Hopp til hovedinnhold
Jamie Lee Curtis alias Laurie Strode og Michael Myers alias The Shape (Miramax)
Jamie Lee Curtis alias Laurie Strode og Michael Myers alias The Shape (Miramax)

Din ultimate guide til Halloween-filmene

Knask eller knep?

Eller en slakterkniv i strupen?

Blodtørstige The Shape alias Michael Myers har gjort halloween ekstra skummel helt siden John Carpenter ga ham liv via sin ikoniske klassiker i 1978.

Historien starter med at unge Michael dreper sin storesøster, og blir plassert i et sanatorium.

Michael Myers som ung morder i første Halloween (Compass International Pictures)

Michael Myers som ung morder i første Halloween (Compass International Pictures)

15 år senere vender han tilbake, enda mer forstyrret, for å drepe innbyggerne i sin fiktive hjemby Haddonfield mens det er halloween.

Det hele akkompagnert av denne musikken – også laget av John Carpenter:

Med 11 filmer har fortellingen sklidd ut – og blitt fortalt på nytt – mange ganger.

Men de fleste er enige i at det nyeste avsnittet er originalen verdig. Igjen med Jamie Lee Curtis i hovedrollen.

Nå som allehelgensaften er rett rundt hjørnet, passer det å ta en ny titt på filmene.

Men hvilke bør man se? Slasher-kategorien serverer sjelden de cinematiaske kvalitetene man søker i andre sjangere, og Halloween-franchisen er intet unntak.

Serien har likevel dratt inn 640 millioner dollar på kino. Det er 6 milliarder kroner.

Mike er klar for halloween (Galaxy Releasing)

Mike er klar for halloween (Galaxy Releasing)

Nedenfor har vi rangert alle filmene via folkets poengsummer hos IMDb, med et par personlige justeringer.

Vi sees i Haddonfield! 😱🔪🎃

11. Halloween: Resurrection (2002)

4 av 10 stjerner

På bunnen finner vi den åttende runden, regissert av Rick Rosenthal (Halloween II), hvor Jamie Lee Curtis får hjelp fra Tyra Banks, Busta Rhymes og Sean Patrick Thomas. Det hjelper dog lite. Idéen om å lage et horror-show i hjembyen til Michael Myers direktesendt på nettet hadde trolig en progressiv klang i 2002. Men resultatet byr på mer gjesp enn skrik. Selv om filmen i dag fremstår så gjennomført dårlig at det blir skøy.

Jamfør Busta Rhymes som truer Michael Myers med «trick or treat, motherfucker!»:

HIIIII-YAH! Busta kjører også kung-fu på den stakkars seriemorden:

10. H2: Halloween II (2009)

4,9 stjerner

I forkant laget Rob Zombie nyinnspillingen av originalen, som ble bedre mottatt enn denne over-the-top-oppfølgeren. Filmen er mest for Halloween-blodfans (ordspill tiltenkt) som først og fremst vi ha slashing, og som godtar at rockestjerne-regissøren byr på noen visjoner som er en smule teite. Rob Zombies opprinnelige plan om å lage en tredje film ble skrinlagt.

9. Halloween III: Season of the Witch (1982)

4,9 stjerner

Snodig nok en offisiell Halloween-film uten Michael Myers, som ikke engang er i slasher-kategorien. Denne absurde thrilleren handler om… Hold på hatten/masken… En psyko som planlegger massedrap ved hjelp av halloween-masker med elementer fra Stonehenge og en skjult trigger-funksjon som utløses via en tv-reklame… Ja, litt mer komplisert enn Michael og slakterkniven. Filmen, laget av John Carpenters partner Tommy Lee Wallace, floppet da den kom, men – ikke uventet – har skrulleriet i dag fått kultstatus. (Vi setter den over Halloween II, selv om de har lik score 😎)

8. Halloween – The Curse of Michael Myers (1995)

4,9 stjerner

Her forsøker franchisen å bytte ut en del av brutaliteten med rotete mystikk. Men de fleste synes det ble gørrkjedelig med mindre gore.

Til tross for at filmen har med 24 år gamle Paul Rudd.

(Paul gjør at vi plasserer den over de to forrige, som har lik score.)

20 år etter premieren kom det en The Producer’s Cut-versjon som er 45 minutter lenger – og litt mer forståelig. Regissør Joe Chappelle har hatt suksess som regissør og produsent av HBO-serien The Wire.

Fun fact: Halloween 6 hadde premiere samme helg som Seven – som ikke bare er en millon ganger bedre, men også mye mer jævlig.

Trist fact: Donald Pleasance, som spiller Michael Myers’ erkefiende, psykiateren Dr. Samuel Loomis, døde rett etter innspillingen.

7. Halloween 5: The Revenge of Michael Myers (1989)

5,2 stjerner

Ikke bare ble denne slaktet (ordspill tiltenkt) av anmelderne. En del av det ikke like kritiske kinopublikummet ga også tommelen ned, og denne femte filmen er seriens minst innbringende: Kun 11 millioner dollar i kinobillettsalg. Du vet du ikke treffer helt blink når verket ditt blir kalt en lusen vri på Friday the 13th; filmen som opprinnelig var en slags kopi av Halloween. Den sveitsiske regissøren ble Dominique Othenin-Girard fulgte opp floppen med en ny horror-franschise-flopp: Omen IV: The Awakening.

