ørlille budsjettet var på 300 000 dollar (halvparten ble brukt på å kjøpe kameraer), og den spilte inn nesten 70 millioner dollar på kino – og ble en av de mest kopierte filmene noensinne.
Fun fact: Den i dag ikoniske masken til Michael Myers er en Star Trek-maske de kjøpte i en kostymesjappe for 2 dollar og utvidet øyene og sprayet med off-white maling.
Slasher-konkurrenten til Michael Myers heter Jason Voorhees.
Friday the 13th-filmene med Jason rangert fra verst til best
Følg 730.no på TikTok og Instagram og Threads og X og Snapchat og Facebook