Hopp til hovedinnhold
Johnny Depp i Sleepy Hollow (1999)

10 gode halloween-filmer for lettskremte

Endelig allehelgensaften! Her er noen halloween-filmer som ikke er dritskumle.

Selv om det virker som om det bare var i går at Starbucks brakte frem høstkosen i oss alle med Pumpkin Spice Latte, så er vi faktisk nesten ferdig med oktober allerede.

I kveld er det selveste halloween! Også kjent som verdens desidert beste høytid (lenge leve kommersialismen!), selv om mange har feiret lenge allerede.

Perfekt dag for en passe skummel filmkveld?

Vi tenker ja.

Det aller viktigste er å finne den heksete godstemningen, enten via småskumle dekorasjoner, gyselige matretter fylt med spygrønn konditorfarge, eller rett og slett bare en liste over gode halloween-filmer.
Og det finnes myyye å velge i for alle som liker å være redd i halvannen time.
Men, hva gjør vi som er litt for lettskremt og fortsatt vil se noe halloween-aktig i kveld?
Frykt ei, det finnes råd!

Nedenfor har vi samlet en liste over halloween-filmer som definitivt sikrer stemningen, uten at man må legge seg med lyset på og en kniv gjemt under puta.

1) The Craft (1996)

Denne kultklassikeren med blant andre Robin Tunney (Prison Break) og skrekkdronninga selv, Neve Campbell (Scream-serien), gjorde stor suksess på 90-tallet.

The Craft minner litt om Mean Girls. Bare at den nyinnflyttede jenta, Lindsay Lohan-karakteren, er ekspert på mørk magi og offerritualer i stedet for algebra.

For hva er vel bedre enn high school-jenter som ved siden av biologi og matematikk, også tar et kurs i mørk magi?

Svært lite, egentlig.

2) Beetlejuice (1988) 

Overraskelse: Tim Burton er med på denne listen.

Historien om ånden som bare ville hjelpe spøkelser med å bli kvitt menneskene fra husene deres målbandt hele kongeriket og enda litt til på slutten av 80-tallet. Beetlejuice er en av Burtons største klassikere, og det med god grunn.

A+ for gøyale praktiske effekter, ikoniske Michael Keaton i hovedrollen, og ikke minst baby-Winona Ryder.

3) Paranorman (2012)

Animasjonsfilmer er kanskje ikke det første man tenker på når man tenker på halloween-filmer, men vi lover deg at Paranorman er et absolutt must.

Stop-motion-filmen, som er laget av Laika Studios (Kubo and the Two Strings), handler om den unge gutten Norman, som kan se og snakke med spøkelser.

Til vanlig er ikke dette noe særlig problem, bortsett fra at han skiller seg ut fra alle andre og ingen egentlig vil bli sett med ham, men nå er det krise. Det er nemlig bare Norman som kan stanse den kommende zombieapokalypsen.

Sjarm til tusen!

 

4) The Addams Family (1991) 

Man kommer liksom ikke utenom The Addams Family når det gjelder halloween-filmer. Den ukoselige familien har satt standarden for alt av hverdagslig skrekk. Ingen over, ingen ved siden.

11 år gamle Christina Ricci som Wednesday Addams slutter aldri å imponere.

PS: Om man fortsatt mangler kostyme så er alle karakterene her helt innenfor. Helt.

Se også: Jenny Ortega blir Wednesday Addams via Netflix

5) The Nightmare Before Christmas (1993)

Fakta: Det at ordet «Christmas» befinner seg i tittelen gjør ikke dette til en julefilm.

Jack Skellington, den godhjertede lederen av Halloween Town, bestemmer seg for å ta over jobben til julenissen og arrangere jul for verden.

Dette er en absolutt klassiker, hvor Tim Burton gjør det bare Tim Burton kan; å lage en hel verden basert på det makabre og få den til å føles varm og hjemmekoselig.

Denne funker både til jul og halloween!

 

6) Practical Magic (1998) 

Om ikke det faktum at Sandra Bullock og Nicole Kidman har hovedrollene er nok til å ville se denne, så vet ikke vi.

Sandra og Nicole spiller Sally og Gillian Owens – to søstre så forskjellige som dag og natt, lys og mørke. Noe av det eneste de har til felles er at de begge er hekser, og at de begge lider av den samme forbannelsen; hver eneste mann som forelsker seg i dem dør på mystisk vis.

På tross av lunkne tilbakemeldinger fra kritikerne da den kom ut, har Practical Magic blitt en nyere klassiker og er absolutt verdt en titt for hekse-interesserte.


7) Sleepy Hollow (1999) 

Én av de bedre adapsjonene av Washington Irvings klassiske grøsserhistorie om den hodeløse rytteren.

Ichabod Crane (Johnny Depp) blir sendt ut i Sleepy Hollow, New York for å etterforske et mord. Og det virker som at drapet er utført av en overnaturlig skapning… Grøss!

Den eneste i denne filmen som er bedre til skrekken enn Johnny Depp er selvsagt Christopher Walken i rollen som rytteren. Finnes det noe i den mannen som ikke er latterlig skummelt?

NB! Denne er på vår liste med halloween-filmer for lettskremte, så vi bør nok advare om at den er bittelitt ekkel. Men det klarer du <3

 

8) The Rocky Horror Picture Show (1975) 

Om musikaler er mer din ting, er dette en no-brainer.

De som ikke kjenner Tim Curry fra den originale klovneskrekken It (1990) kjenner ham nok heller som Dr. Frank N Furter, den gale vitenskapsmannen / utenomjordiske transvestitten som bare ville skape pene muskelmenn i laboratoriumet sitt da et ungt nyforlovet par kom inn i huset hans og forstyrret ham.

Musikken alene er nok til at The Rocky Horror Picture Show er en tidløs klassiker. Ser du denne kommer du til å ha «The Time Warp» på hjernen ut uken.

 

9) Coraline (2009)

Basert på Neil Gaimans bok av samme tittel og gjort om til en fantastisk animasjonsfilm av Laika.

Filmen forteller historien om Coraline som finner en idealistisk og alternativ verden bak en dør i det nye hjemmet sitt. Alt der er som hjemme, bortsett fra at moren hennes og alle de andre menneskene har fått øynene sine erstattet med knapper (som forøvrig er det skumleste ved hele filmen).

Men, det viser seg selvsagt at ting ikke er helt sånn som det skal være i den nye tilværelsen.

I tillegg til en nyskapende og fascinerende historie, kan filmen også skryte på seg en rolleliste som inkluderer Dakota Fanning (War of the World, Charlotte’s Web) og Teri Hatcher (Desperate Housewives), samt legendariske komikere som Dawn French og Jennifer Saunders.


10) Hocus Pocus (1993) 

Den siste plassen på listen kunne jo tross alt ikke gå til noen annen film.

Bette Midler, Sarah Jessica Parker og Kathy Najimy spiller de tre Sanderson-søstrene i denne kultklassikeren. Etter å ha vært døde i 300 år står heksene opp fra graven og planlegger å stjele sjelene til alle barna i Salem. Som man jo gjør.

Hocus Pocus har i stor grad blitt for halloween det Love Actually er for julen. Det er filmen alle kjenner en trang til å poste i sosiale medier at man ser. Med god grunn!

PS: Nå kan du også kjøre dobbelt filmkveld med Hocus Pocus 2 (2022)!

God titting!

Nyeste saker fra 730.no

Les mer