Hopp til hovedinnhold

– Haha, men Kurt er skikkelig kul…

(SONY)
2007 ble en liten nedtur for Kelly Clarkson, vinneren av den første Idol-sesongen i USA. Hennes tredje plate fikk dårlig mottakelse, hun ble uvenner med sitt management og fikk turnéen avlyst, til tross for at millioner av mennesker har kjøpt hennes musikk.

Men de eventuelle tårene er for lengst tørket, og nå går det så det griner for sørstatspiken. Da hun sendte ut sin svenskproduserte comebacksingel «My Life Would Suck Without You» til amerikansk radio, la 130 stasjoner den på sine spillelister samme dag. Noe som er nesten uhørt.

– Moren min kjøpte mange eksemplarer av albumet, ler Kelly Clarkson inn i mobiltelefonen mens hun romsterer i et av rommene på sin Texas-ranch, som sannsynligvis oser velstand, dog trolig på en lite flashy måte.

730 gratulerer henne med 255 000 solgte av All I Ever Wanted i løpet av den første salgsuken i USA, som hun er enig i at er bra, spesielt i 2009.

– Jeg tror de andre albumene mine solgte bedre, selv om denne platen er den folk ser ut til å like best, men ting er annerledes i dag. Det er fint å ha sitt fjerde album ute i butikkene, men det jeg gleder meg mest til er å gjøre konserter og møte fansen igjen.

Kelly insisterer på at tallene ikke er viktig for henne, men ser på salget som et tegn på at folk liker det de hører. Naturligvis. Hva media mener hevder hun å ikke få med seg.

– Vet du hva? Jeg leser aldri anmeldelser. Jeg er veldig følelsesladet og får ikke med meg noe av det som skrives. Hvis jeg hadde sett noe skryt, hadde jeg kanskje blitt blærete, og hvis jeg hadde lest noe stygt, hadde jeg krøpet ned i et hull i bakken. De eneste gangene jeg hører noe, er under intervjuer, men det er sjeldent noe saftig. Jeg er ikke en tabloidjente, kanskje litt fordi jeg ikke bor i LA eller New York.

Det er ikke mye snikksnakk om Kelly, men i løpet av samtalen serverer vi henne tre saker. Den første; Omslaget til «My Life Would Suck Without You», hvor sangeren holder en glinsende kjærlighet på pinne, med åpen munn og knallrøde lepper ved siden av ordet «suck», ble sterk kost for noen amerikanere.

– Hmm… ja, jeg gjorde et radiointervju hvor det var snakk om dette. De mente jeg var provoserende siden jeg holdt en «sucker» på bildet. I was like, whaaat? Haha… det var meningen at det hele skulle være en søt greie, men hvis noen soccer moms syns det er provoserende så er det helt greit. Jeg tar det gjerne med meg, sier hun til 730.no og ler.

Frøken Clarkson er altså litt rock’n roll i holdningen (samtidig som hun forteller oss at Kings of Leon og Pink er de hun hører mest på om dagen) noe som tok oss til sladdersak nummer to; Ordet på gatene er at det forrige albumet er hennes mest ærlige, den utgivelsen som representerer henne mest, en stil managementet og musikkselskapet angivelig ikke likte.

– For å være ærlig, hvis folk hører på mitt forrige album, så er det ikke så forskjellig fra de andre, så det er feil. Noen sier at My December er mer personlig, men har de egentlig hørt teksten på «Because Of You» (fra Breakaway)? Det er en av de mest personlige låtene jeg noen gang har skrevet. Sounden på My December var ikke noe problem for musikkselskapet, det var verre med debuten Thankful, da visste ingen helt hvordan jeg skulle lyde. Media har overdrevet problemene, for det blir alltid issues med mange kokker på kjøkkenet. Det gjelder alle platene mine, og folk som kjenner meg vet at jeg er så sta at jeg aldri godtar musikk jeg selv ikke kan stå for.