Les også: Neve Campbell tilbake i Scream 5

6. Halloween H20 (1998)

5,8 stjerner

Filmen som reddet franchisen? Denne syvende delen er i alle fall blant de bedre. Jamie Curtis Lee sa endelig ja til å gjenta rollen som Laurie Strode, mens regissør Steve Miner (Friday the 13th Part II og III) tørket støv av sine slasher-skills. Handlingen ignorer alle de fem forrige filmene og fortsetter der Halloween II sluttet – 20 år senere. Laurie, som nå jobber på en kostskole, sliter mentalt og lever i skjul under et nytt navn. Men gjett hvem som finner henne… 🙂

Andre skuespillere er Emmy-vinneren Adam Arkin (Sons of Anarchy), Oscar-nominerte Michelle Williams (Brokeback Mountain), Jodi Lyn O’Keefe (The Vampire Diaries) og rapveteranen LL Cool J.

5. Halloween 4: The Return of Michael Myers (1988)

5,9 stjerner

Mange fans ble glade da denne kom, ettersom vår maskerte «venn» ikke er med i den tredje filmen. (Ja, pussig opplegg.) Gyseren suste inn på førsteplass på kino i USA, mens anmelderne var sutrete. I etterkant har filmen fått kultstatus, og mange har den som en undervurdert favoritt fra franchisen. (Her blir Halloween 4 nesten sammenlignet med Shakespeare.)

Fun fact: Dette er debuten til dyktige Danielle Harris, som også er med i oppfølgeren. I etterkant ble hun en scream-queen kjent fra en haug av skrekkfilmer. Quentin Tarantino, som er stor fan, lar Danielle – høygravid irl – dukke opp som Manson Family-medlemmet Angel i Once Upon a Time in Hollywood:

 

4. Halloween (2007)

6,1 stjerner

Nyinnspillingen, sett via de sjuke øynene til Rob Zombie, hadde ambisiøse planer. Ved snuse på psykosen til Michael Myers, skulle man – i motsetning til 1978-versjonen – få hint om årsaken til at han dreper. En fulltreffer ble dette ikke, men filmen har sine solide stunder. Selv om mange ikke liker at The Shape fremstilles mer sympatisk enn i originalen.

Vellykket remake eller ei; jaggu smalt det på kino. Filmens budsjett var bare («bare» for Hollywood å være) 15 millioner dollar, mens den på kino dro inn mer enn 80 millioner dollar (750 millioner kroner). Zombie-far fikk med seg tungvektere Malcolm McDowell (A Clockwork Orange, The Artist, Easy A, Bombshell) i rollen som Dr. Loomis, mens sheriffen spilles av Brad Dourif (Dune, Blue Velvet, Mississippi Burning, Deadwood).

Guffent fact: I første Halloween dreper Michael Myers fem personer, mens i denne rebooten tar han livet av 18. Det er Halloween-rekord.

3. Halloween II (1981)

6,5 stjerner

John Carpenter ønsket ikke å lage oppfølgeren, så valget falt på ukjente Rick Rosenthal. 29-åringen hadde aldri laget spillefilm, men produsentene likte en kortfilm han regisserte som student. De fleste er enige i at Rick var milevis unna å lage en klassiker som John Carpenter gjorde tre år i forkant, og han fikk minuspoeng for scener som på denne tiden ble sett på som altfor grusomme. (To år senere laget Rick den tøffe Sean Penn-klassikeren Bad Boys – og kalkunen Halloween: Resurrection i 2002.)

Fælt fact: I 1982 ble mann arrestert for mord på et eldre ektepar som han knivstakk 43 ganger. I rettsalen sa tiltalte at han i forkant hadde sett Halloween-oppfølgeren mens han var på PCP (englestøv/fensyklidin), og saken ble i mediene omtalt som «Halloween II murders». Mannen ble funnet skyldig og dømt til døden.

Koselig fact: Nancy Stephens, som spiller sykepleier Marion Chambers, ble forelsket i den unge regissøren Rick under innspillingen – og vice versa. De har nå tre barn og er fortsatt gift.

2. Halloween (2018)

6,6 stjerner

Boom! Kall det et comeback. Mot alle odds har den 11. filmen i serien blitt en av de beste. Jamie Lee Curtis er tilbake igjen, 40 år etter originalen, med Nick Castle fra den første filmen på nytt som The Shape alias Michael Meyers. Grøsseren hadde premiere på Toronto International Film Festival og ble applaudert av anmelderne. Spesielt 61 år gamle Jamie får mye skryt for sin innsats.

Artig nok er den creepy filmen laget av humorduoen David Gordon Green og Danny McBride (Eastbound & Down, Pineapple Express). 2018-versjonen spilte inn 255 milloner dollar på kino, som ikke bare er rekord for Halloween-franchisen, men også verdensrekord for sjangeren. Det anerkjente studioet Blumhouse Productions er allerede godt i gang med oppfølgerne Halloween Kills (2021) og Halloween Ends (2022).

1. Halloween (1978)

7,8 stjerner

Originalen er best. Selv om den selvsagt gjorde mer inntrykk på 70-tallet. Inspirert av blant annet Alfred Hitchcock-klassikeren Psycho, laget John Carpenter en skummel, effektiv, spennende, stilig slasher som satte standarden for moderne horror. Budsjettet var på kun 300 000 dollar, men filmen spilte inn nesten 70 millioner dollar på kino – og ble fulgt av utallige kopier.

Fun fact: Den i dag ikoniske masken til Michael Myers er en Star Trek-maske de kjøpte i en kostymesjappe for 2 dollar og utvidet øyene og sprayet med off-white maling.

https://youtu.be/kNyWct1deQY?t=5

Les også:

31 Stephen King-filmer rangert fra dårligst til best

Litt mer lettbeint: Trenger du forslag til halloween-kostyme? La disse kjendisene inspirere deg

Les mer