Filmfest Oslo er i gang, og ettersom det er urealistisk at veldig mange vet litt om alle filmene på menyen, presenterer vi her 10 stykker:
Basert på Tore Renbergs roman med samme navn og regissert av Arild Andresen. I filmen blir vi kjent med Jarle Klepp (Mannen som elsket Yngve, Jeg reiser alene) og oppveksten hans i «kompani Orheim» i barndomshjemmet i Stavanger. Alt alt annet enn idyllisk. Jeg var så heldig å få se filmen ca. først, og jeg ble rørt til tårer. For dem som ikke vet: Det er det ikke ofte jeg blir. Derfor burde denne norske godbiten absolutt opp på din må se-liste.
Filmen ble vist på Folketeatret i går (den offisielle åpningen av festivalen) og på Ringen kino torsdag 1. mars kl. 18.00.
Basert på Jan Guillou-romanen med samme navn, i regi av Kathrine Windfeld. (Girl power!) I filmen blir vi kjent med agent-helten Carl Hamilton, som blir spilt av Sveriges svar på James Bond, Mikael Persbrandt. Hamilton har klart i å infiltrere en internasjonal liga som har stjålet svenske rakettvåpen, men som angripes av en gruppe leiesoldater som planlegger å bruke rakettene i et politisk attentat i Somalia. Og i Stockholm. Spennende! For hvordan i all verden skal vel dette ende mon tro?
Basert på Brian Selznicks roman The Invention of Hugo Cabret, og regissert av den ikke så ukjente Martin Scorsese (The Departed, Shutter Island, m.m.)
Filmens handling er satt til 1930-tallet i Paris, og er en eventyrlig film om den foreldreløse Hugo som bor i veggene på en togstasjon. Hugo har selskap av en autonmaton, en mekanisk mann faren fant på et museum, som bærer på en hemmelighet, men som han ikke rakk å fikse før han døde. Hugo fortsetter farens prosjekt, i håp om å få vite mer.
Noen synes denne er kjedelig, andre synes det er fantastisk filmkunst. Jamfør Oscar-festen. Dessuten er lille Chloe Moretz fra Kick-Ass ganske kick-ass.
Lørdag 3. mars kl 15.00 på Folketeatret.
Terri
Regissert av Azazel Jacobs (Mommas Mon, The GoodTimesKid). I filmen blir vi kjent med den overvektig high school-gutten Terri, som ikke har en lett hverdag. Han blir mobbet på skolen, og hjemme må han hjelpe onkelen som ikke er i stand til å ta vare på seg selv. Etter å ha kommet for sent på skolen gjentatte ganger blir Terri sendt til rektors kontor. Møtet blir starten på et helt spesielt vennskap.
Torsdag 1. mars kl 21.15 på Ringen, lørdag 3. mars kl. 21.00 på Eldorado, søndag 4. mars kl 20.30 på Ringen.
Iron Sky
Finsk sci-fi (!) hvor vi får presentert en alternativ verdenshistorie. Året er 2018 og tiden er inne for at tyskerne, som flyktet fra jorden etter nederlaget i 1945, skal returnere hjem og erobre verden på nytt.
Den sorte sci-fi-komedien er regissert av Timo Vourensola, og er blitt til via nettsiden Wreckamovie.com, hvor Vourensola har fått finanshjelp i samarbeid med fans. Det er altså en liten dedikert hær med nettbrukere som har konstruert den ferdige filmen som vises under festivalen.
Nazister fra månen høres space’a ut. Og bildet ovenfor er stilig. Filmen kan sees fredag 2. mars kl 21.00 på Folketeatret.
Project Nim
Dokumentar om et kontroversielt eksperiment. I filmen møter vi sjimpansen Nim Chimpsky (1973-2000) som ble oppdratt blant mennesker. Kan man lære sjimpanser å kommunisere via tegnspråk? Dette er spørsmålet skaperen James Marsh prøver å finne svar på. Gjennom arkivmateriale og intervjuer forteller han en engasjerende historie om en ape og et eksperiment med oppsiktsvekkende resultater og tragiske konsekvenser.
Dette er et interessant bidrag til festivalfesten. Filmen vises torsdag 1. mars kl 18.45 på klingenberg, fredag 2. mars 15.00 på Folketeatret, lørdag 3. mars kl 16.00 på Klingenberg.
Damsels In Distress
En «intelligent» komedie av Whit Stillmann, som tidligere står bak The Last Days of Disco.
Vi møter en trio av vakre jenter som har som mål å hjelpe alle som tilsynelatende er i nød. En forvirret utvekslingsstudent blir tatt inn i gjengen for å bli lært opp til å bli like kul som dem og sammen starter de et program for deprimerte studenter hvor kuren er dansing, gratis donuts og god hygiene.
Via Damsels In Distress forsøker Stillmann å undersøke psyken til unge, amerikanske kvinner, og serverer det på det underligste vis.
I alle fall angivelig ganske underlig.
Miss Bala
Regissert av Gepardo Naranjo som gjorde internasjonalt gjennombrudd med I’m Gonna Explode (2008). I filmen blir vi kjent med en fattig, ung kvinne ved navn Laura, som drømmer om å vinne den regionale missekonkurransen. Drømmen om en glamorøs og bedre tilværelse brister når Laura parallelt blir viklet inn i Mexicos kriminelle underverden.
Selv om historien i denne filmen er fiksjon er den en sterkt kritikk av Mexicos ukontrollerte samfunn med rå brutalitet og organisert kriminalitet.
Filmen kan sees søndag 4. mars kl. 18.00 på Eldorado.
Natural Selection
Regissert av Robbie Pickerings, som her spillefilmdebuterer. Den vant hele syv priser under SXSW-festivalen, blant annet publikumsprisen og priser til begge hovedrolleinnehaverne.
Vi møter Linda White som har vært gift med Abe i over 20 år. Hun kan ikke få barn og lever derfor i et sexløst forhold siden Abe, som er sterkt religiøs, anser det som en synd å ha sex når det ikke er for forplantningens skyld. En dag får Abe slag og Linda oppdager da til sitt store sjokk at Abe har donert sæd i 20 år. I jakten på Abes ukjente barn legger hun ut på en reise og finner Raymond.
We Bought a Zoo
Familiedrama regissert av Cameron Crowe (Almost Famous, Jerry Maguire). Filmen er basert på en sann historie. Vi blir kjent med en familiefar som sitter igjen alene med to små barn når kona dør. I forsøk på å komme seg vekk fra sorgen, og starte på nytt kjøper de seg… (ØDELEGGESALARM) En dyrehage!