Denne staheten kan ha bidratt til at 26-åringen nylig sparket managementet sitt.

– Min forrige manager vil være manager for verdens største popstjerne, noe jeg ikke ønsker å bli, så vi hadde endel konfrontasjoner og uenigheter. Heldigvis er min nye manager lett å ha med å gjøre, han skjønner meg.

Selv om Kelly skriver personlige låter, lar hun også andre bidra, og blant andre svenske Max Martin, som hun skryter av («Max og Dr. Luke er sååå gode til å lage formelsanger som klistrer seg i hodet ditt»), men som hun ikke jobbet med i studio denne gangen, selv om han står bak «My Life Would Suck».

Simon Cowell: – Dere er en av de verste gruppene jeg har hørt.

Hennes nye singel, «I Do Not Hook Up», er skrevet av Katy Perry, en artist Kelly har blitt en stor fan av.

– Jeg møtte Katy et par år før hun ble kjent, på en av mine konserter, hvor hun introduserte seg som en singer-songwriter. Jeg sa jeg gjerne ville høre noen låter, men fikk ikke noen før jeg var i et publishingmøte like før «I Kissed A Girl». Der fikk jeg høre «Long Shot», som jeg elsket og som også er med på albumet mtt. Katy skriver helt annerledes enn de fleste andre akkurat nå, og det er så awesome at hun blew up. Min nye singel «I Do Not Hook Up» er også en av mine favoritter, med kvalitet vs. kvantitet som tema, i alle aspekter av livet. Nylig møtte jeg Katy og fortalte at jeg skulle bruke låtene, og hun sa «yeeeah, nå blir jeg rik». Haha, hun er funny.

Selv om det er lenge siden hun ble kalt Idol-Kelly, fikk hun altså sin karriere via talentprogrammet, en serie hun mener har vært viktig for hele musikkbransjen.

– Som dere nevnte i starten, så var salget mitt bra sammenlignet med dagens salg generelt, selv om mine forrige plater solgte bedre. Når folk kjøper mindre musikk blir det mindre penger, og selskapene har ikke lenger råd til å bygge opp artister og drive artistutvikling. De er redde, for det er så lite inntekter, så de må nå ha en hitsingel med en gang. Det som er kult med show som Idol er at folk får stemme frem artister som ikke formet av musikkselskaper. Man får dermed artister som kan ha millioner av fans før de får deal, noe som gjør selskapene trygge, samtidig som artistene har et bra nok forhandlingsgrunnlag til å kunne være mer kravstore til musikken de vil lage, ettersom de allerede har bygget seg en fanbase.

Kellys kloke Idol-prat minner oss om det siste sladderet vi ønsket å konfrontere henne med. Noe hun sikkert har fått høre fra nordmenn før; Under World Idol-finalen i London i 2004 sendte the doughy-looking, gap-toothed plumber Kurt Nilsen og hans versjon av U2s «Beautiful Day» favoritten Kelly og hennes tolkning av Aretha Franklins «Natural Woman» ned til en ussel andreplass.

Hei Kelly, ordet på gatene er at du stormet ut av lokalene i protest?

– Haha! Jeg vet, det er så crazy… Og jeg som egentlig couldn’t care less, hahaha, spør hvem som helst som var der. Det som gjør mest vondt ved at folk tror jeg ble så sint at jeg dro, er at en av mine beste venner døde samme dagen som vi spilte inn showet. En som var to år yngre enn meg. Det var derfor jeg reiste med en gang, for jeg måtte hjem til USA samme dag. Etterpå ble det mye snakk, akkurat som om jeg skulle bli forbanna for å ikke ha vunnet World Idol? Haha. Men Kurt er skikkelig kul, han var en av dem jeg pratet mest med da jeg var der, og jeg har albumet hans i iPod-en min. Han høres ut som Bono, man!

Videoen til «I Do Not Hook Up» hadde premiere denne uken:


Les mer